ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Ενταση και συλλήψεις μετά τη δικαστική απόφαση

Ενταση, επεισόδια, συλλήψεις και ανταλλαγή μηνύσεων συνέθεσαν το σκηνικό των απαράδεκτων γεγονότων που έλαβαν χώρα χτες στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ. Αφορμή για τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα αποτέλεσε η άρνηση στελεχών που πρόσκεινται στον Δ. Τσοβόλα να παραδώσουν το κόμμα σε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, οι οποίοι έχοντας στα χέρια τους τη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου που ορίζει πως παρανόμως ο πρώην πρόεδρος του προχώρησε στην ανακοίνωση διάλυσης του ΔΗΚΚΙ, απαίτησαν να τους παραδοθούν τα γραφεία και το αρχείο του κόμματος.

Πάντως η χτεσινή μέρα έληξε με τις δυο πλευρές να αποσύρουν τις μηνύσεις και τελικά να αφήνονται ελεύθεροι οι έξι συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο πρώην υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Δ. Τσοβόλα, Θ. Γαϊτανάς.

Συγκεκριμένα, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο Θ. Γαϊτανάς για «διατάραξη εργασιακής ειρήνης», συνελλήφθησαν από την αστυνομία οι: Ν. Μπουζάκης, Ηλ. Νικολόπουλος, Π. Μαντάς, Δ. Ψαράς, Αντ. Ναξάκης και Χρ. Φαρμάκης. Τα παραπάνω στελέχη του ΔΗΚΚΙ, επιχειρώντας να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου, βρέθηκαν στη 1 μ.μ. στα γραφεία του κόμματος στη Χαλκοκονδύλη και ήρθαν αντιμέτωποι με την καθολική άρνηση του Θ. Γαϊτανά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση ντοκουμέντων του κόμματος. Ακολούθησε ένταση και λίγο αργότερα σε εκδήλωση πρωτοφανούς κρατικής ανάμειξης στα εσωτερικά ενός κόμματος, αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Ακολούθησε η μεταφορά των στελεχών του ΔΗΚΚΙ στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου και αυτοί με τη σειρά τους υπέβαλαν μήνυση στους Δ. Τσοβόλα, Θ. Γαϊτανά, Γ. Σπαή, υπεύθυνο οικονομικών και Μ. Πασακυριάκου, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, «για παρεμπόδιση αυτών των ανθρώπων ως προς την ομαλή λειτουργία του ΔΗΚΚΙ, παραβλέποντας τη δικαστική απόφαση και παράλληλα γιατί το Γραφείο Τύπου έστελνε ανυπόγραφα "Φαξ" στο ΜΜΕ και ενημέρωνε ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος».

Των θλιβερών γεγονότων είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του μελών του κόμματος που διαφωνούν με την απόφαση για διάλυση του κόμματος, του ευρωψηφοδελτίου με τίτλο «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα - Δημοκρατική Εναλλακτική Κίνηση», και την κατάθεση αυτού στον Αρειο Πάγο προκειμένου το κόμμα να κατέλθει στις ευρωεκλογές.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ευρωψηφοδελτίου, ήρθε λοιπόν η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στις ερχόμενες εκλογές, στην οποία αναφέρεται ότι το κόμμα, «ως πολιτικός φορέας δεν έκανε καμία δήλωση στον Αρειο Πάγο για συμμετοχή στις ερχόμενες ευρωεκλογές», η οποία και πυροδότησε την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφερόταν ότι «τα όσα διοχετεύονται από κάποιους και τα όσα αναμεταδίδονται από κάποια ΜΜΕ, ότι δήθεν το ΔΗΚΚΙ κατέρχεται στις ευρωεκλογές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΔΗΚΚΙ «έχουν προβεί σε σωρεία ποινικών αδικημάτων» και προχωρούν στις συγκεκριμένες κινήσεις γιατί αποσκοπούν «στα χρήματα της επιδότησης» που όπως είπε «είναι χρήματα του ελληνικού λαού».

Για τη σύλληψη των στελεχών του ΔΗΚΚΙ εξέδωσε ανακοίνωση και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται: «Η σύλληψη στελεχών του ΔΗΚΚΙ αποτελεί γεγονός απαράδεκτο, εκδήλωση αυταρχισμού και πρωτοφανούς κρατικής ανάμειξης στα εσωτερικά ενός κόμματος. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αστυνομική ενέργεια, συμπαρίσταται στα στελέχη του ΔΗΚΚΙ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της».

Σχετικά ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

ΚΥΠΡΟΣ
Πιέσεις Αγγλων

...«πείσματα» της κατοχικής ηγεσίας

Σκληρή γλώσσα για το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν» χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ. Εκανε δε λόγο και για συνέπειες που τώρα πρέπει να υποστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων παίρνει μέτρα κατά των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν να περάσουν την «πράσινη γραμμή».

Ο Χάνεϊ, μιλώντας σε Υποεπιτροπή της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ενωση, της Βουλής των Λόρδων, χαρακτήρισε «θλιβερό» το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου που δεν εξυπηρετεί κανένα και λιγότερο τους Ελληνοκυπρίους. «Ασφαλώς η απόφαση ήταν δική τους αλλά θα πρέπει να δεχτούν και τις συνέπειες, ότι αψήφησαν την ΕΕ, το ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο Χάνεϊ και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να αναλογιστούν το πώς θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς τη βοήθεια των πιο πάνω... Νομίζουν ότι μπορούν να απορρίπτουν το σχέδιο και να συνεχίζουν να έχουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια διευθέτηση με τους δικούς τους όρους; Νομίζω ότι αυτό δε θα συμβεί και δεν πρέπει να συμβεί».

Πάντως απαντώντας σε ερώτηση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Χάνεϊ είπε ότι «κάτι τέτοιο μάλλον περιπλέκει τα προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση από την οποία δε θα μπορεί να βγει κανείς εύκολα. Μια προσέγγιση που θα οδηγούσε σε αναγνώριση θα εξυπηρετούσε τον Ραούφ Ντενκτάς που πάντοτε δήλωνε ότι η αναγνώριση θα έλυνε όλα τα προβλήματα, μια πολιτική που απερρίφθη από το τουρκοκυπριακό σώμα και από την τουρκική κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι η ορθή οδός είναι εκείνη της γενναιόδωρης οικονομικής υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα οι κατοχικές αρχές ήραν την επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα για τους Ευρωπαίους πολίτες, εξαιρώντας από αυτή την απόφαση τους Ελληνοκυπρίους. Εμμένουν δηλαδή όσοι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους, και όχι απλά την αστυνομική τους ταυτότητα, όπως γίνεται με τους υπηκόους των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Ο ίδιος ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η απόφαση για επίδειξη μόνο ταυτότητας δεν ισχύει για τους Ελληνοκύπριους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει κατάργηση της επίδειξης διαβατηρίων για όλους, αλλά παρενέβη ο κατοχικός στρατός, στον οποίο υπάγεται η λεγόμενη αστυνομία στα κατεχόμενα και επέβαλε συνέχιση της πρακτικής της επίδειξης διαβατηρίων από τους πολίτες των ελεύθερων περιοχών.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως το θέμα της επίδειξης ή μη διαβατηρίων από Ελληνοκυπρίους για μετάβαση στα κατεχόμενα, αποδεικνύει ότι ο Ταλάτ δείχνει ανειλικρίνεια, αδυναμία να αντισταθεί σε δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση του διαχωρισμού και προσπάθεια εκμετάλλευσης των όσων προσφέρει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση επί του θέματος. Σημειωτέον ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε τη μετάβαση του Επιτρόπου της ΕΕ, Μάρκου Κυπριανού, στα κατεχόμενα.

Κ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πιέστε την κυπριακή κυβέρνηση!

Ευθεία υπόδειξη στην κυβέρνηση να παρέμβει στην κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να «λυθεί» το Κυπριακό στη βάση του «σχεδίου Ανάν», ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας μάλλον «ένα βήμα μπροστά» πριν από την ελληνική κυβέρνηση.

Κληθείς χτες να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη, ο Κ. Μητσοτάκης αφού είπε ότι οι απόψεις τους συμπίπτουν, πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούν τα πράγματα, πάντοτε βέβαια στη βάση του σχεδίου Ανάν, με την προϋπόθεση ότι στο εσωτερικό της Κύπρου θα επικρατήσει λογική και υπευθυνότητα, την οποία για την ώρα, δυστυχώς, δε βλέπω. Προς την κατεύθυνση αυτή η δική μου εντύπωση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παίξει το δικό της ρόλο, επηρεάζοντας αποφασιστικά την κυβέρνηση της Κύπρου να πράξει το σωστό»(!).

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι PBS αναφερόμενος στο κυπριακό επέμεινε στην ανάληψη «νέων πρωτοβουλιών», με βάση πάντα το «σχέδιο Ανάν». «Είναι αλήθεια ότι όλοι επιθυμούσαμε μια ενωμένη Κύπρος να εισέλθει στην ΕΕ. Επειδή, όμως, προβλεπόταν η διαδικασία των δημοψηφισμάτων, πρέπει κανείς να σεβαστεί τα αποτελέσματά τους, τη βούληση του λαού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, το βασικό μήνυμα είναι το εξής: «Εντάξει, είχαμε αυτήν την εξέλιξη. Τι πράττουμε τώρα; Το θεωρούμε ως το τέλος του δρόμου; Αποδεχόμαστε την ντε φάκτο διαίρεση; Δηλώνω "όχι", γιατί από αυτήν την κατάσταση θα χάσουν όλοι. Πιστεύω σθεναρά ότι πρέπει να αναληφθούν νέες προσπάθειες, ώστε να πλησιάσουμε στον τελικό στόχο, δηλαδή την επανένωση της νήσου», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Βαληνάκη - Γκρόσμαν

Ενδιαφέρον για την άποψη της Αθήνας ότι «η πόρτα για την επανένωση της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή», διαπίστωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο να εκδηλωθεί μια νέα προσπάθεια, αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τα μέρη που εμπλέκονται στο ζήτημα» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ