Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ
Με αποφασιστικότητα οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων

Από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής
Από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής
«Εξετάζουμε κριτικά τη δουλιά μας. Χαράζουμε με τόλμη τους στόχους μας!». Το σύνθημα αυτό, που δέσποζε πίσω από το Προεδρείο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, έδινε με ακρίβεια και το πνεύμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του οργάνου το περασμένο Σάββατο.

Μέσα σε κλίμα δημιουργικής κριτικής, γόνιμου προβληματισμού αλλά και αποφασιστικότητας μπροστά στις δυσκολίες, 100 περίπου στελέχη του ΠΑΜΕ απ' όλη την Ελλάδα, αξιολόγησαν τη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις του, το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης, μέτρησαν τα βήματα που έγιναν στη συσπείρωση των εργαζομένων και κατέγραψαν αδυναμίες που εντόπισαν στη δουλιά τους.

Αυτή η πλούσια αγωνιστική εμπειρία, αποτελεί και το μεγαλύτερο όπλο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, για την αντιμετώπιση της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Στην πάλη που πρέπει να δώσουν οι ταξικές δυνάμεις το επόμενο διάστημα για: Τις κλαδικές συμβάσεις, την ακρίβεια, τις απολύσεις, τους συμβασιούχους, την υπεράσπιση του σταθερού ωραρίου, της Κυριακής Αργίας, του ρεπό, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπούνε στον «Προκρούστη της κερδοφορίας» των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Εμείς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο «κλείσιμο» της συζήτησης ο Γιώργος Μαυρίκος, θέλουμε κίνημα μαζικό, επιδιώκουμε, ώστε πλατιές εργατικές μάζες να συμμετέχουν στα συνδικάτα, και μέσα από τη δράση τους, μέσα στους αγώνες, να διαμορφώνουν ριζοσπαστικές αντιλήψεις, που θα τις βγάζουν έξω από τα όρια της ασκούμενης πολιτικής.

Το κύριο βάρος στη δουλιά μας, - υπογράμμισε ο Θ. Κούτρας - το ρίχνουμε στο πρωτοβάθμιο σωματείο. Παλεύουμε για να συγκροτηθούν νέα σωματεία εκεί που δεν υπάρχουν. Δύσκολα, βασανιστικά, βήμα - βήμα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στις αξίες που εκπροσωπούμε, θα πετύχουμε να φέρουμε το κίνημα εκεί που θέλουμε, εκεί που πρέπει, εκεί που έχει ανάγκη η ίδια η εργατική τάξη.

Στη συνεδρίαση ήρθε πλούσια εμπειρία, καταγράφτηκαν μετρήσιμα βήματα. Χαρακτηριστική περίπτωση το νεοσύστατο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου, το οποίο, όπως είπε η Φρόσω Τσαρμπού, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, κατάφερε να οργανώσει τον αγώνα των καθαριστριών στο Νοσοκομείο της περιοχής, ένας αγώνας που παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε και τον αυταρχισμό, μέτρησε σοβαρά αποτελέσματα και έβαλε φρένο στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στο νοσοκομείο.

Θετική και η δουλιά που γίνεται στο Βόλο, όπου οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν έγκαιρα τη μάχη σε όλους τους χώρους δουλιάς, με αποτέλεσμα στην πανεργατική απεργία της 31ης Μάρτη, να νεκρώσει για πρώτη φορά όλη η βιομηχανική ζώνη. Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπήκαν έγκαιρα και δυναμικά μπροστά στον αγώνα των συμβασιούχων, προβάλλοντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Στην Πάτρα, όπως ανέφερε ο Φ. Κατσικαρώνης, με επιμονή, τελικά καταφέραμε και στήσαμε σωματείο στο εργοστάσιο «Μανιατόπουλος», όπου δουλεύουν 200 εργάτες.

Στη συγκεκριμένη παρέμβαση που πρέπει να κάνουν τα συνδικάτα στους μετανάστες, αναφέρθηκαν πολλοί από τους ομιλητές, ενώ σχεδιάστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, (Κούβα, Παλαιστίνη, Ιράκ), αλλά και της διεθνούς δραστηριότητας του ΠΑΜΕ. Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ, το φθινόπωρο, θα φιλοξενήσει στην Αθήνα τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ