Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Δημοψήφισμα για το «φυσικό αέριο»

Διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό των διαδηλωτών, το δημοψήφισμα
Διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό των διαδηλωτών, το δημοψήφισμα
ΛΑ ΠΑΣ.-

Στις 18 Ιούλη το δημοψήφισμα για την τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στη χώρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κάρλος Μέσα, σε μια σαφέστατη υποχώρηση προς τους διαδηλωτές που εδώ και μέρες πολιορκούν την πρωτεύουσα, όπως δύσθυμα μάλλον σημειώνουν από κοινού το ΑΡ και το ΒΒC.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα όπου ανακοίνωσε την «ιστορική πρόκληση του δημοψηφίσματος», ο Κάρλος Μέσα πρόσθεσε ότι η ψήφος των Βολιβιανών θα κρίνει τη στρατηγική χρήση της πιο σημαντικής πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας, αφού θα κληθούν να απαντήσουν καταφατικά ή αρνητικά στην επανάκτηση του ελέγχου του τομέα του φυσικού αερίου μετά το άνοιγμά του στους ξένους επενδυτές στα μέσα της δεκαετίας του '90. Επίσης όσον αφορά στην εξαγωγή του φυσικού αερίου καθώς τέλος και στη χρήση του ως κύριο διαπραγματευτικό χαρτί αναφορικά στις εδαφικές διαφορές με τη Χιλή, διαφορές που εκκρεμούν από το 1879 καθώς η Βολιβία έχασε την έξοδό της στον Ειρηνικό μετά την ήττα στο μεταξύ τους πόλεμο!

Ουσιαστικά πρόκειται για ελιγμό ή καλύτερα προσπάθεια διεξόδου καθώς μετά την εξέγερση του Οκτώβρη όπου ανατράπηκε και εκδιώχθηκε κακήν κακώς ο πρώην πρόεδρος Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα και πάλι οι Βολιβιανοί έχουν κατέλθει στους δρόμους απαιτώντας την άμεση επανεθνικοποίηση του φυσικού αερίου, δέσμευση του Μέσα για τη στήριξη ή καλύτερα ανοχή της κυβέρνησής του.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι εξαιτίας της σφοδρής αντίθεσης της πλειοψηφίας, το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, όχι μόνο το πολιτικό μέλλον του Μέσα, αλλά και εν μέρει του πολιτικού κατεστημένου και κυρίως της «ελεύθερης αγοράς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ