Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Είσαι στην ΕΟΚ - μάθε για την ... ΕΕ» (5)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά των σχέσεων ΕΕ-Ελλάδας είναι τα περίφημα «πακέτα».

*

Πρόκειται («Ρ», 23/5/2004) για τα ΜΟΠ της περιόδου 1986-'93, ύψους 160,6 δισ. δραχμών. Για το Β΄ ΚΠΣ της περιόδου 1994-'99 ύψους 4,2 τρισ. δραχμών. Και για το Γ΄ ΚΠΣ που «τρέχει» για την περίοδο 2000-2006 ύψους 8,9 τρισ. δραχμών. Σύνολο 13,3 τρισ. δραχμές. Αυτά είναι όλα κι όλα τα κοινοτικά χρήματα που εισρέουν στη χώρα («εισρέουν» που λέει ο λόγος, αφού όσα δεν επιστρέφουν στις πολυεθνικές της ίδιας της ΕΕ, τελικά «εισρέουν» στα ταμεία των εγχώριων εργολάβων, βιομηχάνων και λοιπών «επενδυτών»). Αν, δε, ακολουθήσουμε μια «χυδαία» λογιστική προσέγγιση, προκύπτει ότι από τον «πακτωλό» των «πακέτων» αυτής της 20ετίας, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από τα 10 εκατομμύρια Ελληνες δεν ξεπερνά το 1,3 εκατ. δραχμές... Αυτό είναι το ...«μάννα» (το 1.300.000 δραχμές ανά Ελληνα μέσα σε 20 χρόνια) για το οποίο έχουν χυθεί τόσοι και τόσοι τόνοι μελάνης στο πλαίσιο της ευρω-προπαγάνδας.

*

Από εκεί και πέρα, το πόσο κοστίζει η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ προκύπτει από μια απλή σύγκριση: Από τη μια πλευρά παίρνουμε το άθροισμα των «πακέτων», τα 13,3 τρισ. δραχμές. Από την άλλη παίρνουμε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, που από το 1980 μέχρι το 2003 ανήλθε σωρευτικά στα 46,9 τρισ. δραχμές («Ρ», 25/4/2004).

*

Από τη σύγκριση των δύο ποσών προκύπτει το εξής καταπληκτικό: Οτι για κάθε μια δραχμή που εκταμίευσε η ΕΕ από τα ταμεία της προς την Ελλάδα, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει περίπου 3,5 δραχμές για εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ! Με άλλα λόγια, το κόστος της συμμετοχής της ελληνικής οικονομίας στην ΕΕ είναι υπερτριπλάσιο του «οφέλους» που προκύπτει από τα κοινοτικά «πακέτα»!

*

Ας σημειωθεί επίσης αφ' ενός ο αντιπαραγωγικός προσανατολισμός των ΚΠΣ, και αφ' ετέρου ότι στο παραπάνω κόστος (1:3,5) δεν προστίθενται οι εθνικοί πόροι που δεσμεύονται από τον εθνικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο των ΚΠΣ, που φυσικά έχουν προκύψει-πληρωθεί από τους Ελληνες φορολογούμενους. Στοιχεία που αν συνυπολογιστούν καθιστούν το συνολικό κόστος για τον ελληνικό λαό ακόμα μεγαλύτερο.

(συνεχίζεται)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ