Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πιέστε την κυπριακή κυβέρνηση!

Ευθεία υπόδειξη στην κυβέρνηση να παρέμβει στην κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να «λυθεί» το Κυπριακό στη βάση του «σχεδίου Ανάν», ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας μάλλον «ένα βήμα μπροστά» πριν από την ελληνική κυβέρνηση.

Κληθείς χτες να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη, ο Κ. Μητσοτάκης αφού είπε ότι οι απόψεις τους συμπίπτουν, πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούν τα πράγματα, πάντοτε βέβαια στη βάση του σχεδίου Ανάν, με την προϋπόθεση ότι στο εσωτερικό της Κύπρου θα επικρατήσει λογική και υπευθυνότητα, την οποία για την ώρα, δυστυχώς, δε βλέπω. Προς την κατεύθυνση αυτή η δική μου εντύπωση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παίξει το δικό της ρόλο, επηρεάζοντας αποφασιστικά την κυβέρνηση της Κύπρου να πράξει το σωστό»(!).

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι PBS αναφερόμενος στο κυπριακό επέμεινε στην ανάληψη «νέων πρωτοβουλιών», με βάση πάντα το «σχέδιο Ανάν». «Είναι αλήθεια ότι όλοι επιθυμούσαμε μια ενωμένη Κύπρος να εισέλθει στην ΕΕ. Επειδή, όμως, προβλεπόταν η διαδικασία των δημοψηφισμάτων, πρέπει κανείς να σεβαστεί τα αποτελέσματά τους, τη βούληση του λαού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, το βασικό μήνυμα είναι το εξής: «Εντάξει, είχαμε αυτήν την εξέλιξη. Τι πράττουμε τώρα; Το θεωρούμε ως το τέλος του δρόμου; Αποδεχόμαστε την ντε φάκτο διαίρεση; Δηλώνω "όχι", γιατί από αυτήν την κατάσταση θα χάσουν όλοι. Πιστεύω σθεναρά ότι πρέπει να αναληφθούν νέες προσπάθειες, ώστε να πλησιάσουμε στον τελικό στόχο, δηλαδή την επανένωση της νήσου», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Βαληνάκη - Γκρόσμαν

Ενδιαφέρον για την άποψη της Αθήνας ότι «η πόρτα για την επανένωση της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή», διαπίστωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο να εκδηλωθεί μια νέα προσπάθεια, αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τα μέρη που εμπλέκονται στο ζήτημα» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ