Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο πλευρό της ΜΟΝΣΑΝΤΟ...

Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που παίζονται στη διεθνή οικονομική σκακιέρα αντανακλάστηκαν στην πρόσφατη «πολιτική» δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. «Η καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων γεωργικών υβριδίων αυξάνει τις σοδειές και τα εισοδήματα των φτωχών αγροτών», είπε ο Χάργουικ ντε Χάεν σε ρόλο ανεπίσημου «εκπροσώπου Τύπου» γιγάντων των μεταλλαγμένων υβριδίων, όπως η ΜΟΝΣΑΝΤΟ, επικαλούμενος έκθεση του οργανισμού!

Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά δεν είναι κακά για την υγεία, πρόσθεσε, ψελλίζοντας με πονηριά πως παραμένουν επισφαλείς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία (γι' αυτό και συνέστησε κρατικές έρευνες...) και το περιβάλλον (αναγνώρισε π.χ. το αποδεδειγμένο γεγονός της μόλυνσης παρακείμενων χωραφιών από γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους).

Ομως τα υβρίδια τύπου «Φρανκεστάιν» (όπως συχνά αποκαλούνται από μερίδα του διεθνούς Τύπου) δεν κάνουν καλό ούτε στην «τσέπη των φτωχών καλλιεργητών», όπως ισχυρίστηκε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας. Οχι μόνον, γιατί οι βιοτεχνολογικές εταιρίες διαθέτουν σπόρους, ως επί το πλείστον, που δεν καρπίζουν και στην επόμενη σπορά (έχουν «φτιαχτεί» έτσι ώστε να πληρώνουν και να εξαρτώνται εσαεί οι καλλιεργητές από τις εταιρίες). Κυρίως, επειδή η φτώχεια και η πείνα δεν είναι πρωτίστως θέμα της όποιας (βιο)τεχνολογικής υποστήριξης και εξέλιξης, αλλά πολιτικής και εξουσίας. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που λιμοκτονούν παγκοσμίως και οι φτωχοί αγρότες έχουν ανάγκη από ριζικά διαφορετικές πολιτικές και όχι από μεταλλαγμένα υβρίδια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ