Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Προς «χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων»

Τρόπους που θα είναι υποβοηθητικοί «για τη χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των περιορισμών που ισχύουν», αναζητούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την πρώτη που πραγματοποιεί - μετά τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας - στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο Αμερικανός πρέσβης επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για λύση του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν». Από την πλευρά του ο Ταλάτ δήλωσε ότι θεωρεί την επίσκεψη Κλόσον ως ένδειξη της επιθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα για άρση των περιορισμών και την εξάλειψη της απομόνωσής της.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιούνη να υποβάλει τις εισηγήσεις της σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, που αφορά στη διακίνηση αγαθών, ατόμων και υπηρεσιών. Οπως είπε ο ίδιος, η τελική απόφαση θα αφορά στην εξουσιοδότηση για την έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο για προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στα Κατεχόμενα, τόσο τρόφιμα όσο και άλλα αγαθά, με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης και με τη στήριξη αξιωματούχων της ΕΕ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «θεωρούμε ότι ο βορράς είναι μια τρίτη χώρα, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, νομικά ομιλούντες».

Στο μεταξύ, χτες, το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στον Κύπριο κοινοτικό επίτροπο, Μάρκο Κυπριανού, να μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές, όπου θα είχε επαφές με οργανώσεις και συντεχνίες, τον κήρυξε ανεπιθύμητο και αξίωσε την επίδειξη διαβατηρίου. Ο Μ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα το θέσει στο κατοχικό καθεστώς, το οποίο στο μεταξύ ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι θεωρεί τον Μάρκο Κυπριανό εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατ' επέκταση ανεπιθύμητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ