Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκκλήσεις και ευχολόγια για τις εντεινόμενες εκκαθαρίσεις

Πεντάκις ισόβια η ποινή που προτείνει Ισραηλινός εισαγγελέας για τον ηγέτη της «Φατάχ» Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος διαμηνύει ότι «όσο υπάρχει κατοχή θα υπάρχει Ιντιφάντα»

Αλλο ένα βρέφος θύμα των ισραηλινών επιχειρήσεων στην περιοχή της Ράφα

Associated Press

Αλλο ένα βρέφος θύμα των ισραηλινών επιχειρήσεων στην περιοχή της Ράφα
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Δε μας υποχρεώνει κανείς, με κάποιον δεσμευτικό τρόπο, να σταματήσουμε τις επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους πολίτες μας». Σε αυτές τις φράσεις του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, συνοψίζεται με τον αποκαλυπτικότατα κυνικό τρόπο, τόσο η λογική της ισραηλινής ηγεσίας, όσο και μια πραγματικότητα: Κανείς δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κανείς δεν παρενέβη ουσιαστικά, για να σταματήσει η γενοκτονία που συντελείται στα παλαιστινιακά εδάφη, με επίκεντρο τη Ράφα. Τα υποκριτικά ευχολόγια, όμως, δεν ανακόπτουν το παλαιστινιακό αιματοκύλισμα.

Λίγες, μόνο, ώρες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση αμάχων διαδηλωτών στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, το αίμα συνεχίζει να ρέει σε αυτήν τη γωνιά της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός, μετά τις ανακοινώσεις του περί «λάθους» και περί «ερευνών», επιμένει στις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις εισβάλλοντας, κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δύο ακόμη συνοικίες της Ράφα: Τις Μπραζίλ και Αλ Σαλάμ.

Ισραηλινά ελικόπτερα συνέχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους στην πυκνοκατοικημένη περιοχή και άρματα μάχης έβαλαν κατά σπιτιών και κατοικιών. Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, και άλλοι δύο την ημέρα. Ο ένας στην ταράτσα του σπιτιού του και ο δεύτερος όταν ισραηλινό τανκ έβαλε κατά πλήθους που εξερχόταν από το νεκροταφείο της συνοικίας Μπραζίλ, όπου έγιναν οι κηδείες ορισμένων από των θυμάτων της προχτεσινής σφαγής.

Οπως κατήγγειλαν οι Παλαιστίνιοι εγκλωβισμένοι, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ταλ αλ Σουλτάν, με αποτέλεσμα δεκάδες σοροί να παραμένουν άταφοι στα ψυγεία του νεκροτομείου, αλλά και αποθηκών τροφίμων. Ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, καθώς εξαιρετικά δύσκολη είναι και η μετακίνηση ασθενοφόρων. Από την Τρίτη, οπότε άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι.

Η μάνα μπροστά στο δεκατριάχρονο νεκρό παιδί της

Associated Press

Η μάνα μπροστά στο δεκατριάχρονο νεκρό παιδί της
Την ίδια ώρα, στη Δ. Οχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Καλκίλια, όπου σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένας δεύτερος, που, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, ήταν καταζητούμενοι. Στον προσφυγικό καταυλισμό Φαουάρ, της Χεβρώνας, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος ξεψύχησε από σφαίρα στο στήθος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «πυροβόλησε έναν τρομοκράτη που εκτόξευε βόμβα μολότοφ».

Οι αιματηρές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης και μεγάλου μέρους των Ισραηλινών, οι οποίοι διαδήλωσαν, την Τετάρτη το βράδυ, και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στο Τελ Αβίβ. Εντούτοις, εκτός από ευχολόγια και εκκλήσεις, τίποτε συνταρακτικό δεν αποφασίστηκε.

Μετά τις εκκλήσεις των ξεχωριστών κυβερνήσεων, της Μόσχας, του Λονδίνου, της ΕΕ, ήρθε, χτες, και αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ομοφώνως με αποχή των ΗΠΑ (που απέφυγαν να ασκήσουν βέτο προφανώς σε ένδειξη ...δυσαρέσκειας), κατήγγειλε το θάνατο αμάχων και τις καταστροφές σπιτιών και ζήτησε τον τερματισμό της βίας. Εκκληση για παρέμβαση του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, άμεσα, απηύθυνε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «ισραηλινές πράξεις που αγγίζουν τα όρια της κρατικής τρομοκρατίας», ενώ ο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ άφησε να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

«Η Ιντιφάντα δεν τελειώνει και δεν καταπνίγεται»

Πεντάκις ισόβια ήταν η ποινή που πρότεινε, χτες, ο εισαγγελέας του ισραηλινού δικαστηρίου για τον ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, κρίνοντας τον ηθικό αυτουργό στις δολοφονίες 5 Ισραηλινών και απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες για άλλες 21 δολοφονίες. Η τελική ποινή του Μπαργκούτι θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουνίου, ημέρα των 45ων γενεθλίων του.

Ο ίδιος επέμεινε ότι το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να τον κρίνει. «Η Ιντιφάντα δε θα σταματήσει όσο διαρκεί η κατοχή. Οσο κλαίνε οι Παλαιστίνιες μανάδες, θα κλαίνε και οι Ισραηλινές. Μην πιστέψετε ποτέ ότι μπορείτε να νικήσετε διά της βίας τους Παλαιστινίους. Δεν έχουν στρατιωτική ισχύ, αλλά έχουν το δίκιο», τόνισε ο Μπαργκούτι, αποχωρώντας από την αίθουσα.

Η Γαλλίδα συνήγορός του μίλησε για διάτρητη δικαστική διαδικασία, για στημένο κατηγορητήριο και για υπόδειγμα πολιτικής δίκης. Αντίθετα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν των αποφάσεων του δικαστήριο εκτιμώντας, μάλιστα, ότι «ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για παραπομπή του Αραφάτ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ