ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Προγραμματικές δηλώσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τα ασυμβίβαστα συμβιβάζονται φαίνεται να έχει αποδυθεί ο αποδέκτης της εντολής σχηματισμού της επόμενης ομοσπονδιακής ινδικής κυβέρνησης, Μανμοχάν Σινγκχ. Ο 71 ετών οικονομολόγος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ράο, που πρωτοεισήγαγε τις «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» για το άνοιγμα της ινδικής οικονομίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εγχώριο και πολυεθνικό. Διαβεβαιώνοντας τις «αγορές» ότι «θα συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις», ο Σινγκχ δήλωσε ότι «θα διατηρήσει ένα ανθρώπινο στοιχείο» σε αυτές, και να «προωθήσει την ανάπτυξη», δίνοντας «μια ευκαιρία στους φτωχούς να συμμετάσχουν στο κτίσιμο του έθνους».

Ο αποκαλούμενος και «αρχιτέκτονας» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων είπε, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές, που φάνηκε ότι αντέδρασαν εξαιρετικά έντονα στο ενδεχόμενο επιρροής των κομμουνιστικών κομμάτων στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό το Κογκρέσο, ότι «όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρχει μια υγιής αγορά κεφαλαίου», προσθέτοντας πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος πανικού».

Ακόμη, ο «χαμηλών τόνων» Σινγκχ δήλωσε ότι «θα επιδιώξει τις πλέον φιλικές σχέσεις» με τις γειτονικές χώρες, «πάνω απ' όλες με το Πακιστάν», ενώ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει «αρμονία ανάμεσα στις κοινότητες» - αναφερόμενος στον έξαλλο ρατσισμό και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία των οργανώσεων περί την προηγούμενη κυβέρνηση του BJP. «Αν διχαστούμε στο όνομα της θρησκείας, θέτουμε τη χώρα σε κίνδυνο», δήλωσε.

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις σοβαρές αντιρρήσεις του ΚΚΙ(Μ) και του ΚΚΙ όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Σινγκχ είπε ότι «οι εταιρίες κοινής ωφέλειας στρατηγικής σημασίας, όπως οι ONGC (πετρέλαιο) και GAIL (φυσικό αέριο) θα παραμείνουν δημόσιες». Ακόμη, δήλωσε ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων πρέπει να προστατευτούν».

Η ημέρα ορκωμοσίας του Σινγκχ στον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται ότι θα είναι το Σάββατο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διακηρύξεις περί «εξόντωσης» της αλ Κάιντα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Να «εξαλείψει» την παρουσία της αλ Κάιντα στο Πακιστάν «με πολιτικά είτε με στρατιωτικά μέσα» υποσχέθηκε χτες για άλλη μια φορά ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, επιλεγόμενος «πρόεδρος» της χώρας -- παρά το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής προσπάθειές του να λύσει το θέμα στρατιωτικά όχι μόνο έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες, αλλά ενισχύουν αντιθέσεις και σπερματικές διαλυτικές τάσεις στα αυτόνομα εδάφη των φυλών. «Οι επιχειρήσεις μας εναντίον της αλ Κάιντα στις περιοχές των φυλών μας θα συνεχιστούν δίχως διακοπή», δήλωσε παρ' όλ' αυτά ο Μουσάραφ σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ. Η προηγούμενη φετινή μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του στρατού είχε 120 νεκρούς, ανάμεσά τους 48 κυβερνητικούς στρατιώτες και δεκάδες αμάχους - πράγμα που οδήγησε στην «επιστράτευση» φυλετικών άτυπων παραστρατιωτικών ομάδων. Η αναφορά ωστόσο σε «πολιτικά» μέσα από πλευράς Μουσάραφ αφορά στην προσφορά «εκεχειρίας» προς τους ξένους μαχητές και ηγέτες. Η σχετική δήλωση αναμένεται ότι θα «δυσαρεστήσει» τις ΗΠΑ, που καλούν τον στρατηγό να «συλλάβει ή να εξοντώσει» όλα τα στελέχη και μέλη της αλ Κάιντα ή/και των Ταλιμπάν.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο «αφοπλισμός» των πολεμάρχων συνέχιζε να αποτελεί αίτιο προστριβών του ΟΗΕ με τους τοπικούς «ισχυρούς άνδρες», μ' όλη την «πρόοδο» που διαπίστωναν εκπρόσωποί του. Τις προηγούμενες ημέρες, αξιωματούχοι του οργανισμού κατηγόρησαν τους πολέμαρχους Μοχάμεντ Ατα και Μοχάμεντ Νταούντ στο βορρά και τον Ισμαήλ Καν, τον κυβερνήτη της Χεράτ ότι «καθυστερούσαν» τη διαδικασία. Πλέον, φέρεται να διαπιστώνουν ότι «σημειώνεται πρόοδος» ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου. Πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τα μέτρα προστασίας της Νέας Υόρκης προ των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη υπερασπίστηκε ο τέως δήμαρχος της πολιτείας Ρούντολφ Τζουλιάνι, ενώπιον της ανεξάρτητης διακομματικής επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο Τζουλιάνι δήλωσε πως δεν είχε περιέλθει σε γνώση του το επίμαχο απόρρητο σημείωμα του Αυγούστου του 2001 που έκανε λόγο για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε κτίρια της Νέας Υόρκης. Η κατάθεση του τέως δημάρχου της Νέας Υόρκης διεκόπη πολλές φορές από οργισμένους συγγενείς των θυμάτων.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ.- Σκληρές πιέσεις στην κυβέρνηση της Προέδρου Καμαρατούνγκα και στην ηγεσία της αυτονομιστικής οργάνωσης των «Τίγρεων» της μειονότητας των Ταμίλ άσκησε χτες ο απεσταλμένος της Ιαπωνίας για την ειρηνευτική διαδικασία, Γιασούσι Γιακάσι, συνδέοντας τη συνέχιση της χρηματικής βοήθειας στη Σρι Λάνκα με την «πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες στο χώρο στάθμευσης εστιατορίου «Μακ Ντόναλντς» στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

ΡΩΜΗ.- Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας εξουδετέρωσαν χτες δύο αυτοσχέδιες βόμβες μικρής ισχύος έξω από κατάστημα «Μακ Ντόναλντς» στα περίχωρα της Ρώμης.

ΤΑΪΠΕΪ.- «Η σταθεροποίηση των σχέσεων με την Κίνα, η ασφάλεια και η ευημερία της οικονομίας» είναι οι στόχοι του Τσεν Σούι-μπιαν, ο οποίος χτες ορκίστηκε για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Ταϊβάν. Το Πεκίνο ωστόσο χαρακτήρισε τον ίδιο «κίνδυνο για τη σταθερότητα της περιφέρειας».

ΜΑΝΙΛΑ.- Εναν ισλαμιστή, φερόμενο ως «ηγετικό στέλεχος» της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ», ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην απαγωγή τριών Αμερικανών τουριστών, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν χτες οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Γεωργιανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν χτες την αυτόνομη επαρχία της Αμπχαζίας προκειμένου να συζητήσουν σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένταξη της επαρχίας στη Γεωργία με καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.

ΡΙΓΑ.- Η λετονική Βουλή αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο χιλιάδων φακέλων της KGB. Παράλληλα, αποφάσισε να επεκτείνει την απαγόρευση συμμετοχής στη δημόσια διοίκηση σε όσους αναφέρονται στα έγγραφα για ακόμα 10 χρόνια.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Το ισπανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει επιτροπή που θα διερευνήσει τα γεγονότα της 11ης Μάρτη με στόχο να αποκαλυφθεί τι ακριβώς γνώριζε η κυβέρνηση πριν τις επιθέσεις.

ΣΚΟΠΙΑ.- «Σημαντική πρόοδο» στην κατεύθυνση ένταξης των χωρών τους στο ΝΑΤΟ δήλωσαν πως έχουν σημειώσει οι υπουργοί Εξωτερικών ΠΓΔΜ, Κροατίας και Αλβανίας, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες στα Σκόπια ενόψει της ΝΑΤΟικής συνόδου κορυφής τον Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη. Παρούσα και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κάθλιν Στίβενς, που εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο στόχο τους.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες ανάμεσα στη σουδανική ισλαμική κυβέρνηση του Ομάρ Αλ Μπασίρ και στη συμμαχία ανταρτικών οργανώσεων του νότου στη Ναϊβάσα της Κένια, παραστρατιωτικές οργανώσεις επέδραμαν το τελευταίο τετραήμερο σε χωριά του Νότιου Σουδάν προκαλώντας καταστροφές στα σπίτια 23.000 χωρικών στα περίχωρα της πόλης Μαλκάλ, 800 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του Σουδάν.

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.- Από τα ξημερώματα συνωστίζονταν χτες έξω από τα εκλογικά κέντρα του Μαλάουι οι ψηφοφόροι παρά τα οργανωτικά προβλήματα και τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για οργανωμένη επιχείρηση νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, προτού καν διεξαχθούν οι γενικές και προεδρικές εκλογές στη συγκεκριμένη νοτιοαφρικανική χώρα.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Ενα ακόμη πλήγμα στην εύθραυστη «ειρηνευτική διαδικασία» κατάφερε χτες ο Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λόρεντ Γκμπάγκμπο. Απέλυσε τον ηγέτη ανταρτικής οργάνωσης από τη λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άλλους τρεις υπουργούς.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Γεμάτες απ' τις φωτογραφίες κακοποίησης 19χρονης Ινδονήσιας οικιακής βοηθού ήταν χτες εφημερίδες της Μαλαισίας. Η 35χρονη Μαλαισιανή εργοδότριά της, που την κακοποιούσε συστηματικά, συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν 20ετή ποινή κάθειρξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ