Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Προγραμματικές δηλώσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τα ασυμβίβαστα συμβιβάζονται φαίνεται να έχει αποδυθεί ο αποδέκτης της εντολής σχηματισμού της επόμενης ομοσπονδιακής ινδικής κυβέρνησης, Μανμοχάν Σινγκχ. Ο 71 ετών οικονομολόγος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ράο, που πρωτοεισήγαγε τις «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» για το άνοιγμα της ινδικής οικονομίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εγχώριο και πολυεθνικό. Διαβεβαιώνοντας τις «αγορές» ότι «θα συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις», ο Σινγκχ δήλωσε ότι «θα διατηρήσει ένα ανθρώπινο στοιχείο» σε αυτές, και να «προωθήσει την ανάπτυξη», δίνοντας «μια ευκαιρία στους φτωχούς να συμμετάσχουν στο κτίσιμο του έθνους».

Ο αποκαλούμενος και «αρχιτέκτονας» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων είπε, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές, που φάνηκε ότι αντέδρασαν εξαιρετικά έντονα στο ενδεχόμενο επιρροής των κομμουνιστικών κομμάτων στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό το Κογκρέσο, ότι «όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρχει μια υγιής αγορά κεφαλαίου», προσθέτοντας πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος πανικού».

Ακόμη, ο «χαμηλών τόνων» Σινγκχ δήλωσε ότι «θα επιδιώξει τις πλέον φιλικές σχέσεις» με τις γειτονικές χώρες, «πάνω απ' όλες με το Πακιστάν», ενώ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει «αρμονία ανάμεσα στις κοινότητες» - αναφερόμενος στον έξαλλο ρατσισμό και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία των οργανώσεων περί την προηγούμενη κυβέρνηση του BJP. «Αν διχαστούμε στο όνομα της θρησκείας, θέτουμε τη χώρα σε κίνδυνο», δήλωσε.

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις σοβαρές αντιρρήσεις του ΚΚΙ(Μ) και του ΚΚΙ όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Σινγκχ είπε ότι «οι εταιρίες κοινής ωφέλειας στρατηγικής σημασίας, όπως οι ONGC (πετρέλαιο) και GAIL (φυσικό αέριο) θα παραμείνουν δημόσιες». Ακόμη, δήλωσε ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων πρέπει να προστατευτούν».

Η ημέρα ορκωμοσίας του Σινγκχ στον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται ότι θα είναι το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ