Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Σε κρίση πανικού για την τιμή του πετρελαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η ξέφρενη πια πορεία της τιμής του πετρελαίου έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρότατους κλυδωνισμούς και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επιπτώσεις της ανόδου είναι πολλαπλές και εξαιρετικά επικίνδυνες για την οικονομία, τη στιγμή που καμία διέξοδος δε διαφαίνεται στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, σημειώνουν μάλλον πανικόβλητοι οι αναλυτές...

Στις ΗΠΑ, η τιμή του αργού ξανάρχισε να ανεβαίνει μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τα εβδομαδιαία αμερικανικά αποθέματα. Την ίδια στιγμή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει σημάνει συναγερμός από τη συνεχή άνοδο, με την αρμόδια Επίτροπος για την Ενέργεια, Λογιόλα ντε Παλάθιο, και τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, να καλούν τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να μειωθούν οι τιμές. Πάντως οι «Financial Times» σημειώνουν χτες ότι ο ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται αποφασισμένος να ανακοινώσει αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, στο διεθνές φόρουμ για την ενέργεια, το Σάββατο στο Αμστερνταμ, με τη συμμετοχή παραγωγών και καταναλωτριών χωρών.

Οσον αφορά στα αμερικανικά αποθέματα, βάσει της δημοσίευσης των στοιχείων από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, καταγράφεται μία αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, η οποία όμως σημαίνει 2% λιγότερα αποθέματα από τα ούτως ή άλλως ισχνά περσινά, ενώ τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση.

Για το θέμα ο Αμερικανός πρόεδρος, απέρριψε οποιαδήποτε λύση για τον έλεγχο των τιμών των καυσίμων με τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων, θεωρώντας ότι μία τέτοια απόφαση θα καθιστούσε τις ΗΠΑ ευάλωτες και «σε επικίνδυνη θέση σε αυτόν τον πόλεμο» και ρίχνοντας το μπαλάκι στους Δημοκρατικούς πρόσθεσε: «Το να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Δεν πρέπει να φέρουμε τη χώρα σε χειρότερη θέση σε αυτόν τον πόλεμο».

Υπενθυμίζεται, ότι τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ ανέρχονται σήμερα σε 660 εκατομμύρια βαρέλια και η κυβέρνηση Μπους σκοπεύει να τα αυξήσει έως τον επόμενο χρόνο στα 700 εκατομμύρια βαρέλια. Ο πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είχε ρίξει στην αγορά 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το καλοκαίρι του 2000, όταν οι τιμές των καυσίμων είχαν φθάσει και πάλι στα ύψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ