Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Χιλιάδες οι κρατούμενοι στα κολαστήρια των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες κρατούμενοι του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας του Μπους» είναι φυλακισμένοι σε διάφορες μυστικές φυλακές ή ανακριτικά κέντρα ανά τον κόσμο, ουσιαστικά σε κολαστήρια όπως η φυλακή του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ, αναφέρει αποκαλυπτικό άρθρο των New Zealand Herald, αλλά και της κουβανικής Granma.

Ορισμένα κέντρα κράτησης είναι τόσο κρίσιμης σημασίας που ούτε τα πιο υψηλά στελέχη του Κογκρέσου των ΗΠΑ δε γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους, σύμφωνα πάντα με τα άρθρα αυτά που προσθέτει ότι η θηριωδία είναι καθημερινότητα όπως και τα βασανιστήρια ως κύρια μέσα άσκησης πίεσης, ώστε να αποσπαστούν «αξιοποιήσιμες» πληροφορίες από τους κρατουμένους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότερα από δέκα κράτη βρίσκονται μέσα στο Ιράκ, εκτός της φυλακής του Αμπού Γράιμπ σε άλλες 9 ακόμη φυλακές. Κατά την «Ουάσινγκτον Ποστ» περισσότεροι από 8.000 κρατούμενοι έχουν περάσει ήδη από τη φυλακή του Αμπού Γράιμπ. Ενα ακόμη κέντρο κράτησης είναι φυσικά το Γκουαντάναμο με περισσότερους από 600 κρατούμενους. Στο Αφγανιστάν αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι στις «δύο φυλακές», στη στρατιωτική βάση του Μπάγκραμ και στην Κανταχάρ, εντούτοις σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν ακόμη φυλακές στην Τζαλαλαμπάντ και Ασανταμπάντ, ενώ η CIA έχει δικό της κέντρο ανάκρισης στο κέντρο της Καμπούλ, που το ονομάζουν «το παρασκήνιο». Παράλληλα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες τονίζουν σε αμερικανικές εφημερίδες ότι «αριθμός» κρατουμένων στο Αφγανιστάν έχει μεταφερθεί ήδη στο Ιράκ. Και αριθμός άλλων σε «κάποια σημεία», που είναι φυσικά άγνωστα...

Τέλος, οι κρατούμενοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κατάγονται από δεκάδες χώρες, όπως από: Αλγερία, Αίγυπτο, Ινδία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη, Μαλαισία, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία και Υεμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ