ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Βροντερό μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Βροντερό μήνυμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας που λεηλατεί, φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί ολάκερους λαούς, έστειλε χτες το βράδυ πλήθος λαού στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, που οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μια πρωτοβουλία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δίνει νέα ώθηση στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, κρατώντας αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και της αντίστασης των λαών. Τη φλόγα αυτή είναι που κράτησαν ψηλά χτες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, άνεργοι, μετανάστες, αντιπροσωπείες λαών που υφίστανται την ιμπεριαλιστική επίθεση όλο και πιο έντονα. Εκατοντάδες κεριά στα χέρια των αγωνιστών έδειξαν στους ιμπεριαλιστές ότι στο τέλος νικητές θα είναι οι λαοί.

Με ομιλίες, τραγούδια, ποίημα, χαιρετισμούς, συνθήματα, συμβολικές αναπαραστάσεις έξω από την πρεσβεία των ιμπεριαλιστών δολοφόνων οι διαδηλωτές δήλωσαν εμπράκτως ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών δυναμώνει και ενισχύεται παρά τη συνεχή ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, το χτύπημα των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες: της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, της ΕΕΔΥΕ και της ΠΕΔΥΕ, της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, του Απελευθερωτικού Παλαιστινιακού Κινήματος «Φατάχ» κ.ά.

Καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική κτηνωδία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

«Με το ΠΑΜΕ, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας καταγγέλλουμε και σήμερα - από ετούτο εδώ το βήμα - την ιμπεριαλιστική πολεμική κτηνωδία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εκδηλώνεται σε βάρος των λαών», σημείωσε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του.

Ο συνδικαλιστής Α. Αβραμίδης τόνισε ότι παντού στον κόσμο οι ιμπεριαλιστές χτυπάνε τα δικαιώματα των λαών και ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει είναι οι ίδιοι οι λαοί.

Ο Κ. Τουμασάτος, γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, επισήμανε ότι τα νέα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κούβας είναι ακόμα πιο σκληρά και βάρβαρα και αποσκοπούν στην κατάλυση του σοσιαλισμού στην Κούβα. Γι' αυτό ο κουβανικός λαός έχει ανάγκη της αλληλεγγύης μας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης ενάντια στους δολοφόνους, που ευθύνονται για όλα τα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γ. Τσιτσόπουλος, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Ο εγκληματίας Σαρόν με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ συνεχίζει ακόμα πιο έντονα τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, κατήγγειλε ο Μ. Ιγκναϊμπί, από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας.

Συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός μέλους της ιρακινής αντίστασης, Αλ Ανί Χαλίντ, που τόνισε: «Αυτή η συγκέντρωση είναι γεμάτη ψυχές που στρέφονται ενάντια στους άψυχους δολοφόνους, τους ιμπεριαλιστές. Αυτά τα κεριά είναι ψυχές των δολοφονημένων Ιρακινών αγωνιστών».

Δε θα δεχτούμε τις αλυσίδες, είπε ο Μ. Καστράτι, μέλος της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Θα αγωνιστούμε μέχρι κάθε λαός να ζει ελεύθερος και ανεξάρτητος στη δικιά του πατρίδα.

Κάνουμε δική μας υπόθεση τη στήριξη της ζωής, της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, επισήμανε ο Γ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

«Ανάβουμε φλόγα αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τους λαούς που αγωνίζονται για να ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι» τόνισε η Χρ. Σκαλούμπαγκα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Κούρδος Μεμέτ Γιαμάν.

Τέλος, η Β. Μαργώνη, από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι η νεολαία στέλνει μήνυμα συνέχισης του αγώνα από τα γιαπιά, τα εργοτάξια, τα σχολεία και τα αμφιθέατρα.

Με μαύρες κουκούλες

Από το βήμα της εκδήλωσης το παιδικό συγκρότημα «ΣΕΒΖΑΝ» τραγούδησε τον αγώνα των λαών και απήγγειλε το ποίημα του Μπ. Μπρεχτ «Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Ακόμα αποσπάσματα από ποιήματα του Γ. Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ απήγγειλαν οι φοιτητές Δ. Παπαδοπούλου και Μ. Γεωργίου. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας, που με πορεία και κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ κατέφθασε στο χώρο της συγκέντρωσης φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως, «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών», κ.ά.

Στην κεφαλή της πορείας μια ομάδα αλυσοδεμένων νεαρών έχοντας καλυμμένα τα κεφάλια τους με μαύρες κουκούλες αναπαριστούσαν τους βασανισμούς και το μαρτύριο του ιρακινού λαού. Ενα άλλο μπλοκ συγκεντρωμένων κρατούσε ομοίωμα του Μπους, εκφραστή της δολοφονικής μανίας του ιμπεριαλισμού. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαδηλωτές σχημάτισαν με κεριά στο δρόμο το σήμα της ειρήνης. Ενώ στο τέλος της συγκέντρωσης κάψανε δύο σημαίες, των ΗΠΑ και της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ