Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο χωροφύλακας της πλουτοκρατίας

«Οπου και να γυρίσω μαύροι καπνοί / απλώνουν τα μεγάλα πλοκάμια τους. / Φλογέρα φτιάχνω με της ψυχής μου τις καλαμιές / να πω τον πόνο μαυροντυμένων κυπαρισσιών. / Ψάχνω να βρω λιθάρια, πέτρες να βρω / να χτίσω της καρδιάς μου μαντρότοιχο» (Νίκος Β. Λαδάς).

Το δικαίωμα να ζούμε καλύτερα μάς το ακυρώνει, διά των μηχανισμών της ανισότητας, η καπιταλιστική ΕΕ. Η καγκελόφραχτη Ευρώπη των τρομονόμων, των αποκλειομένων ζωνών, μαζί με τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, οδηγούν τους λαούς στα χειρότερα. Ο ευρωπαϊκός μονεταρισμός προχωράει ακάθεκτα στην υιοθέτηση πιο σκληρών μέτρων και πολιτικών. Στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στο πολιτικό σύστημα, στο ιδεολογικό (αντικομμουνισμός), στον πολιτιστικό τομέα διαμορφώνονται νέοι πιο επιθετικοί όροι για τα 450 εκατομμύρια των κατοίκων της Ευρώπης. «Τι εγγυήσεις μπορούν να δώσουν αυτοί που έχουν γεμίσει τη Γη με εστίες πολέμων;». Το τέλος των ψευδαισθήσεων ήρθε. Τα αστικά κόμματα του δικομματισμού μαζί με τον «μεταλλαγμένο» Συνασπισμό ήταν εκείνα που αδρανοποίησαν το λαϊκό παράγοντα. Υπεράσπισαν το σημερινό ευρωπαϊκό κι ελλαδικό σύστημα εξουσίας στη λογική της διαχείρισης ενισχύοντας πιο έντονα τον αντιδραστικό χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ.

Η συμμαχία της ΕΕ με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σημαδεύεται απ' τη διευρυνόμενη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, της «νέας τάξης» του αίματος. Η ΕΕ, ο χωροφύλακας των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, «δε δημιουργεί απλώς την κοινωνία των 2/3, αλλά θέτει και τις βάσεις για τη μορφοποίηση της αντι-κοινωνίας, του αντι-κόσμου των φτωχών, περιθωριακών...» (Γιάννης Πανούσης). Καταστρέφουν, απαξιώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, το ανθρώπινο δυναμικό. Στην Ελλάδα το 22% του πληθυσμού ζει κάτω απ' τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία, η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση διευρύνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε μία αλυσίδα με πολλές μορφές αποστερήσεων. Η δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου συνοδεύεται από διαρκείς επιθέσεις εναντίον στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι πιο σκληροί όροι εκμετάλλευσης των αγροτών, εργαζομένων, με νέα συστήματα απασχόλησης, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, αυξάνουν τη βουλιμία της «ελεύθερης αγοράς». Οι οικονομικοί δείκτες του ταξικού χαρακτήρα της ΕΕ το φανερώνουν: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Την ολομέτωπη ιδεολογική επίθεση κατά των εργαζομένων, την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής ενισχύουν η Ευρωαστυνομία, ο Ευρωστρατός, το κινητό αστυνομικό ευρωπαϊκό σώμα καταστολής, η Συνθήκη Σένγκεν (στρατιωτικοποιείται η ΕΕ).

Σ' αυτό το γραφειοκρατικό καπιταλιστικό εποικοδόμημα της ΕΕ, το ΚΚΕ, η πλατιά λαϊκή συμμαχία, αντιτάσσονται. Αντιστέκονται κι απειθαρχούν στις ντιρεκτίβες της. Ενισχύουν το μέτωπο πάλης για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Μπορεί ο λαός με την ψήφο του στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές να ενισχύσει την αντίστασή του. Να εμποδίσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται. Να δώσει μάχη στους τόπους δουλιάς. Να αποτρέψει την κατάργηση των κατακτημένων δικαιωμάτων. Να διεκδικήσει νέα αιτήματα και κατακτήσεις. Να διαμορφώσει τις ιδέες, τους στόχους της λαϊκής οικονομίας η οποία απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που αντιστοιχούν στον πρωτοποριακό ρόλο της εργατικής τάξης στην ελληνική κοινωνία. Με στόχο την πλατιά δημοκρατία, το σοσιαλισμό, λέμε «όχι» στην ΕΕ.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ