ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαίτησαν την καταβολή επιδόματος

Μεγάλη συγκέντρωση χτες και κατάληψη του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ στη Λάρισα

Μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση και κατάληψη του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες οι εποχιακοί εργάτες σε εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων του νομού, διαμαρτυρόμενοι για τον προκλητικό αποκλεισμό τους από το επίδομα των 1.000 ευρώ που δικαιούνται ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση καθώς πέρσι έκαναν ελάχιστα μεροκάματα λόγω του παγετού που κατέστρεψε τις δεντροκαλλιέργειες. Υπό την πίεση της χτεσινής τους κινητοποίησης, που διοργάνωσαν οι ταξικές διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Σωματείου Ειδών Διατροφής, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί του, ότι θα τους καταβληθεί το επίδομα των 1.000 ευρώ.

Οι εποχιακοί εργάτες προχώρησαν χτες σε κατάληψη του ΟΑΕΔ, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους που πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγγέλλοντας την κοροϊδία σε βάρος τους και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις της, δεν άλλαξε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος, που είχε θέσει η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ αποκλείοντας την πλειοψηφία τους από το επίδομα.

Στη Λάρισα, από τους 3.000 που είναι περίπου οι εποχιακοί εργάτες, το παίρνουν μόνο 437. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους σε Βέροια, Νάουσα, Κοζάνη, Φλώρινα, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Αλεξάνδρεια και Αριδαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 7.250 εποχιακούς εργάτες σε όλους τους νομούς που δικαιούνται το επίδομα, το πήραν μόνο 2.500, αν και για το σκοπό αυτό υπάρχουν στα ταμεία του ΟΑΕΔ 7.250.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, κινδυνεύουν να τα χάσουν αν δεν αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να το πάρουν όλοι.

Οι εποχιακοί εργάτες της Λάρισας αν και ικανοποιήθηκαν από τη χτεσινή εξέλιξη του αγώνα τους, διαμήνυσαν προς την κυβέρνηση ότι δεν εφησυχάζουν και πως θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, εάν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ δεν παρθεί απόφαση για την καταβολή του επιδόματος. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν, δε, ότι θ' απαντήσουν αποφασιστικά στην κυβερνητική κοροϊδία ρίχνοντας ψήφο καταδίκης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι το μόνο κόμμα που τους συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή είναι το ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Νέα 48ωρη απεργία

Με νέα 48ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 3 Ιούνη κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αμφισσας, ενάντια στις αδικαιολόγητες και αυθαίρετες απολύσεις δύο εργαζομένων γυναικών από το τμήμα τυποποίησης του εργοστασίου. Μάλιστα, στις 8 το βράδυ της δεύτερης ημέρας θα διοργανώσουν συλλαλητήριο στη πλατεία Λαού μαζί με το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να επαναπροσληφθούν άμεσα οι δύο απολυμένες εργαζόμενες και να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις συρρίκνωσης και απαξίωσης του συνεταιρισμού. Ταυτόχρονα, απαιτούν να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις μετά τη δεύτερη προσφυγή της διοίκησης στην επιτροπή του άρθρου 15 για να απολύσει τον αντιπρόεδρο του σωματείου. Την ίδια στιγμή καλούν τη διοίκηση να προχωρήσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Ενωσης αντί να μεθοδεύει την παράδοσή της σε ιδιώτες.

Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ και καλεί τους αγρότες να καταδικάσουν και στις ευρωεκλογές αυτή τη στάση, που οδηγεί στη διάλυση των συνεταιρισμών ή στην ιδιωτικοποίηση των δραστηριοτήτων τους και αποφέρει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρώτη και ενισχυμένη

Την πρωτιά «χτύπησαν» για μια ακόμα φορά οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων στο Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα αύξηση κατά 3,11 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν 896 εργαζόμενοι από 807 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες, η ΔΑΣ έλαβε 529 ψήφους, ποσοστό 60,53% και πέντε έδρες από τις 9 του ΔΣ έναντι 453 ψήφων και 57,41% που είχε. Οσον αφορά στους αντιπροσώπους για την ΠΟΕ - ΟΤΑ εξέλεξε 9 και 12 για το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ