Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Κ. ΑΝΑΝ
«Δεύτερη ευκαιρία» για το Κυπριακό

Να υπάρξει νέα προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν», ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός

Την επανέναρξη των προσπαθειών για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν», ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από τον ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει κάποια δέσμευση για το αν και πότε θα εκδηλωθεί.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ημίωρη συνάντηση που είχαν χτες το βράδυ στη Ν. Υόρκη, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Κ. Ανάν για τις μέχρι τώρα προσπάθειες και την προσφορά «καλών υπηρεσιών» και του επισήμανε την ανάγκη «να κοιτάξουμε μπροστά και να ξεκινήσουμε και πάλι τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος».

Ο Κ. Καραμανλής θεώρησε φυσικό να υπάρχει μια «περίοδος στοχασμού» μετά τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι «κάποια στιγμή» πρέπει να υπάρξει μια νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. «Το βέβαιο είναι ότι θα στηριχτεί στο σχέδιο Ανάν», τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι στα θέματα που χρειάζονται να εξεταστούν εκ νέου περιλαμβάνει τα θέματα εγγυήσεων, ώστε «να ληφθεί υπόψη το αίσθημα ασφάλειας», προφανώς εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων. Απώτερος στόχος, επανέλαβε πολλές φορές ο Κ. Καραμανλής, είναι η επανένωση του νησιού, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν από την ένταξη στην ΕΕ.

Οσον αφορά τη στάση του Κ. Ανάν, ο Κ. Καραμανλής περιορίστηκε να αναφέρει ότι διαπίστωσε μια συναίνεση για πολιτική επίλυσης του Κυπριακού, αλλά αυτό, όπως σημείωσε, δεν προδικάζει ούτε την ύπαρξη πρωτοβουλίας ούτε το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί. Οι απαντήσεις, πάντως, αναμένεται να δοθούν στο τέλος του μήνα, οπότε ο Κ. Ανάν θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για το Κυπριακό.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εκτίμησε ότι «υπάρχει προοπτική πλήρους εξομάλυνσης με σταθερό και σίγουρο τρόπο», υποστηρίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει η «ευρωπαϊκή δυναμική», αλλά και η προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τον Τ. Ερντογάν. Διαπίστωσε ακόμα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε καλύτερο σημείο αφετηρίας, αλλά, πρόσθεσε, όλα αυτά θα αποδειχθούν στην πράξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δε συζητήθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ.

Με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Συνάντηση μιας ώρας με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε το ρόλο της Εκκλησίας και την ενίσχυση των ομογενών στις ΗΠΑ, είχε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολύ σημαντικός και ισχυρός πνευματικός κρίκος μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενών που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε το έργο του αρχιεπισκόπου Δημητρίου ως σημαντικό και καίριο και τον συγχάρηκε γι' αυτό. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε ότι συζητήθηκε ακροθιγώς και η διένεξη μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «οποιαδήποτε δυσκολία και οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει, πρέπει να λυθεί και θα λυθεί. Αυτό είναι σαφές».

«Δεν επεμβαίνουμε»

Να σχολιάσει τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης στο Εκκλησιαστικό, ζητήθηκε από πρωθυπουργό, από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Ν. Υόρκης. Ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας». Επανέλαβε το σεβασμό στα δύο μέρη και κατέστησε «σαφές ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους νόμους». Τέλος, είπε ότι η διαμεσολάβηση της υπουργού Παιδείας δεν υπεισέρχεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας και χαρακτήρισε τη διαμεσολάβηση «παροχή καλών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ