Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Συντηρητικοί και «σοσιαλιστές» ευθύνονται για τα αντιλαϊκά μέτρα

Στους εργαζόμενους της Τεχνικής Διεύθυνσης της Ολυμπιακής μίλησε χτες ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ

«Πέρασαν 24 χρόνια από τότε που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ, τη σημερινή ΕΕ, εσείς πώς βλέπετε τη ζωή σας», ρώτησε τους εργαζόμενους στην Τεχνική Διεύθυνση της «Ολυμπιακής», ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του. «Σε αυτό το ερώτημα απαντάει η ίδια μας η ζωή», πρόσθεσε.

Με μεστά και απλά λόγια μίλησε στους εργαζόμενους με παραδείγματα από την ίδια τους τη ζωή, που αποδεικνύουν στην πράξη ποιος είπε την αλήθεια στο λαό για την ΕΕ: «Συνεχώς σφίγγουμε όλοι το ζωνάρι, πληρώνουμε για τα πάντα, για πράγματα που θα 'πρεπε να 'ναι λαϊκές παροχές. Τα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, πληρώνουμε για την Υγεία, για την Παιδεία. Πληρώνουμε για να μπουν τα παιδιά μας στο πανεπιστήμιο και μετά αντιμετωπίζουν την ανεργία. Την ΕΕ τη βλέπουμε στην ίδια μας τη ζωή δεν είναι κάτι αόριστο. Είναι η συμμαχία, για να πλουτίζει μια ολιγαρχία έναντι των πολλών».

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ συνέδεσε την καθημερινότητα με την «πηγή του κακού» και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Εκεί, υπογράμμισε, «αποφασίστηκε επιτάχυνση των μέτρων της Λισαβόνας, δηλαδή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ συνεπώς κι άλλη λιτότητα για το λαό. Το είδαμε άμεσα να εφαρμόζεται με την εξευτελιστική συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψε η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ». Και συνέχισε: «Εκεί αποφασίστηκε μεγαλύτερη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή ένταση της μερικής απασχόλησης και ελαστικά ωράρια. Αποφασίστηκε το ζήτημα του Ασφαλιστικού με επιμήκυνση του εργάσιμου βίου και κατάργηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια τους».


Αναφέρθηκε στο ψευτοδίλημμα συντηρητικών και «σοσιαλιστών» της ΕΕ, αλλά και για την... κοινωνική τους πολιτική: «Το ΠΑΣΟΚ τολμάει να λέει στη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές για δύο στρατηγικές, τη "σοσιαλιστική" και τη συντηρητική. Λένε πως οι "σοσιαλιστές" θέλουν την κοινωνική πολιτική. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο ψέμα. Και οι δύο, συντηρητικοί - "σοσιαλιστές", παρέα σε όλη την Ευρώπη έκτισαν το "οικοδόμημα της ΕΕ", μαζί έκαναν τους πολέμους μαζί καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα. Και οι δύο, απ' το 1992 μέχρι σήμερα, μας υπόσχονται συνεχώς κοινωνικά πακέτα, αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι σε κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι να αυξάνονται και να επιταχύνονται τα αντιλαϊκά μέτρα».

Σε μια εποχή ανάπτυξης της τεχνολογίας, αναρωτήθηκε, δε θα έπρεπε να αυξηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων, να μειωθεί το ωράριο, να απολαμβάνουν τον κοινωνικό πλούτο αυτοί που τον παράγουν; «Το ζήτημα είναι να δούμε ποιος ευθύνεται που δε γίνεται κάτι τέτοιο», τόνισε και κατέληξε: «Ηρθε η ώρα να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητα, να απαντήσουμε με Αντίσταση - Απειθαρχία - Ανυπακοή είπε και κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως ήρθε η ώρα να καρπωθούν τον πλούτο αυτοί που τον παράγουν και να μην τον απολαμβάνουν ελάχιστοι εις βάρος τους. Ο λαός χρειάζεται να ψηφίσει με ταξικό κριτήριο, να ψηφίσει το κόμμα του, το ΚΚΕ, ήρθε η ώρα να εναρμονιστεί η αποδοχή που έχουν οι θέσεις μας στην κοινωνία με τους ανθρώπους που μας στηρίζουν στην κάλπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ