Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε ρόλο χωροφυλακής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Τα μέτρα που αφορούν τη φύλαξη εγκαταστάσεων και μέσων που εποπτεύει το υπουργείο Μεταφορών (ευαίσθητων κόμβων, δεξαμενών καυσίμων, σηράγγων του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας), στο πλαίσιο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και της εμπλοκής σε αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων, συζήτησαν κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, ο οποίος υπέβαλε και το σχετικό αίτημα.

Οπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Μεταφορών, προκειμένου να καταστρώσουν το σχέδιο φύλαξης του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ θα διεξαχθεί και μια άσκηση για την εκπαίδευση του προσωπικού. Για τη φύλαξη των παραπάνω εκτιμάται ότι θα διατεθεί προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα φθάνει τους 1.000 άνδρες.

«Οπως είναι γνωστό, είπε ο Μ. Λιάπης, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι εκτεταμένο και ως εκ τούτου υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, γι' αυτό εκτός από την ασφάλεια των σταθμών, που το εξασφαλίσαμε με εξειδικευμένο προσωπικό και με άρτια τεχνική υποδομή, ζήτησα από τον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο οι Ενοπλες Δυνάμεις να φυλάξουν ευαίσθητους κόμβους, δεξαμενές, σήραγγες και εγκαταστάσεις των σιδηροδρόμων, για να έχουμε ασφαλείς αγώνες». Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε πως «για άλλη μια φορά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι λαμβάνουμε όλα τα μέτρα - στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού - προκειμένου η μεγάλη μας πρόκληση να υλοποιηθεί κατά το ασφαλέστερο και κατά τον καλύτερο τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εσωτερική ασφάλεια, θεσμοθετήθηκε και με Υπουργική Απόφαση (1016/114/136-α) των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δημοσιεύτηκε δύο μέρες πριν τις εκλογές του Μάρτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την απόφαση αυτή νομιμοποιείται, για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία (1967-1974), η παρουσία και η δράση ενόπλων στρατιωτών εκτός στρατοπέδων. Με βάση την απόφαση αυτή ανατίθενται στις Ενοπλες Δυνάμεις ρόλοι, όπως έλεγχος οχημάτων, σκοπού και ασφάλειας σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πεζές περιπολίες, έλεγχος ατόμων, φύλαξη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας κλπ. και παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των όπλων με βάση τους κανόνες που ισχύουν και για τις αστυνομικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ