Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περαιτέρω κλιμάκωση με νεκρούς και σαρωτικές κατεδαφίσεις

Η μικρή Παλαιστίνια έχει τραυματιστεί από ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Η μικρή Παλαιστίνια έχει τραυματιστεί από ισραηλινές σφαίρες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΡΑΦΑ.-

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα και σε όλη τη γύρω περιοχή, καθώς από χτες το πρωί ο ισραηλινός στρατός έλαβε το «πράσινο φως» της κυβέρνησης Σαρόν να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις εκατοντάδων σπιτιών.

Κατά τη διάρκεια των μαχών που ξέσπασαν από χτες το πρωί με τη συμμετοχή και ελικοπτέρων, τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους, σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένας δεύτερος, ενώ τραυματίστηκαν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αργά το απόγευμα, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ανατινάχτηκε ισραηλινό θωρακισμένο όχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 2 Ισραηλινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 2 συνάδελφοί τους. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Νωρίτερα το πρωί, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Ράφα Γιαμ.

Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί και κατά μήκος των συνόρων δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες ψάχνουν γονατιστοί στην άμμο μέλη των σορών των 5 συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν την Τετάρτη, όταν το θωρακισμένο όχημά τους ανατινάχτηκε. Ανάλογες έρευνες συνεχίζονται και στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.

Ισοπεδώνουν τη Ράφα

Παράλληλα, τανκς και εκσκαφείς έχουν εισέλθει τόσο στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, όσο και στην περιοχή Σαλαντίν και εκτιμάται ότι μέχρι χτες το απόγευμα, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, είχαν κατεδαφίσει τουλάχιστον 20 σπίτια. Επισήμως, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, οι κατεδαφίσεις είναι «νόμιμο αμυντικό μέτρο προκειμένου να είναι ασφαλείς οι Ισραηλινοί στρατιώτες που περιπολούν στην περιοχή και να διευρυνθεί περαιτέρω η ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο».

Μάλιστα, το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολιτική ηγεσία δεσμεύεται να βρει «κατοικία» για τους Παλαιστινίους που θα μείνουν άστεγοι. Τον ισχυρισμό αυτό αμφισβήτησε έντονα η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, καταδικάζοντας τις κατεδαφίσεις και υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ ουδέποτε έδειξε να ενδιαφέρεται για την ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τη σφοδρή αντίθεσή του στις κατεδαφίσεις σπιτιών εξέφρασε και το Παρίσι, για άλλη μια φορά, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μαζική τιμωρία ενός ολόκληρου λαού, η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο». Ο Παλαιστίνιος υπουργός διαπραγματεύσεων, Σάεμπ Ερακάτ, χαρακτήρισε «μεγάλη καταστροφή» την ισραηλινή απόφαση για εκατοντάδες κατεδαφίσεις, εκτιμώντας ότι δείχνει την πρόθεση του ισραηλινού στρατού να παραμείνει στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, εντός Ισραήλ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με αφορμή το σχέδιο «μονομερούς απεγκλωβισμού» του Αριέλ Σαρόν. Σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Γιεντότ Αχρονότ», το 71% των Ισραηλινών, μετά τις αιματηρές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και τις απώλειες Ισραηλινών στρατιωτών, τάσσεται υπέρ της πλήρους αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ