Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Νέα νίκη» για αντιλαϊκή επίθεση

Κ. Καραμανλής: Στόχος μας η πρώτη θέση με καθαρή διαφορά - Οχι στη χαλαρή ψήφο

Συνέχεια της «νίκης» των βουλευτικών εκλογών θεωρεί την προεξοφλούμενη «νέα νίκη» στις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου από πιο ισχυρή θέση να εφαρμόσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακριβώς γι' αυτό άνοιξε μέτωπο κατά της «χαλαρής ψήφου».

Αποσαφηνίζοντας τον εκλογικό στόχο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής δήλωσε καθαρά ότι «στόχος μας είναι η πρώτη θέση, με καθαρή διαφορά». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Θέλουμε χαμηλούς τόνους, αλλά όχι χαλαρή ψήφο». Στη Ρηγίλλης, δεν κρύβουν ότι στόχος είναι η εκλογή έντεκα ευρωβουλευτών, πράγμα που προϋποθέτει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ότι το ποσοστό που πρέπει να πάρει θα είναι πάνω 41,6% στις 13 Ιούνη.

Οι ευρωεκλογές «έχουν ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική διάσταση», επισήμανε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του. Στη βάση αυτή ζήτησε την ενίσχυση της ΝΔ, αφενός, για να λυθούν τα «καθημερινά προβλήματα» (όπως έκανε δημαγωγώντας ασύστολα και στις εθνικές εκλογές), και από την άλλη γιατί μόνο η ΝΔ, ως αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα στα ευρωπαϊκά όργανα, πολύ περισσότερο που είναι μέλος της «δεξιάς πλειοψηφίας» που διαμορφώνεται σε επίπεδο ΕΕ.

Στο πλαίσιο της «πολιτικής αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών», βασικά όπλα της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ είναι η προβολή της φυσιογνωμίας της ως «αυθεντικού εκφραστή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού»: «Οι δικές μας θέσεις είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Είμαστε οι πρωτοπόροι, οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, αποφεύγοντας παράλληλα να κάνει την παραμικρή ευθεία αναφορά ή φραστική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του. «Αντίπαλοί μας είναι τα καθημερινά, μεγάλα προβλήματα του πολίτη. Δύναμή μας είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία, που ανοίγει το δρόμο για μια νέα πορεία στη νέα εποχή», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε επιμονή «στην προβολή των θέσεων, των επιτυχιών που είχαμε στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, του έργου που προωθούμε σε όλους τους τομείς». Ο ίδιος όμως δεν ανέφερε κάποια τέτοια «επιτυχία» και επιχείρησε να καλύψει την «έλλειψη» με όμορφες διακηρύξεις και παχιά λόγια του τύπου «σημείο αναφοράς της νέας διακυβέρνησης και κεντρικός στόχος μας είναι η βελτίωση των όρων ζωής των πολλών, η αλλαγή, η μεταρρύθμιση της καθημερινότητας, επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος». Δεν παρέλειψε επίσης να υποσχεθεί «πρόσβαση και επιλογές στην εργασία, πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην Παιδεία και στη μόρφωση, κοινωνική προστασία και ισότιμη συμμετοχή σε μια κοινωνία ασφάλειας και ευημερίας»!

Ψηφοδέλτιο και «κόντρες»

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ που ανακοινώθηκε προχτές ήταν «χωρίς εκπλήξεις», ενώ έτυχε χτες «παγερής» υποδοχής από τον Κ. Μητσοτάκης λόγω της συμμετοχής του Αντ. Σαμαρά στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αντίδραση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, που θεωρεί ότι γίνεται για την «τιμή των όπλων», ενώ εκτιμάται ότι δεν είναι σε θέση πλέον να επηρεάσει στο ελάχιστο το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εσωκομματικές ισορροπίες.

«Το ψηφοδέλτιο (σ.σ. της ΝΔ) είναι ευθύνη του προέδρου, θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά εν πάση περιπτώσει θα είναι ψηφοδέλτιο νίκης», ήταν το πρώτο σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως ταυτόχρονα εγκωμίασε... το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. «Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ψηφοδέλτιο, πράγματι τολμηρό, είναι μια κίνηση ενδιαφέρουσα, αποφασιστική», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας όμως ενδοιασμούς για το «εάν θα βγει σε καλό του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, γιατί δημιουργεί πολλά προβλήματα». Περισσότερο συγκρατημένη η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η ΝΔ «έδωσε στον κ. Σαμαρά, μια δεύτερη ευκαιρία. Εύχομαι αυτή τη φορά να μην την απογοητεύσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής είχε χτες συνάντηση μιας ώρας με τον Αντ. Σαμαρά, επισφραγίζοντας την επάνοδό του στη ΝΔ ύστερα από 11 χρόνια. Ο Αντ. Σαμαράς είναι δεύτερος στη σειρά στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ι. Βαρβιτσιώτης και ακολουθούν: Αντ. Τρακατέλλης, Γ. Δημητρακόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Ρόδη Κράτσα, Ι. Γκλαβάκης, Μαρία Καρσιώτου - Παναγοπούλου, Γ. Παπαστάμκος, Ν Βακάλης, Μαν. Μαυρομμάτης, Μαργ. Σχοινάς, Μαν. Αγγελάκας, Μαρία Διαμαντοπούλου, Σωτ. Σορόγκας, Φεβρωνία Πατριανάκου, Γ. Μυλωνάς, Μ. Σωτηρίου, Ν. Σπυριδωνάκος, Μαρία Συρεγγέλα, Κ. Τουρνάς, Αθ. Χαλιλοπούλου, η Εβελίνα Φελικίδου και Κ. Πουπάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ