Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ελεύθερη πατρίδα ή θάνατος...

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κουβανοί πήραν μέρος, χτες, στην Αβάνα, στη «μεγαλύτερη επαναστατική διαδήλωση της ιστορίας τους», απαντώντας στα βάρβαρα σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης

Ο Φ. Κάστρο ηγείται της μεγαλειώδους πορείας

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο ηγείται της μεγαλειώδους πορείας
ΑΒΑΝΑ.--

Μία πραγματική θάλασσα, κατακόκκινη, ξεχύθηκε χτες στην κουβανική πρωτεύουσα και πλημμύρισε την έξι λωρίδων και πολλών χιλιομέτρων λεωφόρο Μαλεκόν. Ο λαός της Κούβας βροντοφώναξε «Ελεύθερη Κούβα! Φασίστα Μπους!», κρατώντας πανό με τις φωτογραφίες των Ιρακινών κρατουμένων που βασανίστηκαν: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ στην Κούβα»!

Χαρακτηριστικό είναι ότι χιλιάδες, κυρίως νεολαίοι, προκειμένου να πάρουν θέση κοντά στο Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, που βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της Μαλεκόν, πήραν θέση από το βράδυ της Πέμπτης. Τα πανό, οι σημαίες της περήφανης χώρας αλλά και τα πορτρέτα του Τσε Γκεβάρα, τα κόκκινα μπλουζάκια που κυρίως φορούσαν οι φοιτητές και οι νεολαίοι και τα συνθήματα ήταν από μόνα τους απάντηση στο σχέδιο ανατροπής «της τυραννίας του Κάστρο», όπως θα ήθελε να πιστεύει ότι μπορεί ποτέ να συμβεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κορυφαία στιγμή της «μεγαλύτερης διαδήλωσης της ιστορίας της χώρας μας», όπως τη χαρακτήρισε η εφημερίδα «Γκράνμα», η πολύ σύντομη ομιλία του Φιντέλ Κάστρο, που είχε τη μορφή «απαντητικής επιστολής» με αποδέκτη τον Τζορτζ Μπους.

«Κύριε Μπους, Οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κουβανοί που βρισκόμαστε εδώ και διαδηλώνουμε μπροστά από τη διπλωματική σας αποστολή, είναι ένα μικρό μέρος του γενναίου και ηρωικού λαού μας, που θα ήθελε να είναι εδώ μαζί μας αλλά ήταν πρακτικώς αδύνατον», ξεκίνησε την ομιλία του ο Φιντέλ, προσθέτοντας ότι επ' ουδενί δεν πρόκειται για μία εχθρική χειρονομία προς τον αμερικανικό λαό που αγαπούν και εκτιμούν, αλλά, αντίθετα, είναι μία αγανακτισμένη πράξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης έναντι των βάρβαρων, ανηλεών και επαίσχυντων μέτρων της κυβέρνησης Μπους κατά του κουβανικού λαού. Και πρόσθεσε: «Κατά την εκτίμησή σας υπάρχουν οι καταπιεσμένες μάζες που διψούν για ελευθερία, αλλά αυτό που αγνοείτε είναι ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη, όσο μεγάλη και να είναι, που να μπορεί να σύρει αυτόν τον αξιοπρεπή και περήφανο λαό, ο οποίος αντιστέκεται για 45 χρόνια στην εχθρότητα, στην επιθετικότητα και στο εμπάργκο του πιο ισχυρού κράτους του κόσμου, σαν αγέλη ζώων στους δρόμους με σκοινί περασμένο στο λαιμό τους»...

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι οι τελευταίες που μπορούν να μιλούν για τρομοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα ή δημοκρατία. Ακόμη, απάντησε επιγραμματικά σχεδόν σε όλα τα σημεία του σχεδίου ή, καλύτερα, στις κατηγορίες των ΗΠΑ, όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα βιολογικά ή χημικά όπλα, ακόμη και στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Φιντέλ, «ο στόχος αυτών των λόγων δεν είναι να σας προσβάλουμε, αλλά από τη στιγμή που θέσατε ως στόχο σας να μας εκφοβίσετε, να τρομοκρατήσετε αυτή τη χώρα και σταδιακά να καταστρέψετε το κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα και την ανεξαρτησία μας, βρίσκω αναγκαίο και καθήκον μου να σας υπενθυμίσω μερικές αλήθειες».

«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα, εκτός από αυτό της δύναμης της βίας, να επεμβαίνετε στα εσωτερικά της Κούβας, όποτε σας βολεύει να ανακοινώνετε τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και να λαμβάνετε μέτρα για την πραγματοποίησή της», συνέχισε ο Φιντέλ, και πρόσθεσε: «Αυτός ο λαός μπορεί να εξολοθρευτεί - καθώς το γνωρίζετε πολύ καλά - ή να εξαφανιστεί από προσώπου Γης, αλλά δεν μπορεί να υποδουλωθεί ή να βρεθεί στην εξευτελιστική θέση να γίνει ξανά αποικία των ΗΠΑ. Η Κούβα μάχεται αταλάντευτα στο πλευρό της ζωής και εσείς στο πλευρό του θανάτου. Εκεί που εσείς σκοτώνετε αμέτρητο αριθμό ανθρώπων με τις παράνομες προληπτικές ξαφνικές σας επιθέσεις, η Κούβα σώζει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, μητέρων, γηραιών και ασθενών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Και ο Φιντέλ, τονίζοντας ότι ο κουβανικός λαός έχει παιδεία και συνείδηση διεθνισμού και αλληλεγγύης, κατέληξε:

«Από τη στιγμή που αποφασίσατε ότι ο θάνατος πρέπει να υπερισχύσει, τότε έχω τη χαρά να πω το αντίο, όπως οι μονομάχοι στη Ρώμη λίγο πριν βγουν στην αρένα: Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!

Το μόνο που με λυπεί είναι ότι δε θα μπορέσω να δω το πρόσωπό σας γιατί σε αυτή την περίπτωση εσείς θα βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ενώ εγώ θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή, πεθαίνοντας, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ