Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
«Διαβουλεύσεις»...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η ηγεσία του Κογκρέσου, που εξέπληξε σχεδόν όλους τους πολιτικούς αναλυτές, κερδίζοντας στις εκλογές της Ινδίας, βρισκόταν χτες σε «διαβουλεύσεις» για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το εάν η Σόνια Γκάντι θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να κριθεί σε σύνοδο του κόμματος σήμερα Σάββατο. Στο μεταξύ, όπως τόνιζε η εφημερίδα Τάιμς οφ Ιντια σε σχετικό ρεπορτάζ, οι «αγορές» σημείωσαν μια μίνι - ελεύθερη πτώση, «φοβούμενες», όπως έγραψε, «πιθανό ρόλο στον [κυβερνητικό] συνασπισμό των Κομμουνιστών».

Η ίδια η Γκάντι, πριν καν υπάρξει νέα κυβέρνηση, δεσμεύτηκε στις επινίκιες δηλώσεις της ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στον οικονομικό τομέα θα συνεχιστούν. Ωστόσο, τόσο το ΚΚ Ινδίας (Μ) όσο και το ΚΚ Ινδίας -- που έλαβαν τα καλύτερα εκλογικά ποσοστά τους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 62 έδρες, με προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ τις 51 έδρες το 1971-2 -- έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο, η Γκάντι θύμισε στην πρώτη της μετεκλογική συνέντευξη ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είχαν πρωτοεισαχθεί από τον εκλιπόντα σύζυγό της Ρατζίβ, και επέμεινε ότι θα «συνεχιστούν».

Τα κόμματα της αριστεράς θα αποφασίσουν σε δικές τους συνεδριάσεις τη στάση τους το Σαββατοκύριακο. Οι αναλυτές της εφημερίδας Χίντου σχολιάζουν ότι μια συμμαχία του Κογκρέσου με τα δύο κομμουνιστικά κόμματα θα εξασφάλιζε «σταθερή κυβέρνηση», αλλά αυτό μένει να φανεί.

Πέραν των εξόφθαλμων διαφορών στην ακολουθητέα οικονομική πολιτική, τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν πολύ σοβαρές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές σε πολλά ακόμη ζητήματα με το Κογκρέσο. Οπως το έθετε η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, πέραν των πολιτικών με σκοπό τη δημιουργία ενός «αμιγώς ινδουιστικού κράτους» (Hindutva) του BJP, και των ρατσιστικών και φασιστικών ιδεοληψιών των οργανώσεων της βάσης του, οι διαφορές του με το Κογκρέσο δεν είναι και πολύ μεγάλες. Σημεία «συμφωνίας» των δύο κομμάτων είναι η στάση τους στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» που μάλλον συνεπάγεται διατήρηση σε ισχύ του διαβόητου «αντιτρομοκρατικού» νόμου POTA, η συμμαχία με τις ΗΠΑ, η πολιτική της προσέγγισης/αποτροπής του Πακιστάν, κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ