ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βροχή οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια

Νέο σχέδιο απόφασης που προβλέπει «παράδοση της εξουσίας» μαζί με παράταση της στρατιωτική κατοχής, προτείνουν στον ΟΗΕ, ΗΠΑ - Βρετανία

Από τα «κατορθώματα» των εγκληματιών της κατοχής στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ

Associated Press

Από τα «κατορθώματα» των εγκληματιών της κατοχής στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Ρικάρντο Σάντσες, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όχι μόνο γνώριζε πολύ καλά, όπως και όλοι οι άλλοι στρατιωτικοί επιτελείς, τι γινόταν στο Αμπού Γκράιμπ, αλλά πιθανότατα ήταν και παρών σε αρκετά από τα βασανιστήρια. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», επικαλούμενη μαρτυρία του λοχαγού Ρόμπερτ Σουκ, συνηγόρου του ενός από τους στρατονόμους που παραπέμπονται σε στρατοδικείο για «κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων».

Την ίδια ώρα, η βρετανική «Ιντιπέντεντ» φιλοξενούσε τις καταθέσεις 5 Ιρακινών, πρώην κρατουμένων των βρετανικών δυνάμεων, έτσι όπως αυτές ελήφθησαν από τη βρετανική στρατονομία που ερευνά τις συνθήκες θανάτου ενός συγκρατούμενού τους στη Βασόρα. Οι καταθέσεις, εκτός από περιγραφή των βασανιστηρίων που άφησαν σοβαρά προβλήματα στους κρατουμένους, αποκαλύπτουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η χρήση βασανιστηρίων ήταν «μεθοδευμένη και συστηματική».

Παράλληλα, μια άλλη βρετανική εφημερίδα, η «Γκάρντιαν», αναφέρεται εκτενώς στην περίπτωση του ειδικού επιστήμονα χημείας, Μουχάμαντ αλ Ιζμέρλι, που θεωρούνταν έμπιστος του προηγούμενου καθεστώτος. Ο Ιζμέρλι συνελήφθη τον Απρίλη του 2003, από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η οικογένειά του, τον είδε μία και μοναδική φορά, στις 11 Γενάρη 2004 και ένα μήνα αργότερα, πληροφορήθηκε, διά μέσου του Ερυθρού Σταυρού, το θάνατό του «από εγκεφαλική συμφόρηση», όπως διατείνονται οι κατοχικές δυνάμεις. Ιρακινοί γιατροί, όμως, που έκαναν νεκροψία, επωνύμως, δηλώνουν ότι η εγκεφαλική συμφόρηση προκλήθηκε από σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, που δεν εξηγεί κανείς πώς έγιναν.

Αλλη μια έκρηξη έξω από το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη

Associated Press

Αλλη μια έκρηξη έξω από το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη
Σε αυτό τον κατακλυσμό αποκαλύψεων, ήρθε να προστεθεί, χτες το απόγευμα, και ένα βίντεο, που μεταδίδουν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, και δείχνει το γαμήλιο γλέντι που αιματοκύλησαν, την περασμένη Τετάρτη, αμερικανικά ελικόπτερα στην έρημο κοντά στα σύνορα Ιράκ - Συρίας. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για γάμο και στη συνέχεια φαίνονται τα ερείπια και οι νεκροί ανάμεσα στους καλεσμένους, που προκάλεσε η αμερικανική επιδρομή. Το βίντεο καταρρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου των κατοχικών δυνάμεων Μαρκ Κίμιτ, ότι η αμερικανική επιδρομή είχε στόχο «ενόπλους τρομοκράτες, που δεν αποκλείεται να γιορτάζουν κιόλας».

Μετά από όλα αυτά, δεν προκάλεσε τόση εντύπωση το δημοσίευμα των «Σάντεϊ Τάιμς», όπου αποκαλύπτεται απόρρητο έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ, στο οποίο επικρίνονται ξεκάθαρα οι «κατασταλτικές τακτικές των Αμερικανών, κυρίως στη Φαλούτζα και στη Νατζάφ, αλλά και τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ» επειδή «υποσκάπτουν το κύρος της συμμαχίας».

«Κυριαρχία» με κατοχικές δυνάμεις

Νέο σχέδιο απόφασης κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ - Βρετανία, με στόχο να υιοθετηθεί πριν την 30ή Ιούνη. Στο κείμενο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, αναφέρεται ότι στις 30 Ιούνη η εξουσία θα παραδοθεί «σε μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για τη διακυβέρνηση ενός απόλυτα κυρίαρχου Ιράκ». Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι αφού η χώρα θα πάει σε εκλογές στα τέλη του 2005, δε θα έχει δικαίωμα υιοθέτησης μακροπρόθεσμης νομοθεσίας.

Associated Press

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει παράταση της παραμονής «διεθνούς δύναμης» στο Ιράκ, για τουλάχιστον ένα χρόνο, και στη συνέχεια επανεξέταση της παρουσίας αυτής από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή μετά από αίτημα της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξαιρεί από τη δικαιοδοσία της ιρακινής Δικαιοσύνης όλους τους στρατιώτες της «διεθνούς δύναμης» που θα δικάζονται από τις χώρες τους ακόμη και για εγκλήματα σε βάρος του ιρακινού λαού.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι το συνολικό έλεγχο θα τον έχει Αμερικανός στρατηγός, αλλά ότι στόχος είναι να υπάρχει «Συμβούλιο Ασφαλείας», όπου οι Ιρακινοί θα έχουν δικαίωμα βέτο, ενώ τα ιρακινά Σώματα Ασφαλείας θα έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις, διπλωματικά, φέρονταν αμφίσημες, αλλά τόσο Αμερικανοί όσο και Βρετανοί διπλωμάτες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι είναι «ανοιχτοί στο διάλογο».

Μάχες

Σκληρές μάχες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων στις σιιτικές πόλεις Καρμπάλα και Κούφα, όπου σύμφωνα με κατοχικές ανακοινώσεις σκοτώθηκαν, σε 24 ώρες, 32 σιίτες μαχητές ενώ προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν άλλους 20 νεκρούς Ιρακινούς. Στη Βαγδάτη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε μια τριμελής οικογένεια και λίγο αργότερα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στην περίμετρο του κατοχικού στρατηγείου, σκοτώθηκαν άλλοι 4 άνθρωποι, εκ των οποίων 2 Βρετανοί, που, πιθανότατα, ήταν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας. Τέλος, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη σιιτική Σαντρ Σίτι σε μάχες σκοτώθηκαν άλλοι 18 μαχητές του Σαντρ.

Την ίδια ώρα, το ιρακινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι από τις αρχές Απρίλη μέχρι χτες, είχαν σκοτωθεί στο Ιράκ 1.168 Ιρακινοί και είχαν τραυματιστεί 2.350, οι οποίοι δε συμμετείχαν σε συγκρούσεις, ούτε ήταν θύματα βομβιστικών επιθέσεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ράφα πυροδοτεί εσωτερικές αντιδράσεις

Τα παιδιά ακόμα αντιστέκονται με τις πέτρες

Associated Press

Τα παιδιά ακόμα αντιστέκονται με τις πέτρες
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Φαινόμαστε τέρατα στη διεθνή κοινή γνώμη. Θα μας πετάξουν έξω από τα Ηνωμένα Εθνη και οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η επιχείρηση κατεδάφισης εκατοντάδων σπιτιών δεν είναι εβραϊκή ηθική, δεν έχει κανενός είδους ηθική». Αυτά φέρεται να είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή το μακελειό και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Ράφα.

Τα λεγόμενα του Γιόζεφ Λαπίντ, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Σινούι, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ακροδεξιών μελών της κυβέρνησης, οι οποίοι έσπευσαν να του προσάψουν ότι συγκρίνει τον ισραηλινό στρατό με τους Ναζί, επειδή είπε ότι βλέποντας μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια να ψάχνει τα φάρμακά της στα ερείπια του σπιτιού της, ένιωσε σαν να βλέπει τη γιαγιά του που σκοτώθηκε στο Ολοκαύτωμα.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τον κατηγόρησε ότι δίνει τροφή στη χειρότερη αντι-εβραϊκή προπαγάνδα. Ο Λαπίντ, όμως, δε φάνηκε να πτοείται και επέμεινε, χτες, στις απόψεις του με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, με τις οποίες, όπως φαίνεται, συμφωνεί αρκετά μεγάλος αριθμός Ισραηλινών διανοουμένων.

Τα παλαιστινιακά εδάφη, όμως, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και σε μια ομιλία του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, στη Ρώμη. Ο Πορτογάλος συγγραφέας, που με ομάδα φιλειρηνιστών συγγραφέων έχει επανειλημμένως επισκεφτεί τα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε τη Ραμάλα «Αουσβιτς του 2004, γιατί εκεί είδα την ανθρωπότητα εκμηδενισμένη και ταπεινωμένη, όπως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί».

Σε κλοιό η Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, από την πλευρά του, αποχώρησε, χτες, από τις δύο μαρτυρικές συνοικίες της Ράφα, το Ταλ Σουλτάν και την Μπραζίλ, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 40 νεκρούς, συντρίμμια και κατεστραμμένες υποδομές, με αποτέλεσμα τα λύματα να πλημμυρίζουν τα ερείπια και τα σοκάκια και τους κατοίκους να εκλιπαρούν για πόσιμο νερό. Τα ισραηλινά στρατεύματα, πάντως, δεν αποχώρησαν από την περιοχή και ανασυντάχθηκαν σε άλλες θέσεις.

Οπως έλεγε, άλλωστε, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, «η επιχείρηση θα συνεχιστεί γιατί θα συντριφτούν οι τρομοκράτες». Μάλιστα, Ισραηλινοί επιτελείς δε δίστασαν, χτες, να υποστηρίξουν ότι η «ανασύνταξη των δυνάμεών τους έγινε για να διευκολυνθεί η κατάσταση των Παλαιστινίων».

Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες υποστήριζαν ότι μέσα στα τελευταία 24ωρα κατεδαφίστηκαν, στις 2 συνοικίες τουλάχιστον 185 σπίτια. Επίσης, ο ΟΗΕ κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας στην ισραηλινή κυβέρνηση, επειδή ανώτατο στέλεχός του, ο Πάουλ Βολστενχόλμε, υπεύθυνος για τον καταυλισμό της Τζενίν, πυροβολήθηκε και συνελήφθη αρκετές ώρες από τον ισραηλινό στρατό. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έδωσαν εξηγήσεις.

Τέλος, νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου αυτοκινήτου τους, 3 Παλαιστίνιοι, την Κυριακή, στη Νάμπλους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για πλήγμα ελικοπτέρου ενώ δεν αποκλειόταν και η εκδοχή της ανατίναξης κατά λάθος.

  • Τα βασανιστήρια και τις σφαγές αμάχων από τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, αλλά και τα «αποτρόπαια εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, καλώντας τους εργαζόμενους, τα σωματεία, όλους τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς του Πειραιά να εντείνουν την πάλη τους για να «ανακόψουν την επιθετικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ εκλέχτηκε τελικά Πρόεδρος της Γερμανίας. Τον πρώην «χερ» του ΔΝΤ -υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων - Κέλερ, ψήφισαν 604 από τους 1.205 εκλέκτορες ειδικού Σώματος. Η αντίπαλός του, Γκεζίνε Σβαν - υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων - έλαβε 589 ψήφους.

ΑΘΕΝΣ.-- Στρατοδικείο της Τζόρτζια καταδίκασε ως «λιποτάκτη» τον Καμίλο Μεχία, τον πρώτο αμερικανό στρατιώτη που υπηρετούσε στο Ιράκ και έφυγε δηλώνοντας αντιρρησίας συνείδησης. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μεχία σε μέγιστη ποινή ενός έτους, ενώ θα απολυθεί ατιμωτικά από τον στρατό. Στην κατάθεσή του ο Μεχία τόνισε ότι είδε πολλούς άμαχους να πεθαίνουν από τα όπλα των συναδέλφων του, όπως και ένα τραυματισμένο αγόρι, γιατί κανένας χειρούργος του στρατού δεν αισθάνθηκε αρμόδιος, καθώς και ότι είδε την κακομεταχείριση Ιρακινών φυλακισμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Για άλλη μία φορά, σε επιφυλακή καλούνται μέσω εμπιστευτικού κυβερνητικού εγγράφου οι υπηρεσίες του FBI, υπό το φόβο διενέργειας επιθέσεων αυτοκτονίας από «ανθρώπινες βόμβες»στις ΗΠΑ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένης τσάντας σε ντισκοτέκ του Απαρτάντο, στη Βορειοανατολική Κολομβία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Προβλήματα» με το σύμμαχό του κόμμα DMK αντιμετώπιζε χτες η νέα κυβέρνηση του Κογκρέσου στην Ινδία, υπό τον Μανμοχάν Σινγκχ, καθώς λόγω διαφωνιών για τη νομή των υπουργείων το DMK «αρνούνταν» να αναλάβει όσα του δόθηκαν.

ΚΟΥΕΤΑ/ ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Εκρηξη βόμβας τοποθετημένης σε ποδήλατο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ανθρώπων στο Νοτιοδυτικό Πακιστάν χτες. Στο Κασμίρ το Σαββατοκύριακο σε έξαρση επεισοδίων βίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι.

ΝΤΑΚΑ.-- Στους 64 νεκρούς και τους 100 αγνοούμενους βρισκόταν χτες ο απολογισμός από τα ναυάγια δύο οχηματαγωγών πλοίων λόγω των καιρικών συνθηκών σε ποταμό του Μπαγκλαντές. Οι έρευνες για επιζώντες «έπαυσαν».

ΜΟΣΧΑ.-- Στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ρωσίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Με τις κατηγορίες διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων αστυνομικοί του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο συνέλαβαν χτες τον Κοσσοβάρο Αλβανό Ισλάμ Γκάσι, πρώην αυτονομιστή του ΟΥΤΣΕΚΑ που «υπηρετούσε» στη δύναμη «Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» και τον πατέρα του, επίσης πρώην μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ/ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο Αλεξάντερ Μπροζ (γιος του Γιουγκοσλάβου ηγέτη Τίτο), πρώην αντιπρόεδρος της κροατικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, διορίστηκε νέος πρέσβης της Κροατίας στην Ινδονησία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ακόμη ένα χωριό στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν πυρπόλησαν χτες σουδανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις με αποτέλεσμα το θάνατο έως και πενήντα χωρικών. Η επιδρομή έγινε στο Αμπγκα Ρατζίλ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της σομαλικής πρωτεύουσας μεταφέρθηκαν την Κυριακή οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων Σομαλών αντιμαχόμενων πολέμαρχων και «επιχειρηματιών». Οι συγκρούσεις, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες ρουκετών έως και αντιαεροπορικά όπλα (!), είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκατοντάδες Ρουαντέζοι ένοπλοι εισέβαλαν και προχτές στα ανατολικά εδάφη της ΛΔ Κονγκό και επιτέθηκαν σε βάση του κογκολέζικου στρατού. Μετά από συγκρούσεις έξι ωρών, σκοτώθηκαν τέσσερις Ρουαντέζοι και τέσσερις Κογκολέζοι στρατιώτες.

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-- Ο οικονομολόγος με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, Μπακίλι Μουλούζι ορκίστηκε χτες νέος πρόεδρος του (νοτιοαφρικανικού) Μαλάουι παρά τις αιματηρές διαδηλώσεις υποστηριχτών της αντιπολίτευσης - που καταγγέλλουν εκλογική νοθεία - και τις συγκρούσεις τους με αστυνομικούς, που ως το βράδυ είχαν αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς.

ΓΑΛΛΙΑ
«Τρίζει» το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Εντρομοι οι εργαζόμενοι που καθάριζαν τα συντρίμμια στο νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού, μέρος του οποίου κατέρρευσε μερικώς την Κυριακή σπέρνοντας το θάνατο, απομακρύνθηκαν, καθώς ακούστηκαν τριγμοί από τη γυάλινη οροφή.

Επίσημα λένε ότι οι εργάτες, χθες, απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους. Ομως, οι φόβοι και ανησυχίες δε λείπουν, καθώς ανάλογοι ήχοι ήταν το προανάκρουσμα της κατάρρευσης του σταθμού, την Κυριακή, όταν τελικά στις 7 το πρωί τόνοι μετάλλων, γυαλιών και τσιμέντου συντρίφτηκαν, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους ή 4, σύμφωνα με έναν άλλο απολογισμό, και τραυματίζοντας τουλάχιστον 3.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν διέταξε τεχνική και προανακριτική έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης, η οποία, σύμφωνα με τις Γαλλικό πρακτορείο, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομως, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού είχαν καταγγείλει, κατά τη διάρκεια των εργασιών του τερματικού που κατέρρευσε, τις κακοτεχνίες κατά την κατασκευή του, προειδοποιώντας για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν, τόσο για τη ζωή των εργαζομένων, όσο και για των επιβατών. Τέλος, ο σχεδιαστής του σταθμού, Πολ Αντρέ, επιστρέφει στη Γαλλία από την Κίνα, για να βοηθήσει στις έρευνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ