ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στήριξη ΗΠΑ στον «Αττίλα»

Μέτρα για την παγίωση της διχοτόμησης στην Κύπρο προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Παρουσιάζοντάς τα, εύσχημα, ως στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, επιχειρεί την παράκαμψη της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμοποίηση του «Αττίλα». Την ίδια στιγμή, η νόμιμη κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για επανένωση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στις 3 Ιούνη στη Νέα Υόρκη, επιθυμεί να συζητήσουν την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτή η οδός για την επανένωση της Κύπρου, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για να διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για το Μεξικό (θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως «δεν μπορεί ένας να παραγνωρίζει τη βούληση του κυπριακού λαού που εκφράστηκε τόσο αυστηρά ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει δε γίνεται αποδεκτό από το λαό, ούτε υπάρχει σκοπιμότητα ούτε χρησιμότητα να επανέλθει το σχέδιο όπως έχει για νέο δημοψήφισμα».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που οι ΗΠΑ προτίθενται να λάβουν προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως κάθε βοήθεια είναι καλό να δίνεται, εφόσον αυτή συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου και όχι στη μονιμοποίηση του διαχωρισμού. Πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων ούτε και με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους. Ωστόσο, πρόσθεσε πως ο οικονομικός αποκλεισμός είναι αυτοεπιβαλλόμενος από τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους, σε μια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη.

Τα μέτρα των Αμερικανών

Οπως τα κωδικοποιεί χθεσινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε έξι μέτρα «για την έξοδο των Τουρκοκυπρίων από την απομόνωση», και για την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας:

Πρώτο, την τελευταία βδομάδα του Ιούνη αναμένεται να ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον η νέα εμπορική πολιτική για τα Κατεχόμενα, η οποία θα αφορά βασικά την επικύρωση των εγγράφων για τις απευθείας εξαγωγές και εισαγωγές.

Δεύτερο, οργανισμοί που υπάγονται στα Ηνωμένα Εθνη, και αναγνωρίζουν μόνο την κυπριακή κυβέρνηση, π.χ. τα ταχυδρομεία, θα αρχίσουν να συνεργάζονται με το ψευδοκράτος.

Τρίτο, οι Αμερικανοί θα λάβουν μέτρα μονομερώς, που θα αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοπρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τέταρτο, όλα τα αμερικανικά υπουργεία και υπηρεσίες, που εκδίδουν εκθέσεις, θα συμπεριλαμβάνουν και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πέμπτο, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο γενναιόδωρης οικονομικής βοήθειας.

Εκτο, αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο τουρισμός και ως πρώτο βήμα, οι Αμερικανοί στρατιώτες που διαμένουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, θα περνούν μέρος των διακοπών τους στα Κατεχόμενα.

«Αδιαφορία» της ελληνικής κυβέρνησης

«Αδιάφορη» εμφανίζεται η κυβέρνηση στην προώθηση του «πακέτου μέτρων» στήριξης των Τουρκοκυπρίων που προωθούν οι ΗΠΑ και ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν τουλάχιστον ενημερωμένος για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον. Η γενικότερη συμπεριφορά και οι κινήσεις της κυβέρνησης, πάντως, δείχνουν να συμμερίζεται την εκτίμηση του Κ. Πάουελ ότι με το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα ...«χάθηκε μια ευκαιρία» για τη λύση του Κυπριακού στη βάση της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν». Παράλληλα, φαίνεται να επιζητεί μια νέα αμερικανική πρωτοβουλία, μέσω ΟΗΕ, για την «επανένωση του νησιού».

Κληθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει το πακέτο των μέτρων στήριξης, που οδηγεί σε ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του πακέτου, αλλά «οχυρώθηκε» πίσω από την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να μην πάρει θέση. «Αυτό που ισχύει είναι μια δήλωση που έχει κάνει και η κυπριακή, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, ότι θα γίνει προσπάθεια να βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι στο πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ ειδικά για το πακέτο μέτρων περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την κυπριακή, μελετά αυτά τα μέτρα. Υπάρχουν επαφές και έχει ήδη αρχίσει μία συζήτηση γι' αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν».

Εκθέσεις Ανάν - ντε Σότο

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έχει ήδη ολοκληρώσει την έκθεσή του για το Κυπριακό και την έχει παραδώσει στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση φέρεται να περιλαμβάνει αρκετά επικριτικά στοιχεία για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ειδικότερα για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και με υποδεέστερο τρόπο για τον Ραούφ Ντενκτάς. Πάντως, δεν είναι σίγουρο αν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και κυρίως ο Κόφι Ανάν, του οποίου η έκθεση θα φέρει την υπογραφή του, θα υιοθετήσουν πλήρως τις αναφορές του ντε Σότο. Επιπλέον, ορισμένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν κάνει σαφές ότι περιμένουν από τον ΓΓ να παραδώσει μια έκθεση «αντικειμενική» και «ισορροπημένη», χωρίς να διατυπώνεται οποιαδήποτε προσωπική πικρία, ώστε να αφήνονται τα περιθώρια για να συνεχιστούν οι προσπάθειες, σε εύθετο χρόνο με στόχο την επανένωση του νησιού.

Εως τώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο θα είναι το «συμπέρασμα» και η «πρόταση» του ΓΓ, όπως θα παρουσιάζεται μέσα από το τελικό κείμενο της έκθεσής του, η οποία αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Πριν, όμως, δοθεί η έκθεση του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, είναι πιθανό να δοθεί η έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, η θητεία της οποίας λήγει στις 15 Ιούνη. Ο Κόφι Ανάν θα προτείνει και πάλι την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της UNFICYP, αλλά ταυτόχρονα θα διατυπώνει κάποιο προβληματισμό για το μέλλον της, στέλνοντας με έμμεσο τρόπο «προειδοποιητικό μήνυμα» ότι «δεν μπορεί να παραμένει εκεί για πάντα». Να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.


Ανησυχούν στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Ασφαλή μετόπισθεν για τον πόλεμο στο Ιράκ «βλέπουν» οι Αμερικανοί στη Β. Κύπρο

Οι κινήσεις των Αμερικανών, οι οποίες αποτελούν βήματα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους, προκαλούν ανησυχία σε στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκφράζουν φόβο για την ενδεχόμενη μετατροπή της βόρειας Κύπρου σε αμερικανικό ορμητήριο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τους Τουρκοκύπριους συνδέεται άμεσα με τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ στο Ιράκ. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή περισσότερους από 150.000 άνδρες, δε σκοπεύουν να φύγουν σύντομα, όπως φάνηκε από όσα, προσφάτως, είπε ο Πρόεδρος Μπους και η Κύπρος αποτελεί ιδανική τοποθεσία, όχι μόνο για τις διακοπές των στρατιωτών...

Σχετικά με τις κινήσεις της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ενημέρωσε χτες τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Μετά τη συνάντηση που κράτησε μια ώρα, το στίγμα της συζήτησης έδωσε ο Τ. Μίλερ, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει συστηματικά να ενημερώνει για το περιεχόμενο αυτών των επαφών, ειδικά με τον Αμερικανό πρεσβευτή...

Στις δηλώσεις του, ο Τ. Μίλερ, αφού υπογράμμισε το καλό κλίμα της συνάντησης, είπε ότι συζήτησε με τον Πέτρο Μολυβιάτη για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και το Κυπριακό. Οταν ο Αμερικανός πρεσβευτής ρωτήθηκε για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ουάσιγκτον, υπέρ των Τουρκοκυπρίων, παραδέχτηκε ότι μελετώνται κάποιες κινήσεις, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ