ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Απάντηση σε ψεύδη

Επιστολή προς την εφημερίδα «Καθημερινή» αναφορικά με σχετικό δημοσίευμά της την περασμένη Κυριακή, απέστειλε ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην επιστολή, η οποία έφτασε και στο «Ρ», ο συνδικαλιστής σημειώνει:

«Στη χτεσινή "Κ" (23/5/2004) δημοσίευμά σας με υπογραφή της κ. Χριστίνας Κοψίνη που αφορά το ΠΑΜΕ και εμένα σαν στέλεχος του, είναι καθ' ολοκληρία ψεύτικο, συκοφαντικό και προβοκατόρικο. Καμιά συνάντηση δεν είχα εγώ με τον υπουργό Απασχόλησης, ούτε βέβαια καμιά συζήτηση μαζί του για το ΠΑΜΕ.

Αν η δημοσιογράφος έκανε τον κόπο να διασταυρώσει έστω και τηλεφωνικά τα όσα της σέρβιραν οι πληροφοριοδότες της, θα διαπίστωνε το μέγεθος της αθλιότητας που επιχειρείται σε βάρος του ΠΑΜΕ. Αθλιότητες που επεξεργάζονται και σχεδιάζουν συνδικαλιστικά στελέχη βουτηγμένα ως το λαιμό στη λογική της ταξικής συνεργασίας, κοντούληδες στο ανάστημα και ορκισμένοι εχθροί του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτοί είναι που κρύβονται πίσω από το χτεσινό συκοφαντικό δημοσίευμα και το ανάλογου επιπέδου ρυπαρογράφημα της χτεσινής "Αυγής".

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΜΕ και την πρακτική του είναι πάντα και όλα στο φως, δεν έχει τίποτα να κρύψει από κανέναν, ούτε περιμένει εύσημα από τον ΣΕΒ, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τη σοσιαλδημοκρατία και τους οπορτουνιστές.

Αυτή η πρακτική μαζί με τις θέσεις και τη δράση του, είναι που ενισχύουν το κύρος και την αξιοπρέπειά του στη συνείδηση της εργατικής τάξης και έτσι θα συνεχίσουμε. Τα στοιχεία αυτά είναι που υποχρεώνουν αντιπάλους και εχθρούς να σέβονται και να υπολογίζουν το ΠΑΜΕ.

Απαιτούμε την άμεση επανόρθωση του χθεσινού σας δημοσιεύματος».

ΙΚΑ
Οργιο εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής

Στα 1.400 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται η κλεψιά των εργοδοτών σε βάρος των ασφαλισμένων και του Οργανισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων

Στα 400 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ, ενώ την τελευταία διετία οι βεβαιωμένες απλήρωτες οφειλές των επιχειρήσεων αυξήθηκαν άνω του 30% και μαζί με τα πρόστιμα έφτασαν στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ (1 τρισ. δραχμές). Τα στοιχεία αυτά, για το όργιο της εργοδοσίας σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη προσωπικού και οι καθυστερήσεις στην εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισφοροδιαφεύγουν και καθυστερούν την απονομή των συντάξεων μέχρι και 12 μήνες.

Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, η αλήθεια είναι ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να κλέβουν το ΙΚΑ, συνεχίζουν να μην αποδίδουν τις κρατήσεις για την ασφάλιση των εργαζομένων. Ετσι σε σύνολο 16.685, στις οποίες έγινε έλεγχος το 2003, οι 2.125 (1 στις 8) δεν ασφαλίζουν το προσωπικό που απασχολούν. Από τους 45.681 εργαζόμενους που εργάζονταν σ' αυτές, οι 8.187 δεν είχαν δηλωθεί στο ΙΚΑ. Δηλαδή περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους ήταν ανασφάλιστος. Απ' αυτούς τους ανασφάλιστους εργαζόμενους οι τέσσερις ήταν Ελληνες και ένας αλλοδαπός. Γεγονός, που δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι ο πραγματικός αριθμός των ανασφάλιστων εργατών είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού η εμπειρία δείχνει ότι στους μετανάστες η ανασφάλιστη εργασία είναι πιο διαδεδομένη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που προέβλεπε ο νόμος 2556/1997, σήμερα - 7 χρόνια μετά - λειτουργούν μόνο τα τέσσερα και αυτά με ελάχιστο προσωπικό. Στο ελεγκτικό κέντρο της Αθήνας εργάζονται μόλις εννέα υπάλληλοι, αν και προβλέπονται 45 θέσεις.

Ταυτόχρονα με την εισφοροδιαφυγή, διογκώνονται καθημερινά και οι βεβαιωμένες οφειλές που οι εργοδότες δεν καταβάλλουν στο ΙΚΑ. Ετσι από 1,4 δισ. ευρώ το 2002, οι απλήρωτες οφειλές το Μάρτη του 2004 έφτασαν τα δύο δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 1.984. 580 χιλιάδες ευρώ). Απ' αυτά η μερίδα του λέοντος (1,7 δισ. ευρώ) ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και τα ανάλογα πρόστιμα, που κατά μέσο όρο φτάνουν το 50% του αρχικού ποσού. Και αυτό - όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ - παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, το χάρισμα δηλαδή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που κάνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις.

Η έλλειψη προσωπικού, που σήμερα ανέρχεται στα 3.500 άτομα, έχει δυσμενείς συνέπειες όχι μόνο στα οικονομικά έσοδα του ΙΚΑ, αλλά και στο χρόνο απονομής των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων φτάνει τους 12 μήνες. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 70.000 συντάξεις, αλλά το ολιγομελές προσωπικό, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εισαγωγής του πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) στον Οργανισμό, καταδικάζει τους συνταξιούχους στην αναμονή. Σημειώνεται ότι οι δύο διαγωνισμοί για την πρόσληψη 1.200 εργαζομένων στο ΙΚΑ, μέσω ΑΣΕΠ, που με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν παγώσει, ενώ παρά τα υπέρογκα ποσά που έχουν δοθεί, από τα 300 υποκαταστήματα του ΙΚΑ, μόνο τα 20 έχουν ενταχθεί στο ΟΠΣ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκέντρωση σήμερα για την ακρίβεια

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 9.30 το πρωί και πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, για να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για την ακρίβεια που καλπάζει και ροκανίζει τις πενιχρές συντάξεις και να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας και του μαυραγοριτισμού. Την κινητοποίηση διοργανώνουν και έχουν καλέσει σε μαζική αγωνιστική συμμετοχή οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ζούνε όχι μόνο κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και της εξαθλίωσης. Δεν μπορεί να έχουμε τιμές Ευρώπης και συντάξεις και μισθούς Ασίας», σημειώνουν στην ανακοίνωση - κάλεσμα οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων και συμπληρώνουν: «Η αύξηση της τιμής των καυσίμων σήμερα, ο χειμώνας προηγούμενα, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν τέτοιες ανατιμήσεις στα αγαθά, τα είδη πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες. Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, είτε ως απλός θεατής, είτε με συμφωνίες κυρίων, δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι ασύδοτοι να οργιάζουν. Παράλληλα, έρχονται και νέες ανατιμήσεις στα φάρμακα, τόσο αυτά που έχουν μέχρι τρία ευρώ, αλλά και χιλιάδες άλλα, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια έκαναν χτες το πρωί συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, πρωτοβάθμιων σωματείων και συνταξιουχικών οργανώσεων στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα. Οι συνδικαλιστές διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν δε ληφθούν από την κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα κατά της ακρίβειας, που κάνει τη ζωή των εργαζομένων, όλων των μεροκαματιάρηδων ακόμα πιο δύσκολη, θα εντείνουν την αγωνιστική τους δράση.

Σε υπόμνημα διαμαρτυρίας που κατέθεσαν στον Περιφερειάρχη, καταγγέλλουν την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε βάρος των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων και επισημαίνουν: «Οι καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, οι απλησίαστες τιμές στα εποχικά είδη στις λαϊκές αγορές, η συνέχιση των "στρογγυλοποιήσεων" του ευρώ προς τα πάνω, η ασύδοτη ελεύθερη αγορά σε συνδυασμό με την ανεργία, με την απασχολησιμότητα των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με την καθήλωση και μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων έχουν γίνει εφιάλτης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Νέο ΔΣ στο ΕΚΑΚΒ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ), που είναι υπεύθυνο για το συντονισμό του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και ομάδες πληθυσμού που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διόρισε ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης.

Πρόεδρος ορίστηκε ο Α. Μήλιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών - οικονομολόγος, αντιπρόεδρος ο Π. Τσαντίλας, ως μέλος ορίστηκε ο παιδίατρος Α. Ζέρβας. Στο ΔΣ συμμετέχουν επίσης ως εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ και των εργαζομένων ο Δ. Κίτσιος και η Δ. Κουκούζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ