ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συνεχίζουμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στα 41 χρόνια από τη δολοφονία του

Συμπληρώνονται σήμερα 41 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Με την ευκαιρία της επετείου η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«41 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, βουλευτή της Αριστεράς, επιστήμονα, βαλκανιονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, στη Θεσσαλονίκη στις 22 του Μάη 1963.

Το στυγερό έγκλημα οργανώθηκε από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό παρακράτος.

Με τη δολοφονία του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υπηρέτες τους θέλησαν να χτυπήσουν το ανερχόμενο τότε αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη και δεκάδων χιλιάδων άλλων αγωνιστών στην Ελλάδα και στον κόσμο έδωσε πείσμα και φτερά στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ηταν εκείνο το κίνημα που μαζί με τη φιλειρηνική πολιτική των σοσιαλιστικών χωρών ματαίωσε έναν 3ο Παγκόσμιο και πιθανά πυρηνικό πόλεμο.

41 χρόνια μετά τη δολοφονία του τα οράματα του Γρηγόρη Λαμπράκη παραμένουν ανεκπλήρωτα. Οι λαοί δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον πόλεμο γιατί δεν μπόρεσαν να νικήσουν, να συντρίψουν το αίτιο του πολέμου, που είναι ο ιμπεριαλισμός.

Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα δείχνει το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο με τις καθημερινές δολοφονίες, σφαγές και βασανιστήρια του ιρακινού, αφγανικού και παλαιστινιακού λαού.

Απειλεί με επιθέσεις τους λαούς της ηρωικής Κούβας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Συρίας.

41 χρόνια μετά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές της ειρήνης είναι η συνέχεια και συνέπεια του αγώνα.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι μαζί μας και μας οδηγεί στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες των λαών που αναπτύσσονται και δυναμώνουν για την ανατροπή της "νέας τάξης", για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

Τιμούν τη μνήμη του

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), 41 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α΄ Νεκροταφείο, στις 24 του Μάη, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμπλήρωση 41 χρόνων από τη στυγερή δολοφονία του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τους μαζικούς φορείς και τον κάθε φιλειρηνικό πολίτη της Θεσσαλονίκης να παραβρεθούν σήμερα στη 1 μ.μ. στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη (Ερμού, Βενιζέλου και Σπανδωνή) στην κατάθεση στεφάνων.

ΗΠΑ
Προς «χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων»

Τρόπους που θα είναι υποβοηθητικοί «για τη χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των περιορισμών που ισχύουν», αναζητούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την πρώτη που πραγματοποιεί - μετά τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας - στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο Αμερικανός πρέσβης επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για λύση του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν». Από την πλευρά του ο Ταλάτ δήλωσε ότι θεωρεί την επίσκεψη Κλόσον ως ένδειξη της επιθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα για άρση των περιορισμών και την εξάλειψη της απομόνωσής της.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιούνη να υποβάλει τις εισηγήσεις της σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, που αφορά στη διακίνηση αγαθών, ατόμων και υπηρεσιών. Οπως είπε ο ίδιος, η τελική απόφαση θα αφορά στην εξουσιοδότηση για την έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο για προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στα Κατεχόμενα, τόσο τρόφιμα όσο και άλλα αγαθά, με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης και με τη στήριξη αξιωματούχων της ΕΕ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «θεωρούμε ότι ο βορράς είναι μια τρίτη χώρα, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, νομικά ομιλούντες».

Στο μεταξύ, χτες, το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στον Κύπριο κοινοτικό επίτροπο, Μάρκο Κυπριανού, να μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές, όπου θα είχε επαφές με οργανώσεις και συντεχνίες, τον κήρυξε ανεπιθύμητο και αξίωσε την επίδειξη διαβατηρίου. Ο Μ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα το θέσει στο κατοχικό καθεστώς, το οποίο στο μεταξύ ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι θεωρεί τον Μάρκο Κυπριανό εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατ' επέκταση ανεπιθύμητο.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Τη Δευτέρα, 24 Μάη, στις 7 μμ, έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, με αφορμή την παρουσίαση του αντικομμουνιστικού βιβλίου του Ν. Γκατζογιάννη, «Ελένη»

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και τα ΝΣ της Οργάνωσης Ιωαννίνων και της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ καλούν το λαό και τη νεολαία τη Δευτέρα 24/5/04 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των εγκλημάτων του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και των μηχανισμών του, στις 7 μ.μ. έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, με αφορμή και την παρουσίαση του γνωστού αντικομμουνιστικού βιβλίου «Ελένη» του Γκατζογιάννη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ, την ίδια ώρα:

Που οι ΗΠΑ αιματοκυλούν και σφάζουν το λαό και τη νεολαία του Ιράκ, του Αφγανιστάν. Που η ισραηλινή κυβέρνηση δολοφονεί μαζικά τον παλαιστινιακό λαό. Που όλος ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί από τα άγρια βασανιστήρια των αιχμαλώτων στο Ιράκ. Οι μηχανισμοί της αμερικανικής πρεσβείας, στη χώρα μας, διάλεξαν αυτή την ώρα να διοργανώσουν εκδήλωση νεκρανάστασης του χυδαίου αντικομμουνιστικού βιβλίου «Ελένη» του γνωστού συνεργάτη της ΣΙΑ Νίκολας Γκαίητζ. Επιδιώκουν έτσι, τονίζεται, να σκεπάσουν τα εγκλήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, να αποπροσανατολίσουν τμήματα του λαού. Να καλλιεργήσουν και διαδώσουν τον αντικομμουνισμό. Να κρατήσουν εγκλωβισμένες λαϊκές δυνάμεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στήνοντας θύλακες πρόθυμων υποστηρικτών και προπαγανδιστών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το αντικομμουνιστικό αυτό βιβλίο, γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατ' εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης με στόχο να αθωώσει την αγγλοαμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα το 1944 - '49 και να συκοφαντήσει το μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τον αντιιμπεριαλιστικό - δημοκρατικό αγώνα του ΔΣΕ. Να αντιστρέψει, δηλαδή, την ιστορία και να συκοφαντήσει το ΚΚΕ.

Τώρα ξαναπαρουσιάζουν το αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα με πρόλογο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ομιλητές στην εκδήλωσή τους τον δήμαρχο Ιωαννίνων και επίλεκτο στέλεχος της ΝΔ Ν. Γκόντα, τον βουλευτή και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κάρολο Παπούλια, τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρ. Μασσαλά.

Αποδεικνύεται έτσι ότι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές δημιουργούνται και υπάρχουν με βάση τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί το κάθε Κόμμα... Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία των Γιαννίνων να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, να απομονώσουν τις αντικομμουνιστικές δραστηριότητες της αμερικανικής πρεσβείας. Τέλος, να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς ευρωεκλογές και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Ερντογάν: Διπλή γλώσσα

«Διπλή γλώσσα» χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός για τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι σε κρίσιμα θέματα, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ Γιούροπ».

Από τη μια, ασκεί δριμεία κριτική στις επιθέσεις του Αριέλ Σαρόν στη Γάζα και κρατά «αποστάσεις» από τον αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά στην απόφαση για την αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» 1.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, χωρίς μάλιστα να αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων και στο Ιράκ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να θεωρηθεί ως καίριο μέλος της ΕΕ και στρατηγικός εταίρος για τη Δύση. Σχολιάζοντας την απόφαση που πρόκειται να λάβουν το Δεκέμβρη οι ηγέτες της ΕΕ για το εάν ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη συνομιλιών γύρω από την υποψηφιότητα της χώρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει: «Πρόκειται για μια ευκαιρία που η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Εάν η ΕΕ απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη, ο Τ. Ερντογάν προειδοποίησε πως «η συμπεριφορά των ανθρώπων μου προς τη Δύση θα αλλάξει». Προέβλεψε ανάλογη αντίδραση στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο. «Θα πουν πως η Δύση δεν είναι έτοιμη για σύγκλιση με ανθρώπους που δε μοιράζονται την ίδια θρησκευτική πίστη», τόνισε ο κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμπλήρωσε, όμως, πως αρέσκεται να εστιάζει στη θετική πλευρά των πραγμάτων. «Η ΕΕ μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και σταθερότητα... ο Δεκέμβριος 2004 αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος της δοκιμασίας», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ