ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΥΠΕΡ ΛΑΦΚΑ
Επιμονή στο κόψιμο των αναδρομικών

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο ζητώντας την κατάργηση της διάταξης που δεν επιτρέπει την επιστροφή των παρακρατηθέντων

Εμμένει η κυβέρνηση στην ψήφιση της διάταξης για τη μη χορήγηση αναδρομικά των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις του δημοσίου για το Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ) από το 1993 μέχρι και τον Ιούλη του 2004, οπότε και καταργείται.

Αυτό φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ο υπουργός Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλος, έριξε το «μπαλάκι» για χορήγηση αναδρομικών σε μελλοντική τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είπε συγκεκριμένα ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, εάν δικαιωθεί αμετάκλητα έστω και μια προσφυγή τότε θα δικαιωθούν όλοι οι συνταξιούχοι και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να τρέχουν στα δικηγορικά γραφεία και να υποβάλλουν προσφυγές. Με δεδομένο όμως ότι ισχύει η παραγραφή των οφειλών για μεν το δημόσιο σε μία τριετία για δε τον ιδιωτικό σε μια πενταετία, νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου εκτιμούσαν ότι στην καλύτερη περίπτωση οι συνταξιούχοι αν θα πάρουν αναδρομικά θα πάρουν από το 2001 μέχρι τον Ιούλη του 2004 που τερματίζεται η κράτηση. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Αγγελόπουλος, το ύψος της συνολικής οφειλής για τα αναδρομικά ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται για το 2004 στα 4,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κράτηση θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 και ενώ έπρεπε να καταργηθεί το 1997 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις προέβλεπαν τη διατήρησή του μέχρι το 2008. Ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε στην επιτροπή ότι είναι πρακτικά αδύνατη η άμεση αναδρομική καταβολή των παρακρατηθέντων γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους που έχει συνταχθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για το μέλλον επικαλέστηκε την απογραφή της οικονομίας που έγινε και η οποία, όπως είπε, ανέβασε τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας, υπονοώντας ότι ούτε στον επόμενο προϋπολογισμό θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη.

Από τη συζήτηση φάνηκε εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναβάθμιση των συνταξιούχων, τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη. Είναι σωστή, είπε, η κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς αλλά το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο επειδή υπάρχει πρόβλεψη με συγκεκριμένη διάταξη για τη μη αναδρομική επιστροφή όσων καταβλήθηκαν από το 1993 μέχρι σήμερα. Εάν η κυβέρνηση, συνέχισε, νοιαζόταν για τους συνταξιούχους δε θα ανέφερε ότι δεν αντέχει η οικονομία την επιστροφή όσων παρακρατήθηκαν, πολύ περισσότερο που αυτά δεν είναι χρήματα της κυβέρνησης αλλά ποσά που ανήκουν στους ίδιους τους συνταξιούχους.

Η Ε. Παντελάκη τόνισε ότι με τη διάταξη για τη μη επιστροφή των χρημάτων δυσκολεύεται και η δικαστική διεκδίκησή τους και είπε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τους συνταξιούχους τότε θα αφαιρούσε από το νομοσχέδιο τη συγκεκριμένη διάταξη. Η ΝΔ, πρόσθεσε, έχει υποχρέωση να το κάνει γιατί το «χαράτσι» αυτό επιβλήθηκε από δική της κυβέρνηση το 1992. Οσο δε για το ΠΑΣΟΚ που σήμερα ζητάει τη χορήγηση των αναδρομικών παρατήρησε ότι αποτελεί πρόκληση γιατί οι δικές του κυβερνήσεις ήταν αυτές που συνέχιζαν με νομοθετικές παρεμβάσεις την παράταση της συγκεκριμένης εισφοράς.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο ζητώντας όμως ρύθμιση του θέματος των αναδρομικών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Διορθώσεις» υπέρ της εμπορευματοποίησης

Οι «αναταράξεις» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου για τα φακελάκια στα νοσοκομεία έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποσαφηνίσει την πολιτική της στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων: Είναι μια πολιτική μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης και χαρατσιών σε βάρος των ασθενών την ώρα της ανάγκης.

Ετσι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αφού πρόσφερε πολιτική κάλυψη στον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη, τόνισε: «Ο υφυπουργός, όπως είπε δημοσίως, εξέφρασε προσωπικές απόψεις του. Ο υπουργός καθορίζει την πολιτική του υπουργείου και δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα ερώτημα, το οποίο να μένει μετέωρο από τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνέντευξη Τύπου».

Στην προχτεσινή συνέντευξη ο Ν. Κακλαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «όποιος έχει διαβάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δε νομίζω ότι μπορεί να έχει απορίες για τις θέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος» και περιέγραψε ένα τετράπτυχο των μέτρων που θα εφαρμόσει απ' την 1.1.2004. Τα σημεία αυτά επεκτείνουν παραπέρα την πολιτική εμπορευματοποίησης που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ (σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, πληρωμή των απογευματινών ιατρείων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, αναπροσαρμογή των ιατρικών πράξεων και αμοιβών και ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου σε όσους γιατρούς επιλέξουν την πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση).

Σε πολιτικό πάντως επίπεδο δεν μπορούσε να συγκαλυφτεί η δυσαρέσκεια που φτάνει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν είναι δυσαρεστημένος ο πρωθυπουργός, απάντησε ότι δε θα πει ποτέ αν ο Κ. Καραμανλής είναι «ευχαριστημένος ή δυσαρεστημένος από οτιδήποτε, ιδίως σε ό,τι αφορά συζητήσεις, θέματα, διαφωνίες, κρίσεις μεταξύ στελεχών ή υπουργών». Πάντως με την όλη εξέλιξη δε φαίνεται να είναι άσχετη η σημερινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με το Ν. Κακλαμάνη που έγινε γνωστή χτες το βράδυ.

Ο Ν. Κακλαμάνης απ' τη μεριά του με χτεσινές δηλώσεις του έδειξε ουσιαστικά την πόρτα εξόδου στο Θ. Γιαννόπουλο: «Προσωπικές απόψεις μπορεί να έχει οποιοσδήποτε από μας» με την προϋπόθεση ότι «δε μετέχει στην κυβέρνηση», είπε ο Ν. Κακλαμάνης μιλώντας στο «Φλας». «Οταν, πρόσθεσε, μετέχει στην κυβέρνηση είναι η κυβερνητική πολιτική που είσαι υποχρεωμένος να υλοποιήσεις την οποία εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός στο σύνολό της και σε επίπεδο υπουργείων οι υπουργοί».

Αλλά και ο Θ. Γιαννόπουλος - πέρα απ' τη διαφορετική προσέγγιση - επανήλθε και χτες στο ίδιο μήκος κύματος με δηλώσεις του στο «Σκάι», λέγοντας ότι «τα νοσοκομεία πρέπει να μπορέσουν να έχουν τις δυνατότητες να κάνουν συμβάσεις προγραμματικές με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όπως το επιτρέπει δειλά-δειλά και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ».

Διαμαρτυρία στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο το Σωματείο των Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή των Γιατρών της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό».

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις εφημερίες και τις υπερωρίες, την πρόσληψη προσωπικού, καθώς και το κλίμα τρομο-υστερίας που ήρθε στην επιφάνεια με το σχέδιο να τοποθετηθούν κάμερες σε 52 σημεία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. στο χώρο των Επειγόντων του νοσοκομείου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Καινούρια παράταση στη νέα πτέρυγα

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του έργου της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Τρικάλων επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, στο πλαίσιο της συζήτησης της Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, σημείωσε ότι θα υπάρξει νέα παράταση μετά από αίτημα της κατασκευάστριας εταιρίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να έχει τελειώσει το έργο πριν από το τέλος του έτους». Παράλληλα παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ για τα θέματα του ιατρο-τεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού χωρίς παράλληλα να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις προσλήψεις προσωπικού.

«Πρέπει να πάρετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι «το θέμα σέρνεται από το 1997» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωση του έργου. Η περιοχή έχει άμεση ανάγκη». Παράλληλα σημείωσε για το θέμα της αναδιαμόρφωσης του οργανισμού του νοσοκομείου ότι «το πρόβλημα υπάρχει από τη 10ετία του 1980», ενώ σήμερα «υπάρχουν 10 με 12 ελλείψεις προσωπικού μόνο στο ιατρικό προσωπικό» και πως «έγιναν 10 νέα τμήματα χωρίς προσωπικό» επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί πρώτα να γίνει το νοσοκομείο και μετά να προκηρύξουμε τις θέσεις». Τέλος, ζήτησε περαιτέρω πίστωση για το θέμα του εξοπλισμού του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ