ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τετράπτυχο άγριας εμπορευματοποίησης

Η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, που χαρατσώνουν τον ανήμπορο και τον άρρωστο στην ώρα της ανάγκης

Περαιτέρω διατίμηση των ιατρικών πράξεων και αμοιβών ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας
Περαιτέρω διατίμηση των ιατρικών πράξεων και αμοιβών ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας
Η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία με «χρέωση» της επίσκεψης των ασθενών στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα προχωρήσει στην εφαρμογή των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αρχής γενομένης από τα Ολυμπιακά νοσοκομεία. Ακόμα θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των ιατρικών πράξεων και αμοιβών και θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα του ιδιωτικού ιατρείου για όσους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων επιλέξουν την πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση.

Αυτό το περίγραμμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, που οδηγεί σε ένταση της εμπορευματοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με άγρια «χαράτσια» για τους ασφαλισμένους, έδωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην τακτική συνάντησή της με τους δημοσιογράφους. Αφορμή αποτέλεσαν κάποιες «προσωπικές απόψεις» - κατά την έκφραση των ιδίων - του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου στο τέλος της περασμένης βδομάδας, που παρουσίασε ως αντίδοτο για τα λεγόμενα φακελάκια. Κατά τον Θ. Γιαννόπουλο, η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός λογαριασμού - κατ' αναλογία αυτού που λειτουργεί σήμερα για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία - και στον οποίο οι ασθενείς θα καταθέτουν τις πληρωμές τους, απ' τις οποίες οι γιατροί θα παίρνουν ένα ποσοστό.

Χτες λοιπόν τόσο ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, όσο και ο Θ. Γιαννόπουλος συμφώνησαν - πέρα απ' τις αποχρώσεις - στο παραπάνω περίγραμμα. «Οποιος έχει διαβάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δε νομίζω ότι μπορεί να έχει απορίες για τις θέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος», υπογράμμισε ο Ν. Κακλαμάνης, για να προσθέσει: «Η ΝΔ είναι αντίθετη με τα απογευματινά, ιδιωτικά ιατρεία - τονίζω τη λέξη ιδιωτικά - όπου ούτως ή άλλως ο πολίτης καταβάλλει ένα ποσόν στο ταμείο του νοσοκομείου και μοιράζεται μετά. Ο κ. πρωθυπουργός έχει πει δημόσια ότι είμαστε αντίθετοι. Αντίθετα, είμαστε υπέρ - και πιστεύω ότι αυτό εννοούσε ο κ. Γιαννόπουλος - της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με μια ακόμα βάρδια - για να μη θεωρηθεί ότι μιλάμε για 24 ώρες καθημερινής συνεχούς λειτουργίας».

Στο ερώτημα αν η δεύτερη βάρδια θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε καταφατικά για όσους συμμετέχουν στη δεύτερη βάρδια. Βέβαια, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη - λίγο αργότερα - δήλωσή του ότι θα συνεχιστεί η προαιρετική συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία και μάλιστα με μειωμένες - όπως είπε ο υπουργός - αμοιβές σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα. Είναι δηλαδή αντιφατικό για το τι νόημα θα έχουν τα απογευματινά ιατρεία με τη μορφή που τα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας τη στιγμή που θα υπάρχει επικάλυψη απ' τη δεύτερη βάρδια.

Βέβαια, η δεύτερη βάρδια - όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης - χρειάζεται επιπλέον προσωπικό (αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές), ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα καλυφθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό απάντησε ότι δεν είναι της ώρας και παρέπεμψε συνολικά το «νέο σύστημα» μετά την 1.1.2005, που θα εφαρμοστεί ο καινούριος κρατικός προϋπολογισμός.

Το «νέο σύστημα» - κατά τον Ν. Κακλαμάνη - περιλαμβάνει ακόμα:

  • Εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη σύναψη συμβάσεων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ώστε «να έχουμε ένα καλύτερο οικονομικό κόστος μέσα στα νοσοκομεία», κατά τον Θ. Γιαννόπουλο. Μάλιστα, η αρχή θα γίνει απ' τα Ολυμπιακά νοσοκομεία, «εκμεταλλευόμενοι τη βελτίωση της υποδομής»
  • Την επαναδιαπραγμάτευση της αμοιβής των ιατρικών αμοιβών και πράξεων. «Τα Ταμεία, είπε ο Ν. Κακλαμάνης, σήμερα πληρώνουν μόνο τις διαγνωστικές πράξεις στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και την επίσκεψη ο ασθενής. Στόχος μας είναι να πληρώνει και την επίσκεψη το Ταμείο»
  • Οι γιατροί που θα επιλέξουν την πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου.

Οσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του Μάη καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που δεν αμφισβητείται. Οσον όμως αφορά στον τρόπο - αν θα είναι ομόλογα ή αλληλόχρεος τραπεζικός λογαριασμός - ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι αυτό είναι υπόθεση του υπουργείου Οικονομίας και δεν αφορά ουδόλως στο υπουργείο Υγείας...

Υπόσχεση ήταν το Ολυμπιακό επίδομα

Για τους εργαζόμενους στους χώρους της Υγείας δεν υπήρξε πρόβλεψη για Ολυμπιακό επίδομα, είπε ο Ν. Κακλαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οσον αφορά στις άδειες, όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης, θα αφορούν κυρίως στα Ολυμπιακά νοσοκομεία και το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέσα στη βδομάδα. Πάντως, μέχρι τις 10 του Ιούλη 2004 οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας μπορούν να πάρουν τις άδειές τους.

Τέλος, ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι μέχρι και χτες δεν είχε εγκριθεί το πρόσθετο κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες των γιατρών και των υπερωριών μέσα στο 2004. Επίσης, είπε ότι εγκρίθηκαν 4.500 - αντί 5.000 - θέσεις μόνιμου προσωπικού προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα επιμείνει για τις 5.000...


Η πρόνοια στην «εταιρική ευθύνη»

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει κίνητρα για τους επιχειρηματίες ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης

Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την αντικατάσταση της Πρόνοιας με τη λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που στην πράξη καταλήγει σε κίνητρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος, η κυβέρνηση στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης επεξεργάζεται προτάσεις «στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να θεσπιστούνε κίνητρα όχι μόνο φορολογικά».

Αυτά όπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος «είναι θέματα των λεγόμενων κοινωνικών προϋπολογισμών των εταιριών». Ηδη το υπουργείο ετοιμάζεται να έχει συναντήσεις μέσα στον Ιούλη με το Σύνδεσμο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης στον οποίο πρωτεύουσα θέση κατέχουν οι βιομήχανοι.

Μάλιστα οι θέσεις του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αποτελέσουν προσπάθεια επίδειξης της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης ενόψει του έτους Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως έχει καθοριστεί το 2005.

Κατά τ' άλλα ο Γ. Κωνσταντόπουλος - με πνεύμα εξίσωσης - είπε ότι βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια ιδρύματα πρόνοιας. Επικαλούμενος τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, ο υφυπουργός Πρόνοιας έδωσε σαφή νότα λιτότητας για την ήδη διαλυμένη πρόνοια.

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος έφερε ως παράδειγμα τα αυτοκίνητα που παράδωσε το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους δήμους για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ετσι - κατά τον υφυπουργό - συμφωνήθηκε η προμήθεια 505 αυτοκινήτων αξίας 6,15 εκατ. ευρώ, η οποία παρότι έγινε απ' το υπουργείο Ανάπτυξης, χρεώθηκε στο υπουργείο Υγείας. Ακολούθησε και η παραγγελία 123 ακόμα αυτοκινήτων (αξίας 1,498 εκατ. ευρώ). Κι ενώ δεν είχε αποπληρωθεί η πρώτη παραγγελία, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7.3.2004, ανακοινώθηκε η παράδοση της δεύτερης παραγγελίας σε επιλεγμένους δήμους.

Ομως τα αυτοκίνητα της δεύτερης παραγγελίας δεν παραδόθηκαν. Παραμένουν σε ειδικούς χώρους φύλαξης και το υπουργείο Υγείας χρεώνεται για τη φύλαξη με το ποσό των 46.000 ευρώ. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τις εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης ως ακάλυπτες επιταγές και τις επικαλέστηκε για να αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης για αναδιανομή της λιτότητας ανάμεσα σε τομείς της πρόνοιας. «Θα στερήσουμε πολύτιμους πόρους από ιδρύματα πρόνοιας», είπε ο υφυπουργός στην προσπάθειά του να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια με περικοπές, αντί να τα εξασφαλίσει με πρόσθετη χρηματοδότηση.

Η εμπορία οργάνων

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της εμπορίας οργάνων που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με υπευθυνότητα. «Δεν πρέπει να κλονιστεί η πίστη στη δωρεά οργάνων, γιατί ήδη είμαστε στην τελευταία θέση της εθελοντικής προσφοράς οργάνων. Ο χώρος των μεταμοσχεύσεων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Το θέμα το χειρίζονται οι εισαγγελικές αρχές της χώρας και η ιδιωτική κλινική των Γιαννιτσών, που κατηγορήθηκε, έχει κλείσει... Οι ευθύνες της χώρας μας είναι πολύ μικρές και εν πάση περιπτώσει διερευνώνται. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγαλύτερες για την Αλβανία και την Ιταλία, όπου και η Ιντερπόλ ασχολείται με το θέμα αυτό».

Απαντώντας στο ερώτημα αν «υπήρξε εμπορία οργάνων», ο Γ. Κωνσταντόπουλος απάντησε: «Υπάρχουν ενδείξεις για την Αλβανία και την Ιταλία. Δεν υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι το θέμα αυτό υπάρχει και στην Ελλάδα. Υπάρχουν ενδείξεις για το θέμα παράνομων υιοθεσιών στην κλινική των Γιαννιτσών, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις και αποδεικτικά στοιχεία ότι κάτι έχει γίνει στην κλινική των Γιαννιτσών. Χειρουργεία πάντως δεν έχουν γίνει. Αυτό είναι σίγουρο».

Τέλος ο Γ. Κωνσταντόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι δε θα υπάρξουν «επιχειρήσεις-σκούπα» σε βάρος των τοξικομανών, των αλκοολικών και περιθωριακών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ