ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση διπλωματικών και πραγματικών μαχών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέος γύρος συνομιλιών για το αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης άρχισε, χτες το απόγευμα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να πιέζουν για την, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη υιοθέτησή του ενόψει της «τυπικής μεταβίβασης της εξουσίας» στις 30 Ιούνη. Ο νέος Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Τζον Νεγκρεπόντε, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το σχέδιο απόφασης «χρειάζεται ελάχιστες τυπικές διευθετήσεις για να υιοθετηθεί».

Αντίθετη άποψη, πάντως, εξέφραζαν οι εκπρόσωποι Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας, που τόνιζαν ότι το κείμενο «χρήζει πολλών αποσαφηνίσεων και αλλαγών». Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των τριών αυτών χωρών άφηναν να εννοηθεί ότι θα ήθελαν, πριν αποφασίσουν, να εκτιμήσουν «τις πρώτες επιδόσεις της μεταβατικής κυβέρνησης που διορίστηκε στο Ιράκ», πριν από μερικά 24ωρα.

Χτες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να μιλήσει και ο ΥΠΕΞ της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Χοσιάρ αλ Ζεμπάρι διατυμπάνιζε σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι «θα πιέσει για διασφάλιση πλήρους κυριαρχίας». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία της παρέμβασής του.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έριχνε «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης, υποστηρίζοντας ότι «η μεταβατική κυβέρνηση δε θα έχει κανένα δικαίωμα βέτο στις επιχειρήσεις της πολυεθνικής δύναμης και θα ελέγχει μόνο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας». Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες απόψεις που διατυπώθηκαν από το Βρετανό πρωθυπουργό.

Συγκρατημένη αποδοχή Σιστάνι και νέες συγκρούσεις

Την «υπό όρους» έγκρισή του στη μεταβατική κυβέρνηση έδωσε, χτες, με γραπτή ανακοίνωση, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση αυτή «στερείται εκλογικής νομιμότητας και δεν εκπροσωπεί όλες τις τάξεις και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας», αλλά «είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Ο αλ Σιστάνι υποστηρίζει ότι η «επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από το κατά πόσο θα καταφέρει να σβήσει τα σημάδια της κατοχής, και να πετύχει ασφάλεια, εύρυθμη λειτουργία των βασικών υποδομών και οργάνωση δίκαιων εκλογών».

Η «έγκριση» του Σιστάνι, πάντως, δε φάνηκε να επηρεάζει τις εντεινόμενες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και των αμερικανικών δυνάμεων. Χτες στην Κούφα ξέσπασαν νέες μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 11 ενώ, το απόγευμα, ισχυρές εκρήξεις και πυκνά πυρά ακούστηκαν στη Νατζάφ.

Στη Βαγδάτη, όλμοι έπληξαν την ιταλική πρεσβεία, λίγες ώρες μετά τη μετάδοση, από το «αλ Τζαζίρα», βίντεο με τους 3 Ιταλούς ομήρους. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν 1 νεκρό Ιρακινό και 3 τραυματίες. Τέλος, στο Κιρκούκ, νεκρός από επίθεση έπεσε ο αρχισυντάκτης 3 εφημερίδων μετριοπαθούς παναραβικής παράταξης, ενώ η πόλη, μετά από το κύμα δολοφονιών πολιτικών στελεχών, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και πάλι Πάουελ υπέρ Σαρόν

Για άλλη μια φορά άφησε συντρίμμια ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Για άλλη μια φορά άφησε συντρίμμια ο ισραηλινός στρατός
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι συνεργάτες του Αριέλ Σαρόν προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκριση από το ισραηλινό Κοινοβούλιο του σχεδίου «απεγκλωβισμού από τη Λωρίδα της Γάζας», έστω και με ελάχιστη πλειοψηφία. Αρκετοί από τους κυβερνητικούς εταίρους του Σαρόν επιμένουν στην άρνησή τους, παρά τις διάφορες τροποποιήσεις που έχουν γίνει, και, προς το παρόν, δε φαίνεται πιθανό να ψηφίσουν το σχέδιο ακόμη και αν τους ζητηθεί να το εγκρίνουν, απλώς, «επί της αρχής».

Στο πλευρό του Σαρόν, όμως, τάχθηκε η Ουάσιγκτον. Ο ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο «απεγκλωβισμού», ακόμη και αν τροποποιηθεί, εκτιμώντας ότι πρόκειται «για σημαντικό βήμα». Αντίθετα, ο Πάουελ δεν είχε παρά μόνο επικρίσεις για τον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο χαρακτήρισε «απογοήτευση και πρόβλημα για κάθε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία». Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Αραφάτ «δεν εκμεταλλεύτηκε καμία από τις ευκαιρίες που η Ουάσιγκτον προσέφερε» και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό «να τον παραμερίσουν».

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωνε άλλη μια «σύντομη» επιχείρηση στη Ράφα, όπου εισέβαλε με τεθωρακισμένα οχήματα τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, εντοπίστηκε και ανατινάχτηκε «σήραγγα βάθους 8 μέτρων και μήκους 250, που χρησιμοποιούνταν για παράνομη εισαγωγή όπλων».

Από την επιχείρηση, ισοπεδώθηκαν άλλα 18 ημικατεστραμμένα σπίτια, ενώ άλλα 6 σπίτια καταστράφηκαν στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές καταγγελίες, και στη Χεβρώνα γίνονται ανάλογες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα 400 οικογένειες να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βρίσκονται κοντά σε ισραηλινή βάση.

Τέλος, ενδελεχή συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε χτες η «Χααρέτζ». Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την άποψη ότι «το Ισραήλ ασκεί κρατική τρομοκρατία στους Παλαιστινίους» και εκφράζει τη λύπη του γιατί «ο ισραηλινός λαός, που υπήρξε θύμα, φέρεται στους Παλαιστινίους όπως του φέρονταν εδώ και πολλά χρόνια».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου, το χαρακτηριζόμενο και ως «αντιευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας», σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως αποτελέσει τη «μεγάλη έκπληξη» των ευρωεκλογών. Δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό ως και 21%, γεγονός που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ηγέτη των Τόρις, Μάικλ Χάουαρντ, που αντιμετωπίζει την πρώτη εκλογική του δοκιμασία.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Σε ενέδρα ισλαμιστών μαχητών έπεσε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, έξω από την πόλη Μπετζάια, 250 χλμ ανατολικά του Αλγερίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 16. Είναι η αιματηρότερη επίθεση ισλαμιστών ενόπλων φέτος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- «Ερευνάται» το από πού προέρχεται το φορτίο «όπλων υψηλής τεχνολογίας» που βρέθηκε σε υπό σημαία Πορτογαλίας πλοίο που διερχόταν το Βόσπορο, από τις τουρκικές αρχές. Κατά εκτιμήσεις τους, πρόκειται για υπόθεση «λαθρεμπορίου στρατιωτικού υλικού». Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ (28-29 Ιουνίου) επιβάλλονται δρακόντεια μέτρα «ασφαλείας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ
Αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου συμφώνησαν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου τους στη λιβανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να αυξήσουν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημερήσια παραγωγή τους από την 1η Ιούλη και να προχωρήσουν σε νέα αύξηση παραγωγής 500.000 βαρελιών ανά ημέρα, από τον Αύγουστο. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή θα φτάσει τα 26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από 23,5 εκατομμύρια που κυμαίνεται σήμερα.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Νουάιμι, προσπάθησε περαιτέρω να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι η χώρα του, αν χρειαστεί, μπορεί να προχωρήσει, μονομερώς, και σε επιπλέον αύξηση της παραγωγής. Τόσο ο αλ Νουάιμι όσο και οι υπόλοιποι ομόλογοί του, επισήμαναν ότι δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά πετρελαίου και εκτίμησαν ότι η αύξηση της τιμής οφείλεται, κυρίως, στο φόβο που έχει προκληθεί από την κλιμάκωση των «τρομοκρατικών επιθέσεων» και σε κερδοσκοπικές κινήσεις ακόμη και μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, οι οποίες προσπαθούν να κερδίσουν τα μέγιστα.

Στόχος του ΟΠΕΚ, όπως τονίστηκε, είναι η τιμή του βαρελιού να κυμαίνεται ανάμεσα στα 22 - 28 δολάρια το βαρέλι, έναντι 42,45 δολάρια που έφθασε στις αρχές της βδομάδας. Χτες, μετά την ανακοίνωση από τη Βηρυτό, οι τιμές έπεσαν στα 38,70 δολάρια του βαρέλι. Εντούτοις, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι πολύ δύσκολα οι παρεμβάσεις του ΟΠΕΚ θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, αφού το βασικό πρόβλημα δεν είναι η πετρελαϊκή παραγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ