Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Μπούσουλας η πολιτική της λιτότητας

Προτεραιότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Πλαφόν 3% στις λειτουργικές δαπάνες

Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου και η περιστολή των κρατικών δαπανών είναι οι βασικοί άξονες για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005. Ταυτόχρονα, έρχεται να υπηρετήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην ΕΕ ιεραρχώντας τις δραστηριότητες «με αποκλειστικό γνώμονα το βαθμό συμβολής στους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής». Με δυο λόγια, και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στη ρότα των προκατόχων της επιχειρώντας να εξασφαλίσει το αναγκαίο υπόβαθρο για τη στήριξη των αναγκών και των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου. Η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού που στάλθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στα υπουργεία και στους φορείς, βάζει και πλαφόν 3% στις λειτουργικές δαπάνες. Τα κονδύλια αυτά, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, «δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 3% σε σχέση με τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2004».

Ανάμεσα στους στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομίας είναι η «περιστολή των μη αναγκαίων δαπανών, περιορισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, τις αποκρατικοποιήσεις και την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων», ενώ για τις λειτουργικές δαπάνες, σημειώνεται ότι η συγκράτησή τους από τα υπουργεία και τις Περιφέρειες αποτελεί «βασική προτεραιότητα» και αυτές που κρίνονται «χαμηλής προτεραιότητας θα πρέπει να περικόπτονται και να διατίθενται σε προγράμματα πιο αποδοτικά».

Ενδεικτικό πάντως για τη συνέχιση της πολιτικής περιορισμού κάθε δαπάνης που έχει, στον όποιο βαθμό, κάποιο κοινωνικό χαρακτήρα, είναι ότι οι επιχορηγήσεις φορέων θα «διαμορφωθούν ύστερα από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων», ενώ τα επιχορηγούμενα νομικά πρόσωπα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες «κατ' αρχήν από τα δικά τους έσοδα και δευτερευόντως από τον κρατικό προϋπολογισμό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ