ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Γαλάζια προεκλογικά φούμαρα

Με τα «ψέματα» επιχειρεί να κοροϊδέψει τους αγρότες η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Χτες, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα της γεωργίας και στην πραγματικότητα για το πώς θα εξαπατηθούν οι αγρότες, ενόψει ευρωεκλογών και να ρίξουν τα ψηφαλάκια τους στη ΝΔ.

Αυτό που ανακοινώθηκε από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι η εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου επαναλαμβάνονται, σ' ένα βαθμό, οι προεκλογικές γαλάζιες ψευτο - εξαγγελίες για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη... Κι αυτό, φυσικά, γίνεται για να υπάρξουν προεκλογικοί τίτλοι του τύπου εννέα μέτρα για τους αγρότες... Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να εμφανίσει το άσπρο μαύρο και να κάνει σώνει και καλά επιτυχία την ψήφιση των ολέθριων μέτρων της αναθεώρησης των καθεστώτων για βαμβάκι, καπνό και λάδι. Και τελικά, τι σόι καλύτερη διαπραγμάτευση έκανε η ΝΔ, σε μια ΚΑΠ, που ως στόχο έχει τη συρρίκνωση του αριθμού των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής; Μήπως να κοπεί το 50% της επιδότησης στα καπνά από το 2010;

Στις χτεσινές ανακοινώσεις - προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, ομολογείται πως η ανασυγκρότηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η ίδρυση των λεγόμενων Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης συνδυάζονται με την εφαρμογή στη χώρα της αναθεωρημένης ΚΑΠ. Μάλιστα, ως μέτρο - πολιτική για τους αγρότες εμφανίστηκε ότι θεσπίστηκε και λειτουργεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για το πώς θα εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ... Κι επειδή πρόκοψε στην Αθήνα ο φορέας «Αγροεξαγωγές ΑΕ», που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση, η ΝΔ θα ιδρύσει, λέει, φορέα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη...

Στην ίδια κατεύθυνση εξαγγέλθηκε και νομοσχέδιο για την Προώθηση Νέων Θεσμών, όπως τα Γεωργικά Επιμελητήρια και οι διαπιστευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι. Σημειωτέον ότι την ύπαρξη των αγροτικών συμβούλων την επιβάλλει ο κανονισμός 1882/2003 της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Και διά νόμου, η κυβέρνηση θα καθιερώσει τη λεγόμενη συμβολαϊκή γεωργία, όπου οι παραγωγοί θα πρέπει να υπογράφουν συμβόλαια με τους εμπόρους -μεταποιητές. Εδώ υπάρχει το παράδειγμα των καπνοπαραγωγών, όπου οι καπνέμποροι τους εκβιάζουν να υπογράψουν συμβόλαια που θα φέρουν επάνω τιμή 1 λεπτό το κιλό, όπως συμβαίνει για ποικιλίες όπως τα Σ - 79 τα τσεμπέλια και τα μαύρα, γιατί διαφορετικά θα χάσουν και την επιδότηση! Κι ακολουθούν και μερικές ακόμα ψευτοεξαγγελίες - προτεραιότητες, όπως για ένα ευρύτατο ...πρόγραμμα αναδασμών, καθώς και για μείωση του κόστους παραγωγής... Αν και το δεύτερο επιτεύχθηκε ήδη κατά την κυβέρνηση, με ...μείωση των παράνομων χαρατσιών ΟΣΔΕ κατά 25% σε σύγκριση με πέρσι!

ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
Στα 14 λεπτά η πατάτα

Ο κατήφορος της τιμής της πατάτας στην Αχαΐα - Ηλεία - Μεσσηνία δεν έχει σταματημό. Η τιμή των 0,35 ευρώ το κιλό που ίσχυε μέχρι πριν λίγες μέρες, τώρα κατρακύλησε στα 0,14 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή στα σούπερ - μάρκετ και τα μανάβικα της περιοχής, η τιμή της πατάτας παραμένει σταθερά πάνω από 0,55 λεπτά και φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 0,80 λεπτά!

Η αναστάτωση ανάμεσα στους αγρότες γίνεται όλο και πιο έντονη. Στο χωριό Λάππα Αχαΐας, πατατοπαραγωγοί της περιοχής συγκεντρώθηκαν χτες μπροστά από το δημαρχείο Λαρισσού, έκλεισαν για μια ώρα το δρόμο και έριξαν πατάτες στην είσοδο, διαμαρτυρόμενοι για την άθλια τιμή της πατάτας και την πριμοδότηση των μεγαλεμπόρων από την κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας σημείωσε πως «όλα τα χωριά της περιοχής στενάζουν από την ασυδοσία των εμπόρων, όπως αυτή έχει ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Οι εξευτελιστικές τιμές που δίνονται στην πατάτα αποτελούν προπομπό για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα κηπευτικά, στο καρπούζι, στο σταφύλι. Αυτό που πνίγει χιλιάδες παραγωγούς και εκατομμύρια καταναλωτές δεν είναι τίποτα άλλο από την απελευθέρωση της αγοράς και τις αθρόες εισαγωγές. Απαιτείται άμεση ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης πριν καταστραφεί ολοσχερώς η μικρομεσαία αγροτιά».

«Ολυμπιακές» φοροαπαλλαγές...

Τις προκλητικές φοροαπαλλαγές σε αλλαδοπούς φυσικά πρόσωπα και εταιρίες όπου συνεργάζονται με τον «Αθήνα 2004» και την «Αθηναϊκή Ολυμπιακή Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ» που έχει αναλάβει τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εφορίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες έρχεται να υλοποιήσει τις διατάξεις του νόμου που ψήφισαν οι προκάτοχοί τους του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό οι παραπάνω φορολογούνται με συντελεστή 20% ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων που αποκόμισαν στη χώρα. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και για πολλές εταιρίες που ανέλαβαν διάφορες υπεργολαβίες από την «Ολυμπιακή Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ». Η ρύθμιση αφορά στα εισοδήματα που αποκτώνται στο διάστημα από 23/12/2003 μέχρι και 30/9/2004. Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ορίζει ότι η παρακράτηση με συντελεστή 20% θα γίνεται από τον «Αθήνα 2004» ή τη «Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ» και με αυτή «εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση γι' αυτό το εισόδημα»...

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Η γεωργία

Ακρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής γεωργίας, που παρέθεσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβερνητική επιτροπή. Βέβαια, ο Σ.Τσιτουρίδης, απέκρυψε το γεγονός ότι η αρνητική εικόνα της ελληνικής γεωργίας οφείλεται σε αυτήν καθεαυτήν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, «ρίχνοντας την ευθύνη» στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες «δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες που δόθηκαν από την ΕΕ». Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η συμμετοχή της γεωργίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώνεται συνεχώς (1995: 9,9%, 1999: 7,9%, 2002: 7,0%, 2003: 6,6%)

Το ποσοστό των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα της χώρας, είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ των «15», με μέσο κοινοτικό όρο το 3%, ωστόσο σημειώνει διαρκή μείωση (2000: 17%, 2003: 15,42%). Μεγάλη μείωση σημείωσε μέσα σε μια δεκαετία το σύνολο των εκμεταλλεύσεων της χώρας κατά 5,5% (απογραφή 1990 = 861.623 εκμ. - απογραφή 1999/2000 = 813.995 εκμ.), ενώ η Χρησιμοποιούμενη Γεωργική Γη αυξήθηκε κατά 0,4%, με αποτέλεσμα το μέσο μέγεθος της εκμετάλλευσης να αυξηθεί κατά 6% περίπου. Δηλαδή από 41,75 σε 47,24 στρέμματα. Αποτέλεσμα της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και ενίσχυσης των μεγάλων κλήρων.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας συνεχώς διευρύνεται, φτάνοντας το 2003 σε ύψος ρεκόρ( -2.017 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2000 της τάξης του 93% και σε σχέση με το 1993 της τάξης του 336%. Η δραματική αυτή επιδείνωση προέρχεται κυρίως από την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σ. Τσιτουρίδης σχετικά με την ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού: ε) Η μεγάλη εκτόπιση - έξοδος των αγροτών από το αγροτικό επάγγελμα και η απροθυμία των νέων να ενταχθούν σε αυτό επιδεινώνουν την ηλικιακή κατάσταση του τομέα, που ήδη χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλό μέσο όρο ηλικίας του αγροτικού πληθυσμού (56 ετών ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ