Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΑΣΟΚ
Αμηχανία και αντιδράσεις συνόδευσαν το ευρωψηφοδέλτιο

Σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου από τον Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, κορυφαία στελέχη αντέδρασαν έντονα με δηλώσεις και ανακοινώσεις, με τις οποίες αμφισβητούν τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε με τη δημοσιοποίηση του ευρωψηφοδελτίου να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε «νέο ξεκίνημα» και «ανανέωση». Μια... ανανέωση όμως, η οποία περιορίζεται στην παρουσίαση «νέων προσώπων», αφού το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζουν να είναι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του έκανε λόγο για «ομάδα μάχης», «ανανέωσης» και «συνέχειας» και ακολουθώντας τη δημαγωγική τακτική που έχει εγκαινιάσει από τη μέρα της προεκλογικής περιόδου, ισχυρίστηκε ότι «είναι η ομάδα που θα παλέψει για την Ευρώπη την κοινωνική, της εργασίας, της απασχόλησης και της γνώσης»...

Βέβαια, σπεύδοντας ο ίδιος να... αποκαταστήσει την τάξη και να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του, τόνισε ότι «νέα ομάδα» θα παλέψει και για την «Ευρώπη της ανταγωνιστικότητας», για την «ισχυρή Ευρώπη», δηλώνοντας ουσιαστικά ότι θα παλέψει για τη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου από τον Γ. Παπανδρέου κρατήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή μυστική και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η περιβόητη «συμμετοχική δημοκρατία» που διακήρυττε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Γ. Παπανδρέου στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν και τόσο... συμμετοχική, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος πήρε υπόψη του, ούτε συνεδρίαση κάποιου κορυφαίου οργάνου του κόμματος προηγήθηκε.

Μέσα στο κλίμα αμηχανίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτές του κόμματος και πολλά κορυφαία στελέχη επιχείρησαν με δηλώσεις τους να στηρίξουν τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου.

Εξάλλου χτες πραγματοποιήθηκε στη Χαρ. Τρικούπη σύσκεψη των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Σπ. Βούγια και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη. Με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές συναντήθηκε και ο επικεφαλής της εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές Ευάγ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά ο Ευαγ. Βενιζέλος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου δήλωσε: «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να συσπειρωθεί το όλον ΠΑΣΟΚ. Το ψηφοδέλτιο είναι αναμφίβολα δείγμα της αντίληψης του Γ. Παπανδρέου για την ανανέωση και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, μετέχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών». Συγχρόνως ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε μια φράση που άφησε πολλά ερωτηματικά, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είστε χρόνια στο κουρμπέτι αλλά τώρα πάτε στο γκισέ»...

Εντονες αντιδράσεις

Πάντως την ίδια στιγμή επτά πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα ο Γ. Αρσένης, ο Γ. Βασιλακόπουλος, ο Κρίτων Βασιλικόπουλος, ο Μ. Γκίβαλος, ο Γ. Δασκαλάκης, ο Χρ. Λιακόπουλος και ο Γ. Ραφτόπουλος εξέδωσαν ανακοίνωση την οποία υπογραφούν, στην οποία επικρίνουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εθνικές εκλογές επειδή απομακρύνθηκε από την κοινωνική του βάση, ενώ ασκούν αυστηρή κριτική στις επιλογές της νέας ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη αναφέρουν ότι το κόμμα τους «πορεύεται χωρίς πολιτικούς στόχους, χωρίς καθοδηγητικό κορμό, χωρίς ιδεολογικές αρχές». Υποστηρίζουν ότι «πιο κρίσιμο πλήγμα» στο κόμμα τους «επέφερε η άκριτη αποδοχή του Σχεδίου Ανάν», και δηλώνουν ότι «από δω και πέρα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Επίσης, το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαναγιωτακόπουλος, δήλωσε: «Το μήνυμα των εκλογών του Μαρτίου δεν έγινε κατανοητό. Φαίνεται πως η ηγεσία και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινούνται εκτός τόπου και χρόνου. Φοβάμαι ότι διακυβεύονται το εύρος, η συνοχή και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης».

Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ είναι η Μαίρη Ματσούκα, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην «Cosmote» και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, υπεύθυνη για τους νέους στη Γενική Συνομοσπονδία.

Στις υπόλοιπες θέσεις είναι οι: Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Καρτάλης, Αννυ Ποδηματά, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Μαριλένα Κοππά, Μουσαφέρ Καπζά, Ολγα Κουρίδου, Εμμανουήλ Κρασανάκης, Πωλίνα Λάμψα, Αθανάσιος Μαλτεπιώτης, Καλυψώ Νικολαΐδη, Νικήτας Κανάκης, Καλή - Μαρία Πηνίου, Ηλίας Αντωνίου, Μαριάννα Γενενετζή - Παγκάλου, Αναστασία Ευθυμίου και Γιάννης Μπουτάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ