ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Μετωπική επίθεση σε μισθούς και κατακτήσεις

Ακόμα και για μείωση μισθών έκανε λόγο στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Καθεστώς «γαλέρας» με αμοιβές «γαλέρας» για τους Ελληνες εργαζόμενους οραματίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, με όσα προβλέπει στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και τα οποία ασπάζεται τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ.

Ο διοικητής παρουσίασε χτες την έκθεσή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Βάζοντας πλάτες στην κυβέρνηση, υποστήριξε - και από αυτό το βήμα - πως είναι ...ανάγκη για συγκράτηση των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων ή ακόμα και μείωσή τους και περιστολή των κοινωνικών δαπανών. Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του χαρακτήρισε τον κλάδο της ναυτιλίας πρότυπο για όλους τους άλλους κλάδους, για να εισπράξει το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη ότι πρότυπό του για όλους τους εργαζόμενους είναι στην κυριολεξία το εργασιακό «καθεστώς γαλέρας».

Ο Ν. Γκαργκάνας ήταν αποκαλυπτικός στην ομιλία του, υποστηρίζοντας πως η απόκλιση προς τα πάνω του ελληνικού πληθωρισμού από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης οφείλεται στην «αύξηση του κόστους εργασίας» κατά 4,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά! Εθεσε ως στόχο τη σύγκλιση του πληθωρισμού με αυτόν της ΕΕ, λέγοντας ότι αν δε γίνει αυτό η προσαρμογή θα είναι επώδυνη: «Θα είναι ή με αύξηση της ανεργίας και μείωση της απασχόλησης ή με μείωση των πραγματικών μισθών και των τιμών»! Την πρόταση για τη συνέχιση και την ένταση της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, που ακολουθούν και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, ο Ν. Γκαργκάνας την ονόμασε «επιστημονικά» «συνειδητή πολιτική συμβολή του κόστους εργασίας στη μείωση του πληθωρισμού». Κατά την εκτίμησή του, δε, οι μισθοί στη χώρα μας αυξήθηκαν σε ονομαστικές τιμές κατά 6%.

Ούτε για την περικοπή των δαπανών «μάσησε» τα λόγια του ο διοικητής, προτείνοντας ανάλγητα τον «εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία» και τη λήψη μέτρων για να αποφευχθεί αυξημένο έλλειμμα το 2004.

Συνεχίζοντας το μπαράζ των αντιλαϊκών προτάσεών του είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη «ευκαμψία στην αγορά εργασίας» και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη θέσπιση της μερικής απασχόλησης.

Τις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας αντέκρουσε με μια σειρά ερωτημάτων ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Α. Τζέκης (οι τοποθετήσεις των κομμάτων θα γίνουν σε άλλη συνεδρίαση). Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, το «κόστος εργασίας» στην Ελλάδα είναι φθηνότερο κατά 1/3 σε σχέση με το 1981, ενώ δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι ο Ν. Γκαργκάνας δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πληθωρισμό των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει εάν εισηγείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του κατώτατου μισθού και αν προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Υποστήριξε πως τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το κόστος εργασίας δεν είναι αξιόπιστα ενώ για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων - που ήταν αυξημένα κατά 21,4% - είπε ότι κάτι τέτοιο «δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη»
  • Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό, λέγοντας πως εάν δε γίνει κάτι τέτοιο τότε μετά από κάποια χρόνια δε θα είναι δυνατή η καταβολή των συντάξεων
  • Συνεχίζοντας την παράθεση φιλοεργοδοτικών προτάσεων τάχθηκε, εμμέσως, υπέρ της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη μη μισθολογική επιβάρυνση στην ΕΕ
  • Τέλος, αναφερόμενος στην «επιτήρηση» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική οικονομία είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν πήρε μέρος στην απογραφή που διενήργησε η κυβέρνηση και τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία της Γιουροστάτ. Πρόσθεσε βέβαια ότι το καθεστώς της «επιτήρησης» προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Υποσχέσεις για νέα κίνητρα στους εξαγωγείς

Υποσχέσεις για νέα κίνητρα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών. Τόσο ο υπουργός, όσο και ο εκπρόσωπος των εξαγωγέων, εντόπισαν την κακοδαιμονία των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας, στην κρατική γραφειοκρατία και στα ...αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα και εμποδίζουν την πρόοδο των εξαγωγών. Με τη στάση τους αυτή, και ο πρώτος και ο δεύτερος, απάλλαξαν από κάθε ευθύνη τις ίδιες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα αφεντικά τους.

Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε υποσχέσεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί... Οπως είπε «πρέπει να περιορίσουμε από την πλευρά της πολιτείας, τα εξαγωγικά εμπόδια και αντικίνητρα που υπάρχουν, ώστε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Εδώ θέλουμε και τη δική σας βοήθεια...». Για να προσθέσει «θα κάνουμε την προσπάθεια μέσα από όλους τους θεσμούς που έχει η πολιτεία, προκειμένου και τα αντικίνητρα να φύγουν και να δώσουμε και θετικά κίνητρα». Αφού χαρακτήρισε τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα ένα από τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του έχει την πολιτική βούληση, ώστε να αντιστραφούν οι δυσμενείς αυτές τάσεις στην ανταγωνιστικότητα, σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα...

Να γίνει η Ελλάδα ...Ιρλανδία ζήτησε, στη διάρκεια της ομιλία του, ο εκπρόσωπος των εξαγωγέων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το 1980 οι εξαγωγές εμπορευμάτων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ήταν αντίστοιχα 5,2 - 4,6 και 8,4 δισ. δολάρια, ενώ το 2000 διαμορφώθηκαν στα 10,8 - 24,3 και 77,1 δισ. δολάρια. Είναι σωστό, βέβαια, ότι η Ιρλανδία παρουσιάζει σήμερα υψηλούς δείκτες κερδοφορίας, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, εξαγωγών κλπ. Αυτό, όμως, που ...ξεχνούν να αναφέρουν, είναι τα μεγάλα επίπεδα φτώχειας που έχει η χώρα αυτή...

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο των εξαγωγέων, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές υπηρεσιών... Οπως είπε, «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον τομέα εξαγωγών υπηρεσιών. Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελέτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα είναι ασυναγώνιστη στον τομέα εξαγωγών υπηρεσιών, ακόμα και σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ». Σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται ότι οι εισπράξεις από τις ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εισπράξεις από τις εμπορευματικές εξαγωγές, τη στιγμή κατά την οποία οι παγκόσμιες εξαγωγές υπηρεσιών αποτελούν μόνο το 1/5 των διεθνών συναλλαγών στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Παράνομη απόφαση για το ωράριο

Την παράνομη και αντεργατική απόφαση του νομάρχη Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρη για το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων, καταδικάζουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Το Σωματείο καταγγέλλει και τους ψευδείς ισχυρισμούς του νομάρχη για τη «συναίνεση» εργοδοτών και μαζικών φορέων στην απόφασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γ. Μαχειμάρη, τα καταστήματα των τροφίμων θα πρέπει να λειτουργούν: Με απασχόληση προσωπικού κάθε Σάββατο έως τις 7 το απόγευμα (ο νόμος ορίζει έως τις 6 το απόγευμα το αργότερο). Τις Κυριακές και αργίες από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. με απασχόληση προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, τα καταστήματα θα μπορούν να υπερβούν το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές, τις Κυριακές και τις αργίες έως τις 11 το βράδυ, αρκεί να μην απασχολούν προσωπικό (μόνο με τον ιδιοκτήτη και τα μέλη της οικογένειάς του).

Η απόφαση αυτή - υπογραμμίζει το Σωματείο - εξυπηρετεί συμφέροντα ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών. Κινείται στη λογική της απελευθέρωσης του ωραρίου για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στις πλάτες των εργαζομένων. Η απελευθέρωση του ωραρίου, σημειώνει, δε θα βγάλει τα μικρά καταστήματα του νησιού από την οικονομική κρίση, γιατί η αιτία που τη δημιουργεί είναι η πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι το νόμιμο ωράριο...

Σύμφωνα με το Σωματείο, οι αλυσίδες τροφίμων που επωφελούνται στη μία ή στην άλλη περίπτωση είναι οι «ΣΚΟΝΤΟ ΜΑΡΚΕΤ» (ιδιοκτησίας Α. Δεσύλα, πρώην υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου νομάρχη Κέρκυρας με τη ΝΔ) και «ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΕΤ». Και οι δύο αλυσίδες είναι γνωστές για τις παραβιάσεις του ωραρίου και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι ο νομάρχης με την απόφαση αυτή ικανοποιεί την πολιτική βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ για απελευθέρωση του ωραρίου, καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ