ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ του ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον πολιτισμό

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Πέμπτη, 27 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο θέατρο «ΒΕΜΠΟ» (Καρόλου 17), με θέμα: «Χωρίς ευρω-υποταγή, δυναμώνουμε τον αγώνα για πολιτισμό - μόρφωση - ζωή».

Για τις εξελίξεις στην ΕΕ, την πολιτική της στον τομέα του πολιτισμού και της μόρφωσης, για την εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικής λειτουργίας, όπως και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων, θα μιλήσουν ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της ΕΕ, ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας.

Στην εκδήλωση καλούνται να πάρουν μέρος και να καταθέσουν τις σκέψεις τους οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, εκπαιδευτικοί, γονείς και σπουδαστές, εκπρόσωποι του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στρατιωτικοί ανησυχούν για την παγκόσμια ειρήνη

Εκατοντάδες υπογραφές αποστράτων αξιωματικών από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί κάτω από το ψήφισμα - διακήρυξη που εγκρίθηκε στην κοινή εκδήλωση ΕΕΔΥΕ - ΚΕΘΑ στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο της «Ολυμπιάδας Ειρήνης»

Από την κοινή εκδήλωση ΕΕΔΥΕ -ΚΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, στα πλαίσια της «Ολυμπιάδας Ειρήνης»
Από την κοινή εκδήλωση ΕΕΔΥΕ -ΚΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, στα πλαίσια της «Ολυμπιάδας Ειρήνης»
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) από κοινού με την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) διοργάνωσε εκδήλωση στο πλαίσιο της «Ολυμπιάδας Ειρήνης» στις 6 Μάη στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα: «Ενοπλες Δυνάμεις και Παγκόσμια Ειρήνη».

Παραβρέθηκαν, εκτός των εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, πλήθος κόσμου, απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αντιπρόσωποι ενώσεων αποστράτων από χώρες της Ευρώπης. Παρόντες ήταν και πολλοί από τους συνέδρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που λειτουργούσε τις ημέρες εκείνες στην Αθήνα στον ίδιο χώρο.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πως οι περισσότεροι από τους ξένους και πολλοί από τους Ελληνες που παρακολούθησαν τις εργασίες της ζήτησαν να προμηθευτούν τα κείμενα των ομιλητών. Μάλιστα, τονίστηκε το γεγονός ότι μια τέτοια συγκέντρωση στρατιωτικών από τόσες χώρες, με αντικείμενο τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στην παγκόσμια ειρήνη, είναι κάτι που για πρώτη φορά έγινε, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.

Ομιλητές ήταν οι ακόλουθοι εν αποστρατεία αξιωματικοί: Νίκος Τζοβλάς Ανθυποπλοίαρχος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕΘΑ, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Δημήτρης Δήμου, Αντιστράτηγος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου και Στρατιάς, ο Πορτογάλος Συνταγματάρχης Antonio Pessoa, ο Ρώσος Αντιπτέραρχος Kopyshef Evgeny, ο Γερμανός (πρώην ΟΔΓ) Ναύαρχος Elmar Schmaehling, ο Γερμανός (πρώην ΓΛΔ) Υποναύαρχος Herbert Bernig, ο Βούλγαρος Ταξίαρχος Kiril Maznef.

Το ψήφισμα

Το ακόλουθο κείμενο - ψήφισμα εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα. Ομοιο κείμενο υπογράφτηκε από τους στρατιωτικούς που καταγράφονται στη συνέχεια και οι υπογραφές και τα στοιχεία τους κατατέθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας. Το ίδιο κείμενο στάλθηκε σε ενώσεις αποστράτων αξιωματικών στο εξωτερικό και ήδη επιστρέφει με υπογραφές μελών τους.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Η ΕΕΔΥΕ, Η ΚΕΘΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 6 Μάη 2004 στην Αθήνα, αφού ανταλλάξαμε απόψεις

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ:

  • Για τους πολέμους που εξαπολύουν οι ηγεσίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά λαών και κρατών που αρνούνται να είναι υποτελείς και να εκμεταλλεύονται ξένοι τον πλούτο των χωρών τους και την εργασία τους.
  • Για τη συμπαράσταση των κυβερνήσεων στους επιδρομείς, την παροχή διευκολύνσεων, τη συμμετοχή με στρατιωτικές δυνάμεις και οποιουδήποτε είδους σύμπραξη στις επιχειρήσεις.
  • Για τους αλλεπάλληλους εξοπλισμούς. Που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατασκευαστών, των εμπόρων και των μεσαζόντων όπλων. Προς υλοποίηση των νέων δογμάτων και αποστολών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα πλαίσια των σχεδίων τους για παγκόσμια κυριαρχία.
  • Για την καταπάτηση και ισοπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών. Για τα βασανιστήρια των αιχμαλώτων πολέμου στις φυλακές τύπου Γκουαντανάμο.
  • Για τις κεντρικά ελεγχόμενες αναδιοργανώσεις των ενόπλων δυνάμεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και των χωρών της αποκαλούμενης "Σύμπραξης για την Ειρήνη" (Partnership for Peace - PfP) που επίσης σταδιακά εντάσσονται στο ΝΑΤΟ.
  • Για την ταύτιση του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ με της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών μελών των οργανισμών αυτών. Το Δόγμα αυτό είναι που αποβλέπει και υλοποιεί τους στόχους της Νέας Τάξης Πραγμάτων με τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας.
  • Για την επαναφορά του εφιάλτη των πυρηνικών όπλων, τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, το μονοπώλιο του τρόμου από την υπερδύναμη με τις κοσμοκρατορικές /ιμπεριαλιστικές πρακτικές.
  • Για την υποκριτική "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ" με προστάτη το ΝΑΤΟ, στην οποία αναφέρονται εκείνοι ακριβώς που προκαλούν τους πολέμους και προγραμματίζουν τους επόμενους στόχους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ

- Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,

- Στους ανθρώπους που αγαπούν την ειρήνη,

- Στους συναδέλφους εν ενεργεία στρατιωτικούς και αποστράτους όλων των χωρών και κύρια

- Σε εκείνους που χρησιμοποιεί η Νέα Τάξη για επιβολή διά της βίας της θέλησής της».

Οι υπογραφές

Την παραπάνω διακήρυξη υπογράφουν αξιωματικοί κυρίως ανωτάτων βαθμίδων:

- Από την Τουρκία, εννέα με επικεφαλής τον στρατηγό Yalcin Ozturk.

- Από τον Καναδά ο William E. Stewart, - Tpr.

- Από τη Ρωσία, εβδομήντα έξι με πρώτο τον Γκρεμπενιούκ Β. Ι.

- Από την Ουκρανία, έξι με επικεφαλής τον Γκεράσιμοφ Ιβάν Αλεξάντροβιτς - στρατηγό διοικητή στρατιάς.

- Από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, εννέα με επικεφαλής τον Jovan Vujic.

- Από την Πορτογαλία, έξι με πρώτο τον BENTES MARCELO, Commander.

- Από την Τσεχία, πέντε με πρώτο τον Oskar MAREK - Lieutenant - General.

- Από τη Βουλγαρία υπέγραψαν διακόσιοι είκοσι δύο (222) στρατιωτικοί.

- Από την Ουγγαρία, δεκατέσσερις (14).

- Από τη Γερμανία, πενήντα επτά (57).

Από την Ελλάδα υπέγραψαν οι ακόλουθοι δεκαέξι στρατιωτικοί:

- Δ. Αλευρομάγειρος Επίτιμος Αντιστράτηγος

- Δ. Στάθης Αρχιπλοίαρχος ΠΝ

- Α. Κακαράς Αρχιπλοίαρχος ΠΝ

- Ν. Παπαναστάσης Συνταγματάρχης

- Ν. Τζοβλάς Υποπλοίαρχος ΠΝ

- Β. Σταματίου Υποναύαρχος ΠΝ

- Ε. Σεραφειμίδης Υποναύαρχος ΠΝ

- Σ. Βαγορίδης Αξιωματικός ΠΝ

- Δ. Πατσίλιας Αξιωματικός ΠΝ

- Μ. Παπαθανασίου Επίτιμος Αντιναύαρχος ΠΝ

- Θ. Μιχαλακάκος Υποναύαρχος ΠΝ

- Δ. Αποστόλου Υποναύαρχος ΠΝ

- Μ. Βαρδάνης Επίτιμος Αντιστράτηγος

- Δ. Δήμου Επίτιμος Αντιστράτηγος

- Γ. Ποταμιάνος Υποναύαρχος ΠΝ

- Α. Βουλόδημος Ταξίαρχος

Σήμερα η διακαναλική

Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις ευρωεκλογές, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, 27 Μάη, στις 12.15 το μεσημέρι, στο Ζάππειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ