ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Μπούσουλας η πολιτική της λιτότητας

Προτεραιότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Πλαφόν 3% στις λειτουργικές δαπάνες

Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου και η περιστολή των κρατικών δαπανών είναι οι βασικοί άξονες για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005. Ταυτόχρονα, έρχεται να υπηρετήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην ΕΕ ιεραρχώντας τις δραστηριότητες «με αποκλειστικό γνώμονα το βαθμό συμβολής στους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής». Με δυο λόγια, και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στη ρότα των προκατόχων της επιχειρώντας να εξασφαλίσει το αναγκαίο υπόβαθρο για τη στήριξη των αναγκών και των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου. Η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού που στάλθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στα υπουργεία και στους φορείς, βάζει και πλαφόν 3% στις λειτουργικές δαπάνες. Τα κονδύλια αυτά, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, «δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 3% σε σχέση με τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2004».

Ανάμεσα στους στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομίας είναι η «περιστολή των μη αναγκαίων δαπανών, περιορισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, τις αποκρατικοποιήσεις και την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων», ενώ για τις λειτουργικές δαπάνες, σημειώνεται ότι η συγκράτησή τους από τα υπουργεία και τις Περιφέρειες αποτελεί «βασική προτεραιότητα» και αυτές που κρίνονται «χαμηλής προτεραιότητας θα πρέπει να περικόπτονται και να διατίθενται σε προγράμματα πιο αποδοτικά».

Ενδεικτικό πάντως για τη συνέχιση της πολιτικής περιορισμού κάθε δαπάνης που έχει, στον όποιο βαθμό, κάποιο κοινωνικό χαρακτήρα, είναι ότι οι επιχορηγήσεις φορέων θα «διαμορφωθούν ύστερα από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων», ενώ τα επιχορηγούμενα νομικά πρόσωπα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες «κατ' αρχήν από τα δικά τους έσοδα και δευτερευόντως από τον κρατικό προϋπολογισμό»...

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΕ
Βρήκαν «γόνιμο έδαφος» οι απαιτήσεις

Καραμανλής και Αβραμόπουλος στο πλευρό του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Κ. Καραμανλής στην απαίτηση για «βαθιές τομές» στον Τουρισμό, του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σ. Ανδρεάδη, χτες, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο πρόγραμμα της ΝΔ για τον Τουρισμό και διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν όλες εκείνες οι δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μια «νέα ταυτότητα» του ελληνικού Τουρισμού. Δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο μπορούν - και θέλουν - να αναπτύξουν οι «μεγάλοι» του Τουρισμού, ντόπιοι και ξένοι, με την προϋπόθεση ότι θα επιχορηγηθούν αδρά και ότι θα διευκολυνθούν όσο γίνεται περισσότερο. Οσο για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που το δικαίωμά τους στις διακοπές περιορίζεται κάθε χρόνο, είναι δεδομένο ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί τους σοβαρά.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ΣΕΤΕ, ο Σ. Ανδρεάδης ζήτησε, μεταξύ άλλων:

  • «Ανάπτυξη των ειδικών τουριστικών υποδομών», το οποίο στην πράξη σημαίνει γενναία χρηματοδότηση των μεγάλων μονάδων που μπορούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.
  • «Εκμετάλλευση της περιουσίας της εταιρίας των τουριστικών ακινήτων», που σημαίνει συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας προς όφελος των ιδιωτών.
  • «Κίνητρα για απόσυρση παλαιών μονάδων», που σημαίνει να πληρώσει ο λαός.
  • Να μη συμπίπτουν οι ζώνες τουριστικής ανάπτυξης με αυτές της βιομηχανικής ανάπτυξης.
  • Τουριστική προβολή με τα έσοδα της ΕΤΑ ΑΕ και με αύξηση που να φτάνει ή και να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ!

Στο πνεύμα του Κ. Καραμανλή, ο Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε την ηγεσία του ΣΕΤΕ ότι θα επιδοτηθούν γήπεδα γκολφ, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα και «με υψηλό ποσοστό» έργα που «συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της απασχόλησης».

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ακριβώς δύο χρόνια πριν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πανηγύριζε πως κατάφερε μία επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση! Ξεπούλησε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα μεγαλύτερα της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου, έναντι, είπαν, 6 εκατ. ευρώ(!) στη γερμανική HDW. Μέχρι και την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων, οι κυβερνώντες υπέγραφαν νέες συμβάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος των παραγγελιών να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, απολύθηκαν και 600 εργαζόμενοι, ώστε να εξασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του ναυπηγείου. Τσέπωσαν ό,τι τσέπωσαν οι Γερμανοί, έμειναν όμως ανικανοποίητοι.

Με αγωγή που κατέθεσαν προχτές κατά του ελληνικού δημοσίου απαιτούν αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ(!) για ζημιές, που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν. Εχουν, λέει, επιστολές υπουργών, που τους διασφαλίζουν ότι δεν επρόκειτο να επωμιστούν το παραμικρό κόστος. Ετσι, με τέτοιους όρους παρέδωσαν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύοντας το μέλλον των εργαζομένων, της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας. Τα ναυπηγεία στους Γερμανούς, τα διυλιστήρια στον Λάτση, τα τσιμέντα στους Γάλλους, η «Σόφτεξ» σε ...διεθνές κονσόρτσιουμ και σε κάποιους πολυεθνικούς τυχοδιώκτες τα Μεταλλεία Χαλκιδικής...

Στο όνομα της ΟΝΕ και της ευρω-υποταγής, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέστρεψαν σημαντικό μέρος της παραγωγικής βάσης της χώρας, παρέδωσαν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Τα άλλα, περί «ανάπτυξης» των επιχειρήσεων και «διασφάλισης» των θέσεων εργασίας, που θα παρείχαν οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως διατείνονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι το κερασάκι, ένα ακόμα μεγάλο ψέμα για να περάσει η πολιτική τους. Η παράδοση των δημόσιων επιχειρήσεων σε ιδιώτες ήταν και είναι συνολική επιταγή των αναδιαρθρώσεων της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν ξεπουλήθηκαν οι δημόσιες επιχειρήσεις για να καλυφθούν ελλείμματα. Ξεπουλήθηκαν για να βγάλει περισσότερα κέρδη το κεφάλαιο.

Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, έχει παραδοθεί στους ιδιώτες σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Αν κάνουμε έναν απολογισμό, εύκολα διαπιστώνουμε ότι αυτό που απέμεινε είναι οι χιλιάδες απολύσεις, οι δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και οι αθρόες ...εισαγωγές των ευρωενωσιακών επιχειρήσεων...

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Βαφτίζουν το ξεπούλημα «νοικοκύρεμα»

«Νοικοκύρεμα» βαφτίζει η κυβέρνηση της ΝΔ την πρόθεσή της να ξεπουλήσει, ακόμα και για ένα ευρώ, τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ΟΑ). Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την απάντηση που έδωσε κυβέρνηση, επί της ουσίας, στην ωμή προαναγγελία της νέας διοίκησης των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) ότι πουλάμε... ακόμα και «σε τιμή μονάδας» (τζάμπα)!

Είναι προφανές ότι η προχτεσινή δημόσια δήλωση του προέδρου της εταιρίας Π. Παπαγεωργίου για «πώληση σε τιμή μονάδας», κάθε άλλο παρά προσωπική ήταν. Αντίθετα, εκτιμάται ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, την οποία απλώς ανέλαβε να δημοσιοποιήσει ο πρόεδρος, ακριβώς για να μετρηθούν οι αντιδράσεις. Γι' αυτό, άλλωστε χτες, τόσο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, απέφυγαν ακόμα και την παραμικρή αναφορά στον πρόεδρο της εταιρίας και στη θέση που διατύπωσε δημόσια. Επιχείρησαν, βέβαια, να συγκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ιδού ποια ήταν η λακωνική δήλωση Λιάπη μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό: «Δεν ξεπουλάμε. Αντίθετα εξυγιαίνουμε την επιχείρηση. Θέλουμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες, να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά της. Και μετά, κάτω από καλύτερους όρους, θα την ιδιωτικοποιήσουμε επ' ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας, της εθνικής οικονομίας και της εξασφάλισης των εργαζομένων».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επίδομα αεροθεραπείας

Στα 225 ευρώ καθορίστηκε για φέτος το επίδομα αεροθεραπείας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Δικαιούχοι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 8.000 άτομα. Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει στις 9 του Ιούλη και δε χρειάζεται αίτηση, εκτός και αν οι δικαιούχοι διαμένουν στο εξωτερικό, οπότε χρειάζεται η υποβολή αίτησης στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ