Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βροχή οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια

Νέο σχέδιο απόφασης που προβλέπει «παράδοση της εξουσίας» μαζί με παράταση της στρατιωτική κατοχής, προτείνουν στον ΟΗΕ, ΗΠΑ - Βρετανία

Από τα «κατορθώματα» των εγκληματιών της κατοχής στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ

Associated Press

Από τα «κατορθώματα» των εγκληματιών της κατοχής στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Ρικάρντο Σάντσες, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όχι μόνο γνώριζε πολύ καλά, όπως και όλοι οι άλλοι στρατιωτικοί επιτελείς, τι γινόταν στο Αμπού Γκράιμπ, αλλά πιθανότατα ήταν και παρών σε αρκετά από τα βασανιστήρια. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», επικαλούμενη μαρτυρία του λοχαγού Ρόμπερτ Σουκ, συνηγόρου του ενός από τους στρατονόμους που παραπέμπονται σε στρατοδικείο για «κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων».

Την ίδια ώρα, η βρετανική «Ιντιπέντεντ» φιλοξενούσε τις καταθέσεις 5 Ιρακινών, πρώην κρατουμένων των βρετανικών δυνάμεων, έτσι όπως αυτές ελήφθησαν από τη βρετανική στρατονομία που ερευνά τις συνθήκες θανάτου ενός συγκρατούμενού τους στη Βασόρα. Οι καταθέσεις, εκτός από περιγραφή των βασανιστηρίων που άφησαν σοβαρά προβλήματα στους κρατουμένους, αποκαλύπτουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η χρήση βασανιστηρίων ήταν «μεθοδευμένη και συστηματική».

Παράλληλα, μια άλλη βρετανική εφημερίδα, η «Γκάρντιαν», αναφέρεται εκτενώς στην περίπτωση του ειδικού επιστήμονα χημείας, Μουχάμαντ αλ Ιζμέρλι, που θεωρούνταν έμπιστος του προηγούμενου καθεστώτος. Ο Ιζμέρλι συνελήφθη τον Απρίλη του 2003, από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η οικογένειά του, τον είδε μία και μοναδική φορά, στις 11 Γενάρη 2004 και ένα μήνα αργότερα, πληροφορήθηκε, διά μέσου του Ερυθρού Σταυρού, το θάνατό του «από εγκεφαλική συμφόρηση», όπως διατείνονται οι κατοχικές δυνάμεις. Ιρακινοί γιατροί, όμως, που έκαναν νεκροψία, επωνύμως, δηλώνουν ότι η εγκεφαλική συμφόρηση προκλήθηκε από σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, που δεν εξηγεί κανείς πώς έγιναν.

Αλλη μια έκρηξη έξω από το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη

Associated Press

Αλλη μια έκρηξη έξω από το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη
Σε αυτό τον κατακλυσμό αποκαλύψεων, ήρθε να προστεθεί, χτες το απόγευμα, και ένα βίντεο, που μεταδίδουν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, και δείχνει το γαμήλιο γλέντι που αιματοκύλησαν, την περασμένη Τετάρτη, αμερικανικά ελικόπτερα στην έρημο κοντά στα σύνορα Ιράκ - Συρίας. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για γάμο και στη συνέχεια φαίνονται τα ερείπια και οι νεκροί ανάμεσα στους καλεσμένους, που προκάλεσε η αμερικανική επιδρομή. Το βίντεο καταρρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου των κατοχικών δυνάμεων Μαρκ Κίμιτ, ότι η αμερικανική επιδρομή είχε στόχο «ενόπλους τρομοκράτες, που δεν αποκλείεται να γιορτάζουν κιόλας».

Μετά από όλα αυτά, δεν προκάλεσε τόση εντύπωση το δημοσίευμα των «Σάντεϊ Τάιμς», όπου αποκαλύπτεται απόρρητο έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ, στο οποίο επικρίνονται ξεκάθαρα οι «κατασταλτικές τακτικές των Αμερικανών, κυρίως στη Φαλούτζα και στη Νατζάφ, αλλά και τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ» επειδή «υποσκάπτουν το κύρος της συμμαχίας».

«Κυριαρχία» με κατοχικές δυνάμεις

Νέο σχέδιο απόφασης κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ - Βρετανία, με στόχο να υιοθετηθεί πριν την 30ή Ιούνη. Στο κείμενο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, αναφέρεται ότι στις 30 Ιούνη η εξουσία θα παραδοθεί «σε μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για τη διακυβέρνηση ενός απόλυτα κυρίαρχου Ιράκ». Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι αφού η χώρα θα πάει σε εκλογές στα τέλη του 2005, δε θα έχει δικαίωμα υιοθέτησης μακροπρόθεσμης νομοθεσίας.


Associated Press

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει παράταση της παραμονής «διεθνούς δύναμης» στο Ιράκ, για τουλάχιστον ένα χρόνο, και στη συνέχεια επανεξέταση της παρουσίας αυτής από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή μετά από αίτημα της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξαιρεί από τη δικαιοδοσία της ιρακινής Δικαιοσύνης όλους τους στρατιώτες της «διεθνούς δύναμης» που θα δικάζονται από τις χώρες τους ακόμη και για εγκλήματα σε βάρος του ιρακινού λαού.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι το συνολικό έλεγχο θα τον έχει Αμερικανός στρατηγός, αλλά ότι στόχος είναι να υπάρχει «Συμβούλιο Ασφαλείας», όπου οι Ιρακινοί θα έχουν δικαίωμα βέτο, ενώ τα ιρακινά Σώματα Ασφαλείας θα έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις, διπλωματικά, φέρονταν αμφίσημες, αλλά τόσο Αμερικανοί όσο και Βρετανοί διπλωμάτες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι είναι «ανοιχτοί στο διάλογο».

Μάχες

Σκληρές μάχες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων στις σιιτικές πόλεις Καρμπάλα και Κούφα, όπου σύμφωνα με κατοχικές ανακοινώσεις σκοτώθηκαν, σε 24 ώρες, 32 σιίτες μαχητές ενώ προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν άλλους 20 νεκρούς Ιρακινούς. Στη Βαγδάτη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε μια τριμελής οικογένεια και λίγο αργότερα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στην περίμετρο του κατοχικού στρατηγείου, σκοτώθηκαν άλλοι 4 άνθρωποι, εκ των οποίων 2 Βρετανοί, που, πιθανότατα, ήταν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας. Τέλος, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη σιιτική Σαντρ Σίτι σε μάχες σκοτώθηκαν άλλοι 18 μαχητές του Σαντρ.

Την ίδια ώρα, το ιρακινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι από τις αρχές Απρίλη μέχρι χτες, είχαν σκοτωθεί στο Ιράκ 1.168 Ιρακινοί και είχαν τραυματιστεί 2.350, οι οποίοι δε συμμετείχαν σε συγκρούσεις, ούτε ήταν θύματα βομβιστικών επιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ