Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και πάλι Πάουελ υπέρ Σαρόν

Για άλλη μια φορά άφησε συντρίμμια ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Για άλλη μια φορά άφησε συντρίμμια ο ισραηλινός στρατός
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι συνεργάτες του Αριέλ Σαρόν προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκριση από το ισραηλινό Κοινοβούλιο του σχεδίου «απεγκλωβισμού από τη Λωρίδα της Γάζας», έστω και με ελάχιστη πλειοψηφία. Αρκετοί από τους κυβερνητικούς εταίρους του Σαρόν επιμένουν στην άρνησή τους, παρά τις διάφορες τροποποιήσεις που έχουν γίνει, και, προς το παρόν, δε φαίνεται πιθανό να ψηφίσουν το σχέδιο ακόμη και αν τους ζητηθεί να το εγκρίνουν, απλώς, «επί της αρχής».

Στο πλευρό του Σαρόν, όμως, τάχθηκε η Ουάσιγκτον. Ο ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο «απεγκλωβισμού», ακόμη και αν τροποποιηθεί, εκτιμώντας ότι πρόκειται «για σημαντικό βήμα». Αντίθετα, ο Πάουελ δεν είχε παρά μόνο επικρίσεις για τον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο χαρακτήρισε «απογοήτευση και πρόβλημα για κάθε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία». Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Αραφάτ «δεν εκμεταλλεύτηκε καμία από τις ευκαιρίες που η Ουάσιγκτον προσέφερε» και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό «να τον παραμερίσουν».

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωνε άλλη μια «σύντομη» επιχείρηση στη Ράφα, όπου εισέβαλε με τεθωρακισμένα οχήματα τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, εντοπίστηκε και ανατινάχτηκε «σήραγγα βάθους 8 μέτρων και μήκους 250, που χρησιμοποιούνταν για παράνομη εισαγωγή όπλων».

Από την επιχείρηση, ισοπεδώθηκαν άλλα 18 ημικατεστραμμένα σπίτια, ενώ άλλα 6 σπίτια καταστράφηκαν στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές καταγγελίες, και στη Χεβρώνα γίνονται ανάλογες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα 400 οικογένειες να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βρίσκονται κοντά σε ισραηλινή βάση.

Τέλος, ενδελεχή συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε χτες η «Χααρέτζ». Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την άποψη ότι «το Ισραήλ ασκεί κρατική τρομοκρατία στους Παλαιστινίους» και εκφράζει τη λύπη του γιατί «ο ισραηλινός λαός, που υπήρξε θύμα, φέρεται στους Παλαιστινίους όπως του φέρονταν εδώ και πολλά χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση με νεκρούς και σαρωτικές κατεδαφίσεις (2004-05-15 00:00:00.0)
Χάρτης αίματος (2003-05-20 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ ζητούν «εξηγήσεις» απ' τον Αραφάτ, ενώ το Ισραήλ εισβάλλει στη Ράφα! (2002-01-11 00:00:00.0)
«Ελπίδες» εν μέσω νέας εισβολής (2001-09-19 00:00:00.0)
Ακυρώνεται με εντολή Σαρόν η συνάντηση Πέρες - Αραφάτ (2001-09-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις εκατέρωθεν προκαλεί ο Πάουελ (2001-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ