Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Σπρώχνουν τους λαούς στα σαγόνια του κεφαλαίου

Την ανάγκη επιπλέον μέτρων και οικονομικών κονδυλίων για την επιτάχυνση των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών αλλαγών που προωθούν στα Βαλκάνια οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφαλή κέρδη για το πολυεθνικό κεφάλαιο, συζήτησαν στη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας των εργασιών του Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ενα Φόρουμ από το οποίο παρέλασαν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, του Συμφώνου Σταθερότητας και άλλων Οργανισμών της ΕΕ, καθώς και υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων βαλκανικών χωρών. Χτες αργά το βράδυ μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε την πίστη του στην πολιτική των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών στην περιοχή και περήφανος για την προσωπική του συμβολή στο ρόλο που ανέλαβε η Ελλάδα. Μάλιστα, επανέφερε στη συζήτηση το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνοντας πως, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, πρέπει να συμβάλουμε στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Πρέπει, είπε, «οι δύο χώρες να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς δογματισμούς, χωρίς φοβίες».

Σήμερα το βράδυ οι εργασίες ολοκληρώνονται με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει και στο αίτημα των Ελλήνων βιομηχάνων για την εξεύρεση επιπλέον πόρων τόσο για τα ιδιωτικά έργα, όσο και για τα μεγάλα δημόσια έργα στην περιοχή.

Πάντως, ο Ελληνας κοινοτικός επίτροπος, Σταύρος Δήμας, καθησύχασε τους βιομηχάνους, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει την πολιτική ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων μέσα στα πλαίσια των Συμφώνων Σταθεροποίησης και των Συμφωνιών Σύνδεσης και από το 2007 θα αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση. Ενώ αναφερόμενος στη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης, σημείωσε πως αυτή αποσκοπεί στη «δημιουργία μιας διευρυμένης περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, σε ένα δηλαδή "κύκλο φίλων", που θα περιλαμβάνει τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης των 25 προς την Ανατολή και το Νότο». Διευκρίνισε πως η νέα αυτή πολιτική δε σημαίνει πιθανή νέα διεύρυνση.

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικός για τα «οφέλη» που έχουν επέλθει από τις μέχρι τώρα δράσεις της ΕΕ στην περιοχή ήταν ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης του Economist Intelligence Unit, Λάζα Κέκιτς, όταν ανέφερε πως τα Δυτικά Βαλκάνια ταλανίζονται ακόμη από τη μακρόχρονη κρίση, αφού, όπως είπε, το ΑΕΠ είναι ακόμη στο 1/5 αυτού που εμφάνιζαν το 1989!!!

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει αυξημένο παρά την εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τόμας Μίλερ. Και θύμισε πως βρίσκεται στο Κόσσοβο δύναμη 1.800 Αμερικανών στρατιωτών ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή. Βέβαια, έσπευσε να χαρακτηρίσει θετική την αυξανόμενη δραστηριοποίηση της ΕΕ. «Πράγματι η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέλαβε πρόσθετες ευθύνες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ οι νέοι εταίροι του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, υποστηρίζουν με δικές τους δυνάμεις την αποκατάσταση της ομαλότητας στο Ιράκ», είπε.

Εξάλλου, ζήτησε τη γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα τελευταία γεγονότα του Μάρτη στο Κόσσοβο.

Το ΝΑΤΟ δε φεύγει από τα Βαλκάνια

Ο βοηθός γγ για τις πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας του ΝΑΤΟ, Γκίντερ Αλτενμπουργκ, υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ότι το ΝΑΤΟ έως το τέλος του 2004 θα τερματίσει την αποστολή της ΝΑΤΟικής δύναμης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία θα αντικατασταθεί από στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και ευθύς αμέσως ξεκαθάρισε πως «το έργο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια δεν έχει τελειώσει. Αναλαμβάνουμε νέες αποστολές στο Αφγανιστάν και συνεχίζουμε αυτές στα Βαλκάνια. Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο». Σχετικά με την «αποχώρηση» από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη διευκρίνισε ότι θα διατηρηθεί δύναμη του ΝΑΤΟ, για τη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Χάγης καθώς και για τις αμυντικές μεταρρυθμίσεις της χώρας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Α. Βντόβιν, ανέφερε πως τα συμφέροντα της χώρας του δε θίγονται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εσπευσε όμως να δηλώσει τη θέση της Ρωσίας για τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για το Κόσσοβο, στην οποία θα συμφωνηθεί το απαραβίαστο των συνόρων και ο πολυεθνικός χαρακτήρας των κρατών της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και στην αρένα της προπαγάνδας (2020-06-13 00:00:00.0)
Σχέδια κατάργησης συνόρων και κινήσεις «εμπορικού πολέμου» (2018-12-01 00:00:00.0)
Συμπληρωματικά σχέδια (2018-10-18 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στην ΕΕ η διάσκεψη στην Οχρίδα (2008-05-06 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για γεωπολιτικές αλλαγές στα Βαλκάνια... (2006-06-08 00:00:00.0)
Να αντιδράσει ο λαός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (1998-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ