ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Υπό πολιορκία

ΑΓΚΥΡΑ - ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Τριάντα χιλιάδες αστυνομικοί, συστοιχίες αεροπορικών πυραύλων, ειδικοί πράκτορες, αεροσκάφη - ραντάρ τύπου AWACS, περιορισμοί στην κίνηση πλοίων διαμέσου του Βοσπόρου, απαγόρευση πτήσεων κοντά ή πάνω από τα κτιριακά συγκροτήματα που θα στεγάσουν εργασίες, απαγόρευση της οδικής κυκλοφορίας σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, χρήση «ειδικών καρτών ασφαλείας» για 40.000 εργαζόμενους: Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, είναι τα «μέτρα ασφαλείας» που θα εφαρμοστούν στην Ισταμπούλ το διήμερο 28-29 Ιούνη, όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπους και διαφόρων άλλων «κεφαλών» του βορειοατλαντικού συμφώνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ολα αυτά, στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής» προσπάθειας της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία «ανησυχεί» για το ενδεχόμενο πλήγματος «της αλ Κάιντα» στη διάρκεια της Συνόδου. Φυσικά, οι Τούρκοι και ξένοι διαδηλωτές που αναμένεται να συγκεντρωθούν κατά χιλιάδες στην Κωνσταντινούπολη δε θα τύχουν ακριβώς «φιλόξενης» μεταχείρισης...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προετοιμασία των άλλοθι...

Η ιρακινή αντίσταση είναι πλέον πανταχού παρούσα

Associated Press

Η ιρακινή αντίσταση είναι πλέον πανταχού παρούσα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η «επίτευξη σταθερότητας» θα είναι ο πρώτος στόχος της «μεταβατικής κυβέρνησης» του Ιράκ επιχείρησε να διαβεβαιώσει, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Ο Λακντάρ Μπραχίμι υπεραμύνθηκε της σύστασης της «κυβέρνησης» αυτής, ενώ την ίδια ώρα η Βαγδάτη συγκλονιζόταν από ένα ακόμη μπαράζ επιθέσεων και εκρήξεων και στη Νέα Υόρκη συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για το τροποποιημένο αμερικανο-βρετανικό «σχέδιο απόφασης» σχετικά με την «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ.

Ως «καλύτερη δυνατή λύση υπό τις παρούσες συνθήκες» παρουσίασε τη νέα, διορισμένη, κυβέρνηση, ο Λακντάρ Μπραχίμι, ο οποίος παριστάνοντας τον αθώο είπε πως «δεν εκφράζει το 100% των ελπίδων του ιρακινού λαού». Ο Μπραχίμι παρουσίασε και ορισμένες άλλες πτυχές της θέσης του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας τη σύσταση ενός σώματος που θα προσομοιάζει με... Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, Ιρακινοί αξιωματούχοι, ήδη, ταξιδεύουν στο Ιράκ προκειμένου να συγκεντρώσουν 1.000 Ιρακινούς αξιωματούχους, που θα αντιπροσωπεύουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις ιρακινές πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις και θα εκλέξουν ένα 80μελές σώμα, σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Στόχος αυτού του σώματος, κατά τον Μπραχίμι, θα είναι να ελέγχει τη μεταβατική «κυβέρνηση».

Την ανάγκη να επιτευχθεί σταθερότητα, αλλά και να αποκατασταθεί τάχιστα η ιρακινή κυριαρχία και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις επισήμαναν, με ανακοινώσεις τους, οι Γερμανία, Ρωσία, Ιορδανία και Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνιζε ότι «δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το σχέδιο ψηφίσματος ΗΠΑ - Βρετανίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ούτε το τροποποιημένο σχέδιο εμπεριέχει σαφώς ημερομηνία αποχώρησης της πολυεθνικής δύναμης από το Ιράκ, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται αν η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ θα έχει δικαίωμα βέτο και άσκησης εξουσίας στην πολυεθνική δύναμη. Αυτά τα δύο σημεία φαίνεται ότι παραμένουν και στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Ο Πρόεδρος Μπους απηύθυνε, χτες, νέα έκκληση προς «όλες τις χώρες να εργαστούν από κοινού στο Ιράκ». Προσπάθησε, μάλιστα, να βελτιώσει, κάπως, την εικόνα των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος δε θα υποστήριζε την κατοχή της χώρας του. «Οι Ιρακινοί μπορούν να αντιμάχονται την κατοχή, χωρίς να είναι όλοι τρομοκράτες. Κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση τους και είναι φυσικό να μην τους αρέσει η κατοχή», κατέληξε.

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις

Δύο ξεχωριστές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων συγκλόνισαν, χτες, τη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, συνολικά, 6 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 33. Παράλληλα, στη σιιτική Κούφα αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων του Μουκτάντα Σαντρ και των αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, να σκοτωθούν 5 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 30.

Εκπρόσωποι των σιιτικών θρησκευτικών αρχών επέρριπταν την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις για την παραβίαση της συμφωνίας της εκεχειρίας. Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν, χτες, μετά από αρκετές ημέρες και στη Φαλούτζα, όπου σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί.

«Υπάρχει Αριστερά στην Ευρώπη;»

Κριτήριο η στάση τους για την Κούβα

Το ερώτημα αυτό που θέτει ο κοινωνιολόγος και δημοσιολόγος δρ. Χάιντς Ντίτεριχ Στέφαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου στην πόλη του Μεξικού «Universitad Autonoma Metropolitana», σχετίζεται με την Κούβα. Για την ακρίβεια με τα πρωτοφανή επαναστατικά επιτεύγματα στη χώρα αυτή, με την απάνθρωπη πολιτική των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, για να υποσκάψουν και να ανατρέψουν το επαναστατικό καθεστώς και καταλήγει θέτοντας το ερώτημα ποια στάση παίρνει η «Αριστερά» της Ευρώπης. Από το άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (28 Μάη), αναδημοσιεύουμε ακριβώς αυτό το τμήμα:

«Ποια θέση παίρνει η "Αριστερά" στην Κούβα και πόσο κριτική επιτρέπεται και πρέπει να είναι;

Καθόσον παίρνει κανείς στα σοβαρά το ιστορικό περιεχόμενο της κατηγορίας "Αριστερά" με το νόημα ότι "αριστερά" αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό σχέδιο κατά του συστήματος, δεν υπάρχει ουσιαστικά "Αριστερά" στην Ευρώπη. Το πολιτικό φάσμα της κριτικής (στην Κούβα) καθορίζεται από φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικούς και πρωτοφασίστες στους οποίους είναι κοινό ένα αποφασιστικό στοιχείο: όλοι τους ζουν σχετικά άνετα στην πλευρά του λαρδιού της παγκόσμιας εκμεταλλευτικής κοινωνίας, στο αστικό κράτος δικαίου και κοινωνικών παροχών με κατά μέσο όρο 30.000 δολάρια κατά κεφαλήν και ετήσιες διακοπές σε τροπικά κλίματα, μακριά από τις φρικτές συνθήκες ζωής και αγώνα των λατινοαμερικανικών λαών.

Πόσο κριτική επιτρέπεται και πρέπει να είναι η γερμανική και ευρωπαϊκή "Αριστερά" με την Κούβα κάτω απ' αυτές τις συνθήκες; Η απάντηση είναι απλή, αν έχουμε υπόψη την κεντρική προϋπόθεση της αναμενόμενης κρίσης αξιών, δηλαδή ότι το δικαίωμα κριτικής άλλων μπορεί να αποκτηθεί μόνο από την ηθική εγκυρότητα της δικής μας πρακτικής - και μόνο απ' αυτή.

Τη μέρα που η γερμανική και η ευρωπαϊκή "Αριστερά" αναγκάζει την ομοσπονδιακή (γερμανική) κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τη "Συμφωνία Επανένωσης" με τη ΓΛΔ απέναντι στην Κούβα. Τη μέρα που θα αναγκάσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη συνενοχή της στην κρατικο-τρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα και του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό - αυτή τη μέρα μπορεί η γερμανική "Αριστερά" - ό,τι και να σημαίνει αυτό - να αρχίσει να σκεφθεί πόσο κριτική επιτρέπεται και μπορεί να κάνει στην Κούβα. Οσο αυτό δε γίνεται, αυτή θα 'πρεπε για στοιχειώδεις λόγους ηθικής και δημοκρατικής τάξης να φειστεί την παγκόσμια κοινωνία από την υποκρισία της».


Θ. Β.

ΣΦΕΑ 1967-'74
Κάτω τα χέρια από την Κούβα!

«Τα άδικα, παράνομα και καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της Σοσιαλιστικής Κούβας καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ, γιατί παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΑ 1967-'74, επισημαίνεται πως «η Κούβα αποτέλεσε για τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, από τη νίκη της Επανάστασης μέχρι σήμερα, στόχο ανατροπής και για τον έλεγχο του νησιού και για τις ιδεολογικές επιρροές του επαναστατικού συστήματος σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, παραδοσιακή σφαίρα επιρροής και εκμετάλλευσης των ΗΠΑ».

Οι Αντιστασιακοί του ΣΦΕΑ 1967-'74 καταγγέλλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και ζητάνε από την ελληνική κυβέρνηση «να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς την ΕΕ για το σταμάτημα του εμπάργκο που στόχο έχει την εξαθλίωση του λαού της Κούβας και την υποταγή του στη Νέα Τάξη»

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα καταδίκης της κλιμάκωσης του εμπάργκο που υφίσταται εδώ και 45 χρόνια η Δημοκρατία της Κούβας, εξέδωσε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των μελών του Ε' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης «Α. Δελμούζος - Μ. Κουντουράς».

«Η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας σημαίνει υπεράσπιση της ειρήνης κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, σημαίνει πάνω απ' όλα υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού στην ανεξαρτησία του και στην ελεύθερη επιλογή του κοινωνικού δρόμου ανάπτυξης» τονίζεται στο ψήφισμα.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέος γύρος έντασης

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.- Την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων από τη Γεωργία αξίωσε για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τη Γεωργιανή ομόλογό του, Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει τις ενέργειες της Τιφλίδας στη Νότια Οσετία τις τελευταίες μέρες και προειδοποιεί με «σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες» στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η τακτική. Νωρίτερα, αυτήν τη βδομάδα η γεωργιανή κυβέρνηση ανέπτυξε στρατεύματα στην «ντε φάκτο» ανεξάρτητη περιοχή της Νότιας Οσετίας. Σκληρή ήταν η απάντηση και του Γεωργιανού πρωθυπουργού Ζουράμπ Ζβάνια, που χαρακτήρισε τη Νότια Οσετία «περιοχή της Γεωργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ