Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τετράπτυχο άγριας εμπορευματοποίησης

Η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, που χαρατσώνουν τον ανήμπορο και τον άρρωστο στην ώρα της ανάγκης

Περαιτέρω διατίμηση των ιατρικών πράξεων και αμοιβών ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας
Περαιτέρω διατίμηση των ιατρικών πράξεων και αμοιβών ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας
Η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία με «χρέωση» της επίσκεψης των ασθενών στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα προχωρήσει στην εφαρμογή των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αρχής γενομένης από τα Ολυμπιακά νοσοκομεία. Ακόμα θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των ιατρικών πράξεων και αμοιβών και θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα του ιδιωτικού ιατρείου για όσους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων επιλέξουν την πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση.

Αυτό το περίγραμμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, που οδηγεί σε ένταση της εμπορευματοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με άγρια «χαράτσια» για τους ασφαλισμένους, έδωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην τακτική συνάντησή της με τους δημοσιογράφους. Αφορμή αποτέλεσαν κάποιες «προσωπικές απόψεις» - κατά την έκφραση των ιδίων - του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου στο τέλος της περασμένης βδομάδας, που παρουσίασε ως αντίδοτο για τα λεγόμενα φακελάκια. Κατά τον Θ. Γιαννόπουλο, η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός λογαριασμού - κατ' αναλογία αυτού που λειτουργεί σήμερα για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία - και στον οποίο οι ασθενείς θα καταθέτουν τις πληρωμές τους, απ' τις οποίες οι γιατροί θα παίρνουν ένα ποσοστό.

Χτες λοιπόν τόσο ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, όσο και ο Θ. Γιαννόπουλος συμφώνησαν - πέρα απ' τις αποχρώσεις - στο παραπάνω περίγραμμα. «Οποιος έχει διαβάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δε νομίζω ότι μπορεί να έχει απορίες για τις θέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος», υπογράμμισε ο Ν. Κακλαμάνης, για να προσθέσει: «Η ΝΔ είναι αντίθετη με τα απογευματινά, ιδιωτικά ιατρεία - τονίζω τη λέξη ιδιωτικά - όπου ούτως ή άλλως ο πολίτης καταβάλλει ένα ποσόν στο ταμείο του νοσοκομείου και μοιράζεται μετά. Ο κ. πρωθυπουργός έχει πει δημόσια ότι είμαστε αντίθετοι. Αντίθετα, είμαστε υπέρ - και πιστεύω ότι αυτό εννοούσε ο κ. Γιαννόπουλος - της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με μια ακόμα βάρδια - για να μη θεωρηθεί ότι μιλάμε για 24 ώρες καθημερινής συνεχούς λειτουργίας».

Στο ερώτημα αν η δεύτερη βάρδια θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε καταφατικά για όσους συμμετέχουν στη δεύτερη βάρδια. Βέβαια, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη - λίγο αργότερα - δήλωσή του ότι θα συνεχιστεί η προαιρετική συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία και μάλιστα με μειωμένες - όπως είπε ο υπουργός - αμοιβές σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα. Είναι δηλαδή αντιφατικό για το τι νόημα θα έχουν τα απογευματινά ιατρεία με τη μορφή που τα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας τη στιγμή που θα υπάρχει επικάλυψη απ' τη δεύτερη βάρδια.

Βέβαια, η δεύτερη βάρδια - όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης - χρειάζεται επιπλέον προσωπικό (αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές), ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα καλυφθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό απάντησε ότι δεν είναι της ώρας και παρέπεμψε συνολικά το «νέο σύστημα» μετά την 1.1.2005, που θα εφαρμοστεί ο καινούριος κρατικός προϋπολογισμός.

Το «νέο σύστημα» - κατά τον Ν. Κακλαμάνη - περιλαμβάνει ακόμα:

  • Εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη σύναψη συμβάσεων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ώστε «να έχουμε ένα καλύτερο οικονομικό κόστος μέσα στα νοσοκομεία», κατά τον Θ. Γιαννόπουλο. Μάλιστα, η αρχή θα γίνει απ' τα Ολυμπιακά νοσοκομεία, «εκμεταλλευόμενοι τη βελτίωση της υποδομής»
  • Την επαναδιαπραγμάτευση της αμοιβής των ιατρικών αμοιβών και πράξεων. «Τα Ταμεία, είπε ο Ν. Κακλαμάνης, σήμερα πληρώνουν μόνο τις διαγνωστικές πράξεις στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και την επίσκεψη ο ασθενής. Στόχος μας είναι να πληρώνει και την επίσκεψη το Ταμείο»
  • Οι γιατροί που θα επιλέξουν την πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου.

Οσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του Μάη καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που δεν αμφισβητείται. Οσον όμως αφορά στον τρόπο - αν θα είναι ομόλογα ή αλληλόχρεος τραπεζικός λογαριασμός - ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι αυτό είναι υπόθεση του υπουργείου Οικονομίας και δεν αφορά ουδόλως στο υπουργείο Υγείας...

Υπόσχεση ήταν το Ολυμπιακό επίδομα

Για τους εργαζόμενους στους χώρους της Υγείας δεν υπήρξε πρόβλεψη για Ολυμπιακό επίδομα, είπε ο Ν. Κακλαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οσον αφορά στις άδειες, όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης, θα αφορούν κυρίως στα Ολυμπιακά νοσοκομεία και το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέσα στη βδομάδα. Πάντως, μέχρι τις 10 του Ιούλη 2004 οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας μπορούν να πάρουν τις άδειές τους.

Τέλος, ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι μέχρι και χτες δεν είχε εγκριθεί το πρόσθετο κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες των γιατρών και των υπερωριών μέσα στο 2004. Επίσης, είπε ότι εγκρίθηκαν 4.500 - αντί 5.000 - θέσεις μόνιμου προσωπικού προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα επιμείνει για τις 5.000...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ