ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
Τιμωρήστε τους!

Γρηγοριάδης Κώστας

Παράλληλες πορείες είχαν. Η τότε ΕΟΚ έδινε λεφτά στους αγρότες για να θάβουν τα προϊόντα τους, ώστε να τους κλείνει τα μάτια και να μη βλέπουν ότι έθαβαν, ταυτόχρονα, το μέλλον τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου μοίραζε συνθήματα και υποσχέσεις στους εργαζόμενους - άντε και μερικά ψίχουλα - για να τους ξεγελάει και να τους κρατάει εγκλωβισμένους, ενώ, όλο και περισσότερο, έκανε τα αντίθετα. Και τώρα, αφού μας ξεδόντιασαν, έρχονται να βάλουν την ταφόπετρα. Η ΕΕ προχωρά, ήδη, στην ακόμη χειρότερη αναθεώρηση της ΚΑΠ και ο Γ. Παπανδρέου θέλει να φτιάξει το δικό του κόμμα, που καμιά σχέση δεν έχει με το ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζαμε κάποτε. Εγώ είμαι αγρότης και πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, απ' το '75 ακόμη, και τα 'χω γνωρίσει όλ' αυτά από πρώτο χέρι...

Η φωνή στο τηλέφωνο ήταν αγανακτισμένη και δεν έλεγε να σταματήσει. Είπε πολλά ακόμη, για τον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου, τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που του «κρατάνε το φανάρι», όπως «κάνανε και στον πατέρα του», κλπ., κλπ. Κρατήσαμε μόνο τη θυμωμένη δήλωση και προτροπή του ταυτόχρονα: Εγώ θα τους τιμωρήσω στις 13 Ιούνη και αυτό πρέπει να κάνει ο κάθε ΠΑΣΟΚτζής, που του έχει μείνει κάτι μέσα του απ' όσα χρόνια φωνάζαμε και παλεύαμε. Θα ψηφίσω ΚΚΕ, να το γράψετε...

Ο εμπορικός...

«Είμαι σκηνοθέτης του εμπορικού σινεμά. Δεν πιστεύω στο σινεμά της θολούρας και της υψηλής, τάχα, διανόησης. Τα έργα πρέπει να έχουν επαφή με το λαό... Εσκεμμένα τα έγραψα και τα σκηνοθέτησα έτσι, για να είναι κατανοητά από τον κόσμο...». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Γιώργο Μυλωνά, υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ και, βέβαια, σκηνοθέτη. Και για να καταλάβετε ακόμη καλύτερα τι εννοεί, σας παραθέτουμε και ορισμένους τίτλους ταινιών του: «Ο βιασμός μιας μοναχής», «Αλάβιου Μήτσο», «Η γκομενάρα από το Μέτσοβο», «Ο αγκαλίτσας λαγωνικό», «Φυλακές ανηλίκων 2», «Το πρωί στο σχολείο, το βράδυ στα μπουζούκια», «Ο καβαλάρης των FM stereo», «Τζακ ο καβαλάρης», «Ο άρχοντας της λιγούρας», κλπ.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας...

Σαν τους ιούς

Και αίφνης, χαμός για το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία. Οχι επειδή υπάρχει το απαράδεκτο και νοσηρό αυτό φαινόμενο και πώς θα καταπολεμηθεί, αλλά για να προβληθούν οι «προσωπικές απόψεις» του υφυπουργού Θ. Γιαννόπουλου, που πρότεινε ένα λογαριασμό όπου θα κατατίθενται οι παρα-πληρωμές.

Και ήρθε η επίσημη θέση της κυβέρνησης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Τα νοσοκομεία θα συνάψουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Στα απογευματινά ιατρεία, την επίσκεψη θα την πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρίες. Θα αναπροσαρμόσει τις ιατρικές πράξεις και αμοιβές και θα επιτρέψει στους γιατρούς που δε θα επιλέξουν την πλήρη, αλλά μη αποκλειστική απασχόληση, να έχουν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου.

Δηλαδή, άγρια εμπορευματοποίηση. Ενα περιβάλλον, όπου οι πληρωμές και τα χαράτσια την ώρα της ανάγκης θα εμφανίζονται και θα μεταλλάσσονται σαν τους ιούς. Οπως ακριβώς ο ιός των ευρωμονόδρομων, που επιβάλλει τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και καταλήγει στην τσέπη των ασθενών.

Αποκαλυπτικές αντιφάσεις

Δύσκολες εποχές για... αντιπολίτευση, ακόμη και στα λόγια, για τους μέχρι προχτές κυβερνώντες. Αναφερόμαστε στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, η οποία, με αφορμή το πρόσφατο θέμα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών (ΚΕΣ), εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα, όπου κάνει λόγο για «οριστική έγκριση της έμπνευσης Χατζηδάκη, που λεηλατεί τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ισοπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των διαφόρων κλάδων». Και δε λέμε, βάσιμα είναι τα όσα λένε για τη ΝΔ, αλλά «ξεχνούν» ότι τόσα χρόνια τώρα υποστήριζαν την κυβερνητική πολιτική του κόμματός τους, σύμφωνα με την οποία και τα ΚΕΣ λειτουργούσαν, και η δημόσια Παιδεία υποβαθμιζόταν και, ταυτόχρονα, γινόταν συνεχώς και λιγότερο δωρεάν και δημόσια.

Και δε φτάνει μόνον αυτό, αλλά, την ίδια στιγμή, η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, δήλωνε ότι «με ψυχραιμία πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νέα πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη» και, ακόμη, ότι η λειτουργία των ΚΕΣ πρέπει να ελεγχθεί από το υπουργείο Παιδείας, παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ της πορείας αναγνώρισης, στην οποία ήδη πορεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ...


Τα ... ασφαλισμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ εργαζόμενους δουλεύει ανασφάλιστος, κατάγγειλε χτες η Ομοσπονδία των Σωματείων του ΙΚΑ με συγκεκριμένα στοιχεία και, βέβαια, η εισφοροδιαφυγή φθάνει σε ύψη δυσθεώρητα, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο Ιδρυμα και την Κοινωνική Ασφάλιση...

Μόνο, που, όταν έρχεται η ώρα να εντοπιστούν τα αίτια των προβλημάτων στο ασφαλιστικό σύστημα, όλως τυχαίως, αυτά τα στοιχεία, και μια σειρά ανάλογα, προσπερνιούνται και καταλήγουμε στο ότι φταίει η ...υπογεννητικότητα και άλλα τέτοια. Φυσικά, στη συνέχεια, παίρνονται τα ανάλογα μέτρα...

ΑΣ ΓΡΑΨΟΥΜΕ για ...σπάνια πράγματα: Δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Χρήστος Παπουτσής, υποστήριξαν σήμερα, με δηλώσεις τους, το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ! Ως γνωστόν, κάτι τέτοια ο Γιώργος Παπανδρέου τα κυνηγάει με το ...τουφέκι!

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ...ενθουσιασμένος με τις προσωπικές του επιλογές, αφού, όπως λέει, παρουσίασε ο,τι καλύτερο διαθέτει το ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή, τόσο καιρό που μας κυβερνούσαν, τι ακριβώς «υλικό» χρησιμοποιούσαν στις κυβερνήσεις τους;

Μια φορά, όταν ο υπεύθυνος προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, φροντίζει να παίρνει τις αποστάσεις του από το ευρωψηφοδέλτιο, και μάλιστα δημοσίως, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, καταλαβαίνουμε τι κατάσταση επικρατεί σ' αυτό το κόμμα.

ΜΟΛΙΣ ...35 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει το σύστημα ραδιοβιολογικής ανίχνευσης, που μας παρέδωσαν οι ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας, γεγονός που έκανε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ο οποίος συνόδευε το εμπόρευμα, να χαμογελά από ευχαρίστηση.

Φυσικά, στις δηλώσεις του, χρησιμοποίησε τα ...καλύτερα και πλέον κολακευτικά λόγια για το επίπεδο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχετε δει εσείς κανέναν παραγωγό να μην ...παινεύει το εμπόρευμά του;

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο, που η διαφορά μεταξύ των παραγωγών της λαϊκής αγοράς, για παράδειγμα, και των Αμερικανών είναι ότι στη λαϊκή επιλέγεις. Στην παγκόσμια «λαϊκή» των συστημάτων ασφάλειας ...σε επιλέγουν και σε υποχρεώνουν να πληρώσεις. Κι ως γνωστόν, όλοι γνωρίζουμε για ποιους βαράει και πάλι η καμπάνα...

Η σκοτεινή πλευρά της ζεύξης

Κάποιοι θα μας αποκαλέσουν ίσως μεμψίμοιρους, όταν δύο ακριβώς μέρες μετά την τοποθέτηση και του τελευταίου τμήματος της πραγματικά κορυφαίας τεχνικά γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου διεθνώς, εμείς θα επιχειρήσουμε να θέσουμε επί τάπητος ορισμένα ζητήματα που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα ή κρύφτηκαν στους καπνούς της θριαμβολογίας. Δεν πειράζει. Εμείς θεωρούμε χρέος μας να λέμε πάντα ολόκληρες και όχι τις μισές αλήθειες.

H οδική ζεύξη της Πελοποννήσου με τη Στερεά Ελλάδα είναι έργο που χρειάζεται. Ταυτόχρονα όμως χρειαζόταν και σιδηροδρομική ζεύξη, όπως έπρεπε και είχε προταθεί από πολλούς επιστημονικούς και τοπικούς φορείς, αφού θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη περιοχών όπως η Ηπειρος και η Πελοπόννησος, καπιταλιστική βεβαίως ανάπτυξη, για περιοχές που με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις από πλευράς φτώχειας στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι γιατί όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την ανάθεση του έργου ακυρώθηκε η παράλληλη σιδηροδρομική ζεύξη. Και αυτό όταν τώρα αναζωπυρώνεται η σιδηροδρομική ζεύξη με προτάσεις για διάφορες υποθαλάσσιες ή εναέριες λύσεις.

Η απάντηση σ' αυτό βρίσκεται στο ποιος εκμεταλλεύεται το έργο. Η αλήθεια είναι ότι η παράλληλη σιδηροδρομική ζεύξη δεν έγινε τότε γιατί δε θα αποκόμιζαν υπερκέρδη οι ιδιώτες Γάλλοι και Ελληνες μεγαλοκατασκευαστές, αφού δεν είχε τότε επιλεγεί από το μεγάλο κεφάλαιο η ανάπτυξη μεταφορών με σιδηρόδρομο, άρα η εταιρία που θα εκμεταλλευόταν τη σιδηροδρομική ζεύξη δε θα είχε κέρδη. Τώρα φαίνεται πως επιλέγεται η ανάπτυξη και σιδηροδρομικών μεταφορών. Και εδώ είναι το «κουμπί»: Το μεγάλο αυτό έργο της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου επιλέχτηκε να κατασκευαστεί - τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από αυτήν του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια - με τη μέθοδο της ψευδεπίγραφης «αυτοχρηματοδότησης». Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, οι ιδιώτες κατασκευαστές, συμμετέχοντας στο συνολικό κόστος των 750 εκατ. ευρώ μόλις με 70 εκατ. ευρώ (9,5%) - συζητήσιμο κι αυτό, αφού οι προκαταβολές που δόθηκαν υπερκάλυψαν το ποσό αυτό - απέκτησαν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται το έργο για 35 ολόκληρα χρόνια. Το υπόλοιπο κόστος καλύφθηκε από το δημόσιο (310 εκατ. ευρώ) και από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (370 εκατ. ευρώ), που δόθηκαν και αυτά με την εγγύηση του δημοσίου για την περίοδο λειτουργίας!

Σημειώνουμε ότι παρόμοιες συμβάσεις ισχύουν και για τα υπόλοιπα «αυτοχρηματοδοτούμενα» έργα, όπως το Αεροδρόμιο Σπάτων και η Αττική Οδός. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι τίποτε άλλο από μια νέα μορφή διασφαλισμένης κρατικής ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που ακολουθείται απαρέγκλιτα και από τους δύο «μονομάχους».

Μόνος χαμένος ο ελληνικός λαός, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώνει δύο φορές τα συγκεκριμένα έργα: Μία εφάπαξ για την κατασκευή και μία - καθημερινά - για τη λειτουργία! Αυτό το ξέρουν ήδη καλά όσοι διασχίζουν την Αττική Οδό πληρώνοντας 2 ευρώ, που θα φτάσουν τα 3 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, και θα το γνωρίσουν όσοι θα περνούν από τη ζεύξη μετά τον Αύγουστο πληρώνοντας γύρω στα 10 ευρώ τη διαδρομή... Υπάρχει, πάντως, μία ευκαιρία σε λίγες μέρες να πληρώσουν τους εμπνευστές τους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) με το ίδιο νόμισμα - μαυρίζοντάς τους στις ευρωεκλογές!


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ