ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Μία και ... «καναλική»

Την ερχόμενη Τρίτη στις 9 το βράδυ με τη συμμετοχή δημοσιογράφων μόνο από τα έξι κανάλια

Από τη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων
Με «όρους καναλιών» θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 9 το βράδυ, η μία και μοναδική τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών για τις ευρωεκλογές.

Στη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων κομμάτων, όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα διαδικαστικά, δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του ΚΚΕ να συμμετέχουν και δημοσιογράφοι από εφημερίδες, όπως και να είναι υποχρεωμένοι οι αρχηγοί των κομμάτων να απαντούν για το ίδιο θέμα, ώστε να μπορεί να υπάρχει σύγκριση και συμπέρασμα για τις θέσεις τους.

«Η φύση της συζήτησης είναι τηλεοπτική», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, ανακοινώνοντας ότι οι έξι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν εργάζονται στα «μεγάλα» κανάλια (ΕΡΤ, «Μέγκα», «Αντέννα», «Αλφα», «Αλτερ», «Σταρ»). Η τηλεοπτική συζήτηση θα είναι διάρκειας μιάμισης ώρας και θα περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους ερωτήσεων (σύνολο 20 ερωτήσεις), ώστε ο κάθε δημοσιογράφος να υποβάλει ερωτήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο τέλος θα υπάρχει δυνατότητα για δίλεπτο «κλείσιμο» από τον κάθε πολιτικό αρχηγό.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, επιτρέπεται στο δημοσιογράφο να επανέλθει και να επιμείνει στην περίπτωση που θεωρεί ότι δεν απαντήθηκε η αρχική του ερώτηση. Ο κάθε αρχηγός έχει ενάμισι λεπτό στη διάθεσή του για να απαντήσει στην πρώτη ερώτηση και στην «επαναφορά» ο χρόνος μειώνεται στο ένα λεπτό. Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα «κρατά» τριάντα δευτερόλεπτα.

Τα κανάλια θα υποδείξουν τις επόμενες ημέρες τους δημοσιογράφους που θα συμμετέχουν στη συζήτηση και στη συνέχεια οι έξι δημοσιογράφοι θα αποφασίσουν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο συντονιστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον «Μέγκα» ορίζεται ο Γ. Πρετεντέρης, από τον «Αντέννα» πιθανότατα η Ελλη Στάη, από το «Αλτερ» ο Ν. Ευαγγελάτος, από τον «Αλφα» ο Μ. Καψής, από το «Σταρ» ο Στ. Θεοδωράκης και από την ΕΡΤ ο Π. Τσίμας.

«Η συζήτηση θα είναι ελεύθερη, που σημαίνει ότι δε θα υπάρχει περιορισμός στη θεματολογία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθύνοντας παράκληση στους δημοσιογράφους τα θέματα που θα συζητηθούν να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Ποια κόμματα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

Σε 23 ανέρχονται τελικά τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση της 13ης Ιούνη. Αυτά, σύμφωνα με την ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο, είναι τα εξής: 1) ΝΔ, 2) ΠΑΣΟΚ, 3) ΚΚΕ, 4) Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, 5) Οραμα, 6) Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μ -Λ ΚΚΕ), 7) Ελληνες Οικολόγοι - Δημοσθένης Βεργής, 8) Οικολόγοι Εναλλακτικοί, 9) Πατριωτική Συμμαχία, 10) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) - Γ. Καρατζαφέρης, 11) Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο, 12) Οικολόγοι Πράσινοι - Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, 13) Αντικαπιταλιστική Συμμαχία, 14) Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ), 15) ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, 16) Χριστοπιστία, 17) Ενωση Κεντρώων, 18) Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, 19) Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, 20) Ελληνικό Μέτωπο - Μάκης Βορίδης, 21) Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΔΗΣΟΚ), 22) Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία, Αμεση Δημοκρατία - Αδέσμευτο Κίνημα Υποστήριξης Ριζοσπαστών (ΑΚΥΡΑ), 23) Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη.

Εκτός των εκλογών μένουν το ΔΗΚΚΙ και άλλα τέσσερα κόμματα. Τα: 1) Κόμμα του Υπεύθυνου Πολίτη, 2) Κόμμα Φιλελευθέρων, 3) Πολιτική Αναγέννηση Κρήτης και Λοιπής Ελλάδας, 4) Ελληνισμός - Ορθοδοξία - Παιδεία - Ευρώπη, επειδή δεν υπέβαλαν τους συνδυασμούς τους στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Ακόμη, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν μπορούν να ανακηρυχτούν τα κόμματα, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα, Λευκό και Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑΕΚΕ). Επίσης, σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο δε δικαιούται να προτείνει υποψηφίους το Δημοκρατικό Ελεύθερο Κίνημα - ΔΕΚ, καθώς αποτελεί ένωση προσώπων και δεν έχει ιδρυθεί ως κόμμα. Τέλος, από το συνδυασμό του κόμματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο, δεν ανακηρύχτηκε ο Γάλλος υπήκοος Michel Joseph Auguste Mayol, ενώ από το συνδυασμό του κόμματος Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ), δεν ανακηρύχτηκε ο προταθείς υποψήφιος Φραντζέσκος Καρακατσάνης.

Ενστάσεις έχουν καταθέσει τρία κόμματα. Τα: 1) Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, 2) Λευκό και 3) Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα.

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία

Μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο θα ψηφίσουν οι 35.123 Ελληνες που στις 12 Ιούνη θα διαμένουν ή θα βρίσκονται σε χώρα - μέλος της ΕΕ. Αυτό επαναβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, με δηλώσεις του μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει των ευρωεκλογών, που στη χώρα μας θα διεξαχθούν στις 13 Ιούνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, την Παρασκευή, 28 Μάη, ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές με τις εκλογές ενέργειες. Συγκεκριμένα, οι εκλογικοί κατάλογοι είναι έτοιμοι και έχουν σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες ψηφοφόροι μπορούν - εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει - να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, απευθυνόμενοι στον οικείο δήμο, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr. Θυμίζουμε ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν στο πλησιέστερο στην κατοικία τους εκλογικό τμήμα, καθώς στις ευρωεκλογές δε συγκροτούνται ειδικά για αυτούς εκλογικά τμήματα, όπως έγινε στις βουλευτικές. Πληροφορίες στους ψηφοφόρους σχετικά με το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν θα δίνουν και τα κόμματα στα εκλογικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο μετάδοσης των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει ενιαίος χρόνος έναρξης μετάδοσης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό αφορά «την επίσημη μετάδοση των τελικών αποτελεσμάτων και όχι τη μετάδοση των επιμέρους αποτελεσμάτων, όπως ακριβώς συνέβη και στο παρελθόν». Εκτίμησε ότι περίπου μία με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης θα ξεκινήσει η ροή των αποτελεσμάτων.

ΚΚΕ
Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις αποφάσεις της τηλεμαχίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα παρακάτω:

«Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) των εκπροσώπων των 4 κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - ΣΥΝ) στη Βουλή, προκειμένου να ρυθμιστούν τα σχετικά με την τηλεμαχία των επικεφαλής των παραπάνω κομμάτων, δεν έγιναν από τα άλλα κόμματα δεκτές οι προτάσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ, και συγκεκριμένα:

Πρώτο, να τεθούν από τους δημοσιογράφους και ερωτήσεις στις οποίες να απαντούν υποχρεωτικά οι επικεφαλής των κομμάτων επί του ίδιου θέματος, ώστε να υπάρχει σύγκριση για τις θέσεις των κομμάτων και να μπορούν οι τηλεθεατές να κρίνουν τι ακριβώς υποστηρίζουν τα κόμματα.

Δεύτερο, δεν έγινε δεκτό να πάρουν μέρος στη συζήτηση και δημοσιογράφοι από εφημερίδες, ώστε να μη μονοπωλούνται αυτές οι συζητήσεις από τα τηλεοπτικά κανάλια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ