ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανακύκλωση συνεργατών και προσχημάτων

Ορκίστηκαν η μεταβατική «κυβέρνηση» και ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ, ενώ ο Τζορτζ Μπους εξέφραζε ικανοποίηση...

Αλυσίδα εκρήξεων ακολούθησε το διορισμό των καινούριων συνεργατών

Associated Press

Αλυσίδα εκρήξεων ακολούθησε το διορισμό των καινούριων συνεργατών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μετά από διπλωματικό παρασκήνιο, που διογκώθηκε επιτηδευμένα για να δημιουργηθεί η εντύπωση των «δημοκρατικών διαδικασιών», ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε την 33μελή μεταβατική κυβέρνησή που, υπό την προεδρία του Γάζι αλ Γιαουάρ, θα «παραλάβει την εξουσία», στις 30 Ιούνη, από την κατοχική διοίκηση. Μάλιστα, η νέα ιρακινή ηγεσία ορκίστηκε, καθώς με μια αιφνιδιαστική απόφαση, το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο αυτοδιαλύθηκε. Και μόνον, ίσως, το γεγονός ότι η σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, ανακύκλωση του διορισμένου Συμβουλίου δεν αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων περί «ανεξάρτητης ιρακινής εξουσίας».

Προεδρικά καθήκοντα ανέλαβε ο Γάζι αλ Γιαουάρ, σουνίτης, που σπούδασε στις ΗΠΑ και κατοικούσε στη Σ. Αραβία, όπου διατηρούσε μεγάλη επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, ενώ είναι ανιψιός του Σεΐκ Μοχσέν αλ Γιαουάρ, ηγέτη της φυλής Σαμάρ, που αριθμεί 3 εκατομμύρια μέλη. Ο αλ Γιαουάρ παρουσιάστηκε ως ομόφωνη επιλογή του Κυβερνητικού Συμβουλίου απέναντι στον Αντνάντ Πατσάτσι, που διαδόθηκε ότι υποστηρίχτηκε από την κατοχική διοίκηση. Ο Πατσάτσι, όμως, αρνήθηκε την προεδρία, επιμένοντας ότι η φημολογία διοχετεύτηκε εσκεμμένα, προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν τον εκλεκτό τους Γιαουάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιαουάρ, μαζί με τον Ιγιάντ Αλάουι, που συνεργαζόταν επί χρόνια με τη CIA, δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τις κατοχικές δυνάμεις για τη βοήθειά τους και να προαναγγείλουν την παράταση της κατοχής, «καθώς στην παρούσα φάση χρειαζόμαστε την υποστήριξη μιας πολυεθνικής δύναμης». Πάντως, για να τηρηθούν τα προσχήματα, ο πρώην και νυν ΥΠΕΞ, Χοσιγιάρ αλ Ζεμπάρι, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου χθες παρουσιάστηκε τροποποιημένη εκδοχή του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης για το «ελεύθερο Ιράκ», προκειμένου «να έχει λόγο στην τελική του διατύπωση».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θεώρησε αναγκαίο να τονίσει ότι «δεν αναμείχθηκε καθόλου στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από την Κοντολίζα Ράις και τον Κόλιν Πάουελ, ενώ τη μεταβατική κυβέρνηση χαιρέτισαν οι Βρετανία, Τουρκία, Ιορδανία, Πολωνία και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Κλιμάκωση των επιθέσεων

Αλυσιδωτές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων συγκλόνισαν, χθες, το Ιράκ, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται έξω από τα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, στα όρια του στρατηγείου των κατοχικών δυνάμεων. Επισήμως, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, ανάλογη επίθεση σε αμερικανική βάση στο Μπαϊτζί, 180 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, στοίχισε τη ζωή σε 11 Ιρακινούς, ενώ τραυματίστηκαν 20 και 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Στην περιοχή αλ Ανμπάρ σκοτώθηκε 1 ακόμη πεζοναύτης, και στο Κιρκούκ από επίθεση με βομβίδες σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκε ένας.

Μπαράζ επιθέσεων συγκλόνισε τη Βαγδάτη και την Κυριακή, όπου σκοτώθηκαν συνολικά 3 Αμερικανοί στρατιώτες και 6 Ιρακινοί, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Στο Κιρκούκ σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί, ενώ στην Κούφα 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τόσο στην Κούφα, όσο και στη Νατζάφ συνεχίστηκαν οι σποραδικές συγκρούσεις με ενόπλους του Μουκτάντα Σαντρ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας της περασμένης βδομάδας. Χθες, ανακοινώθηκε ότι οι κατοχικές δυνάμεις πρότειναν στον Σαντρ να εγκαταλείψει, ασφαλής, τη Νατζάφ μαζί με όσους μαχητές του δεν είναι από την πόλη και να παραδώσουν τα όπλα τους στις τοπικές αρχές, με αντάλλαγμα να αποχωρήσουν από τις ιερές σιιτικές πόλεις.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η επίθεση έληξε, η «ομηρία» συνεχίζεται

ΡΙΑΝΤ.-

Στη σκιά της αιματηρής επίθεσης στο αλ Κχομπάρ το Σαββατοκύριακο, χθες, η σαουδαραβική ηγεσία λάμβανε τη διπλωματική υποστήριξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο οποίος δήλωνε πεπεισμένος «ότι η Σαουδική Αραβία έχει την ικανότητα να διασφαλίσει την προμήθεια του πετρελαίου στον κόσμο παρά την επίθεση».

Η προσπάθεια, πάντως, του Πάουελ δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες παγκοσμίως για την επόμενη μέρα στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να ανέβει πάνω από τα 41 δολάρια το βαρέλι και τα διεθνή Χρηματιστήρια να πέφτουν. Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πάντως, διαβεβαίωναν, χθες, ότι μπορούν να «αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή μέχρι τα 3 εκατομμύρια βαρέλια».

Χθες, η σαουδαραβική ηγεσία διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο οι αρχές ασφαλείας επέτρεψαν σε 3 από τους ενόπλους της επίθεσης του Σαββάτου να διαφύγουν, με αντάλλαγμα την ακεραιότητα των ομήρων. Το υπουργείο Εσωτερικών, στο Ριάντ, ανακοίνωνε, χθες, ότι ο επικεφαλής των ενόπλων, που συνελήφθη, είναι εκπαιδευμένος σε «στρατόπεδα της αλ Κάιντα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των Σοβιετικών».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ομηρίας, που άρχισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την έφοδο 4 ενόπλων στο πετρελαϊκό κέντρο του αλ Κχομπάρ, έχασαν τη ζωή τους, συνολικά, 22 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 9 ανήκαν στους 50 που κρατήθηκαν όμηροι. Νεκροί είναι 8 Ινδοί, 3 Φιλιππινέζοι, 3 Σαουδάραβες, 2 Σρι Λάνκα, 1 Αμερικανός, 1 Ιταλός, 1 Σουηδός, 1 Νοτιοαφρικανός, 1 Βρετανός και 1 Αιγύπτιος. Τραυματίστηκαν, επίσης, άλλοι 25 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων.

Με ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή «Χαμάς» καταδίκασε έντονα την επίθεση.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κρούσματα αντικομμουνισμού

Σε πρωτοφανή αντικομμουνιστική επίθεση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ντουράο Μπαρόσο, την Κυριακή 23 Μάη, ονοματίζοντας το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ως υπεύθυνο για ενδεχόμενα προβλήματα ασφάλειας κατά τους αγώνες της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα πραγματοποιηθούν στην Πορτογαλία τον Ιούνη.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν οι κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου του Κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πορτογαλίας) ο κ. Μπαρόσο είπε πως «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν να προκαλέσουν αστάθεια στις δυνάμεις ασφάλειας αυτή τη στιγμή», και συνέχισε: «Καθιστώ ευθέως υπεύθυνο το Κομμουνιστικό Κόμμα για ορισμένα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν».

Η επίθεση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πορτογαλικού ΚΚ, το οποίο, σε ανακοίνωση της Πολιτικής του Επιτροπής, καταδικάζει τις απειλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας ως προβοκατόρικες και απαράδεκτες, απορρίπτοντας την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων και επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη του Πορτογαλικού ΚΚ στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλική Βουλή στις 26 Μάη, ο κ. Μπαρόσο επέμενε και επανέλαβε τα περί «κομμουνιστικού δακτύλου», χαρακτηρίζοντας την «Ιντερσιντικάλ» ως «το συνδικαλιστικό μακρύ χέρι του Πορτογαλικού ΚΚ».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ Κάρλος Καρβάλιας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μπαρόσο ως «γνήσια πολιτική τρομοκρατία», πρωτοφανή στα 30 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα και τόνισε πως «όπως είναι σίγουρη η έλευση του ήλιου κάθε μέρα, το ίδιο σίγουρο είναι πως δε θα μας τρομοκρατήσουν απειλές ή προκλήσεις οιουδήποτε κομματικού ηγέτη, έστω και αν αυτός προσωρινά βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο».

Παράλληλα, σε αρμονία με τα κρούσματα αντικομμουνισμού που σημειώνονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέρχονται από ορισμένους κύκλους των ΜΜΕ τα περί «σταλινισμού». Ετσι, την περασμένη βδομάδα, η ομάδα των «ανανεωτών» που αποχώρησε από το Πορτογαλικό ΚΚ πριν 1,5 περίπου χρόνο έδωσε στη δημοσιότητα ανέκδοτο κείμενο στελέχους της που απεβίωσε πέρσι, το οποίο καλεί στην «καταδίκη του σταλινικού μοντέλου» που «ήταν σε αντιπαράθεση και άρνηση» με την πάλη για ελευθερία. Το κείμενο, που αναπαράχθηκε από μεγάλα αστικά ΜΜΕ, δόθηκε με αφορμή την «3η συνδιάσκεψη» της ομάδας που συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις ευρωεκλογές, τη σχέση με το «Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα» και τις προεδρικές εκλογές του 2006.

Δεν είναι, βεβαίως, τυχαίο το γεγονός ότι το αντικομμουνιστικό αυτό σκηνικό στήνεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές, όπου το Πορτογαλικό ΚΚ έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο της εκλογής 3 ευρωβουλευτών.


Ν.Σ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Η ΛΔ Κορέας κατήγγειλε 190 παραβιάσεις του εθνικού της εναέριου χώρου από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη σημειώνοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει «ιμπεριαλιστικά σχέδια της Ουάσιγκτον».

ΛΙΜΑ.- Οι περουβιανές αρχές μετακινούν πάνω από 1.200 στρατιώτες κι αστυνομικούς προς την πόλη Ιλάβε, στην περιοχή του Πούνο όπου οι κάτοικοι βρίσκονται σε απεργία εδώ κι ένα μήνα μετά την εξέγερσή τους και τη δολοφονία του δημάρχου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τους ιθαγενείς Αϋμάρας, υπάρχουν «ξένες παρεμβάσεις».

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Τουλάχιστον 34 κρατούμενοι των φυλακών Μπενφίκα της Βραζιλίας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της τριήμερης εξέγερσης με αίτημα το διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με τη συμμορία στην οποία ανήκουν. Σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας, ενδέχεται οι νεκροί να είναι ακόμη περισσότεροι.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ/ΑΓΚΥΡΑ.- 10 Κούρδους συνέλαβαν χτες οι τουρκικές αρχές, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν «επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Κωνσταντινούπολη και τα Αδανα». Στο μεταξύ, Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας δήλωσε «αναρμόδιο» για τη δίκη των 69 που κατηγορούνται για το διπλό μακελειό του Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη. Σε άλλη μια είδηση από την Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε ότι καταρτίζει νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει τον Οκτώβρη, μετά από βέτο του προέδρου Σεζέρ στο προσφάτως ψηφισθέν από τη Βουλή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ/ΛΟΝΔΙΝΟ/ΠΕΚΙΝΟ.- Αν αρθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα - παρά τις αμερικανικές απειλές και πιέσεις να μη συμβεί κάτι τέτοιο - η Βρετανία θα «ακολουθήσει» Γαλλία και Γερμανία προχωρώντας σε πωλήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες των Τάιμς του Λονδίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ