Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενταση μαχών και αποκαλύψεων

Ιρακινοί αντάρτες επιδεικνύουν κομμάτια από κατοχικό άρμα που έχουν καταλάβει

Associated Press

Ιρακινοί αντάρτες επιδεικνύουν κομμάτια από κατοχικό άρμα που έχουν καταλάβει
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καταιγιστική μορφή λαμβάνουν οι αποκαλύψεις αλλά και οι επώνυμες μαρτυρίες Αμερικανών στρατιωτών για τα βασανιστήρια και στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Ενώ η θύελλα δε λέει να καταλαγιάσει στην Ουάσιγκτον, σφοδρότατες μάχες μαίνονταν για πολλοστή μέρα χτες στις σιιτικές πόλεις. Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «τίποτε δεν πήγε και δεν πάει λάθος στο Ιράκ», ενώ ο Πολ Μπρέμερ υποστήριζε ότι «εάν η μεταβατική κυβέρνηση, μετά τις 30 Ιούνη, ζητήσει απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, τότε θα φύγουμε», αν και εκτιμούσε «εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο».

Πυκνά πυρά και αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνιζαν χτες, ολόκληρη τη μέρα την ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, όπου εισέβαλαν ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις. Σφοδρές μάχες σημειώνονταν στο τεράστιο κοιμητήριο της πόλης ενώ, τελικά, επλήγη από πυρά αυτόματου όπλου και ο χρυσός τρούλος του ιερότερου τόπου των σιιτών, του τεμένους του Ιμάμη Αλί. Σιίτες και Αμερικανοί στρατιώτες αλληλοκατηγορήθηκαν για το ποιος ευθύνεται.

Σκληρότατες μάχες σημειώθηκαν και στην Καρμπάλα αλλά και στη Νασιρίγια, όπου οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν προς στιγμήν το κυβερνείο και άλλα δημόσια κτίρια, και σε αντεπίθεση οι ένοπλοι του Μουκτάντα Σαντρ εγκλώβισαν αρκετούς ανθρώπους στο κέντρο της πόλης. Νοσοκομειακές πήγες μιλούσαν για 10 ενόπλους νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Συνεργάτες του Σαντρ τόσο στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης όσο και στη Βασόρα, καλούσαν εθελοντές να σπεύσουν στη Νατζάφ.

Ο Μουκτάντα Σαντρ κατάφερε να μεταβεί στην Κούφα για το καθιερωμένο εβδομαδιαίο κήρυγμά του, από όπου εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων αλλά και κατά όσων Ιρακινών και κυρίως σιιτών «συνεργάζονται ή σκέφτονται να συνεργαστούν παρασυρμένοι από τους κατακτητές, εναντίον των εξεγερμένων». Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, στενός συνεργάτης του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, κάλεσε τόσο τους ενόπλους του Σαντρ όσο και τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Νατζάφ άμεσα.

Νέες μαρτυρίες και παραδοχές

Μαρτυρίες Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στη φυλακή - κολαστήριο Αμπού Γκράιμπ και έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ φιλοξένησε χτες η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», σύμφωνα με τις οποίες οι κρατούμενοι ξεγυμνώνονταν, υποβάλλονταν σε ξυλοδαρμούς και σε σεξουαλικά βασανιστήρια. Οι επώνυμοι στρατιώτες τονίζουν ότι στην Αμπού Γκράιμπ «τα σεξουαλικά βασανιστήρια και η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ είναι καθημερινό φαινόμενο». Ανάλογες σκηνές ανείπωτης φρίκης περιγράφουν και αρκετοί από τους 310 κρατουμένους που αφέθηκαν χτες ελεύθεροι από το κολαστήριο.

Την ίδια στιγμή, στην αρμόδια επιτροπή του Πενταγώνου ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, και ο δεύτερος στη στρατιωτική ιεραρχία Πίτερ Πέις, αναγκάστηκαν υπό την ασφυκτική πίεση του γερουσιαστή Τζακ Ριντ να παραδεχτούν ότι θα θεωρούσαν «παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης» το να υπόκειται ένας Αμερικανός στρατιώτης σε όσα αναφέρονται για τους Ιρακινούς κρατουμένους. Παράλληλα, η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι σε στρατοδικείο παραπέμπεται και τέταρτος δεκανέας του αμερικανικού στρατού.

Οσο για τη βρετανική «Ντέιλι Μίρορ», παραδεχόταν χτες ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε αποδείχτηκαν, τελικά, πλαστές, γιατί δεν είχαν τραβηχτεί στο Ιράκ, και ο εκδότης της παραιτήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ