Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μένουν και ενισχύονται οι κατοχικές δυνάμεις

Περήφανος ο βασανιστής δίπλα στο θύμα του στο κολαστήριο του Αμπού Γράιμπ

Associated Press

Περήφανος ο βασανιστής δίπλα στο θύμα του στο κολαστήριο του Αμπού Γράιμπ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σύσκεψη με τους επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε Γερουσία και Κογκρέσο, αλλά και με τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε, χτες, κεκλεισμένων των θυρών, ο Τζορτζ Μπους. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης στον Κόλπο, στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ εκτιμούσε, κατηγορηματικά, ότι η βία στο Ιράκ θα οξυνθεί μετά την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου. Ο Αμπιτζάιντ απέκλεισε, ουσιαστικά, κάθε ενδεχόμενο αποχώρησης, έστω και μερικής, του ισραηλινού στρατού, ενώ έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα της ενίσχυσης των 134.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ με επιπλέον δυνάμεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση, εργάζεται και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έχει σειρά επαφών και σε συνεργασία με τη Βρετανία προσπαθεί να απεργαστεί σχέδιο ψηφίσματος για τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ. Αμερικανοί διπλωμάτες διέρρεαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σχετικά αισιόδοξο και εκτιμά ότι τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει νέα απόφαση που θα νομιμοποιεί τη μεταβατική κυβέρνηση που, επίσης, θα διοριστεί και θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν την ηγεσία μιας «ευρείας στρατιωτικής δύναμης» στο Ιράκ.

Τριβές «πρώην συνεργατών»

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη φαίνεται ότι διαδραματίζεται μία ακόμη «πράξη» του «δράματος» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον «άνθρωπό της» στο Ιράκ, τον επικεφαλής της οργάνωσης Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, Αχμάντ Τσαλαμπί. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του Τσαλαμπί και λίγο αργότερα και στα γραφεία του κόμματός του, όπου κατάσχεσαν υπολογιστές, φακέλους, αρχεία. Κατοχικές πηγές δήλωναν ότι αναζητούσαν «ορισμένα άτομα που καταζητούνται για χρηματικές απάτες και κατάχρηση χρημάτων». Ο ίδιος ο Τσαλαμπί δε συνελήφθη.

Μόνο σάρκες έχουν μείνει από δύο παιδάκια που έκαναν το «έγκλημα» να πάνε στο γάμο στο Ραμαντί

Associated Press

Μόνο σάρκες έχουν μείνει από δύο παιδάκια που έκαναν το «έγκλημα» να πάνε στο γάμο στο Ραμαντί
Στενός συνεργάτης του υποστήριζε ότι αυτό είναι το τίμημα της «πολιτικής διαφοροποίησής του από τις επιλογές της προσωρινής συμμαχικής διοίκησης», αναφερόμενος στις επικρίσεις του Τσαλαμπί για την παραμονή των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ και μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου. Ο ίδιος δήλωνε ότι «αν αυτή είναι η συμπεριφορά απέναντι στον καλύτερο φίλο των ΗΠΑ στο Ιράκ, τότε φανταστείτε τις σχέσεις με τον ιρακινό λαό».

Είναι, πάντως, γεγονός ότι η αμερικανική δυσαρέσκεια για τον Τσαλαμπί έχει οξυνθεί αρκετά, τους τελευταίους μήνες. Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι από μέλη της οργάνωσής του προέκυψαν οι δήθεν σοβαρές πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο, ενώ η CIA ακόμη και σήμερα επιμένει ότι αμφισβήτησε εξαρχής την αξιοπιστία των πληροφοριών αυτών. Πάντως, το Πεντάγωνο, μόλις την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μηνιαία χρηματοδότηση, με 340.000 δολάρια, του κόμματος του Τσαλαμπί.

«Παράπλευρες» απώλειες

Σύγχυση υποστήριξε ο εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων Μαρκ Κίμιτ ότι επικρατούσε, ακόμη και χτες, σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στα σύνορα με τη Συρία. Ο Μαρκ Κίμιτ δήλωσε ότι «υπήρχαν πληροφορίες για δράση ξένων τρομοκρατών στην περιοχή» και ότι η «επιχείρηση που έγινε προετοιμαζόταν εδώ και μήνες», ενώ παραδέχτηκε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο στόχος της «επιχείρησης» ήταν τελικά το γαμήλιο γλέντι ή όχι, εκτιμώντας ότι μπορεί κάλλιστα να πρόκειται για δύο διαφορετικά περιστατικά.

Ο Κίμιτ κατέληξε ότι γίνεται έρευνα, ενώ χτες μέσα σε θρήνο και απόγνωση έγιναν οι κηδείες των περισσότερων από τα 45 θύματα της γαμήλιας τελετής. Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη συνεχίζονταν οι έρευνες για τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γράιμπ, ενώ στην Ουάσιγκτον δημοσιοποιούνταν νέες φωτογραφίες που εικονίζουν ορισμένους από τους στρατιώτες που έχουν, ήδη, παραπεμφθεί σε στρατοδικείο να γελούν μπροστά σε σορούς Ιρακινών.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, από επίθεση με χειροβομβίδα, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 3. Στη Σαμάρα, σκοτώθηκε 1 ακόμη Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος από βομβιστική επίθεση, ενώ στη Μοσούλη από βομβιστική επίθεση, που στόχευε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, σκοτώθηκε μία Ιρακινή και τραυματίστηκαν 4 πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ