Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΕΓΚΛΗΜΑ-ΤΑ» ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ «ΤΙΜΩΡΙΑ»

ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ: «Εν ψυχρώ φόνοι αμάχων, βεβήλωση νεκρών και εγκατάλειψη τραυματιών είναι μερικά από τα περιστατικά που διεκτραγωδεί στη συγκλονιστική μαρτυρία του στο βρετανικό "Ιντιπέντεντ" ο λοχίας του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών, Τζίμι Μέιση (...) Παρών σε ανακρίσεις και βασανιστήρια φέρεται να ήταν ο ανώτατος στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ιράκ, αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", ενώ η "Ιντιπέντεντ" δημοσιεύει καταθέσεις που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι κρατούμενοι βασανίζονταν συστηματικά από Βρετανούς στρατιώτες» (Το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ: «Εν όψει και των ευρωεκλογών, δε χρειάζεται να είναι κανείς "ευρωσκεπτικιστής" για να διαπιστώσει μελαγχολικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στην αδυναμία της να χαράξει ενιαία εξωτερική πολιτική, αλληθωρίζει μόνιμα κι επικίνδυνα στη διεθνή σκηνή, με τον ατλαντικό άξονα να βαραίνει καθοριστικά στις αποφάσεις της. Το παράδειγμα της Κούβας είναι εύγλωττο. Πρόσθετο και φοβερό παρέχει η παρατεινόμενη καθημερινή φρίκη στο Ιράκ. Αλλά το πιο κραυγαλέο είναι η προκλητική παθητικότητα της ΕΕ μπροστά στη συστηματική γενοκτονία που διαπράττει η αμερικανοκίνητη πολεμική μηχανή του Αριέλ Σαρόν στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς (...) Αλλά οι χοντρόπετσοι των Βρυξελλών, αν και μπορούν, δε διανοούνται να παρέμβουν δραστικά (...) για να σταματήσουν το εγκληματικό χέρι - αν όχι να το κόψουν μια για πάντα. Και η αδράνεια και παθητικότητα σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις είναι συνενοχή - με την πιο απροκάλυπτη μορφή τρομοκρατίας (Ο Γιώργος Βότσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ Η «ΤΙΜΩΡΙΑ»: «Ολοι περίμεναν μια διάκριση, όχι όμως να πάρει και το... πρωτάθλημα. Ενα ντοκιμαντέρ που στολίζει τον πλανητάρχη "πραξικοπηματία, ψεύτη, γελοίο, ιδιοτελή, εγκληματία και μεγαλοαπατεώνα" έφυγε από το μεγαλύτερο Φεστιβάλ με το μεγαλύτερο βραβείο» (Ο Δ. Δανίκας στα ΝΕΑ για το Χρυσό Φοίνικα που απέσπασε ο Μ. Μουρ στο Φεστιβάλ Καννών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ