Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Ξαφνικά ανακαλύπτουν το Γκουαντάναμο!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χρειάστηκε να πλημμυρίσουν οι οθόνες της οικουμένης με τις θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα στο Ιράκ, τα απάνθρωπα βασανιστήρια των Αμερικανών, για να «ανακαλύψουν» τα «διεθνή έγκυρα ΜΜΕ» τις θηριωδίες των Αμερικανών στο Αφγανιστάν αλλά και στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, παρότι εδώ και τρία χρόνια ουκ ολίγοι είχαν αποκαλύψει τα τεκταινόμενα στη φυλακή - κολαστήριο και πολύ πρόσφατα η Κούβα είχε αποπειραθεί να προτείνει στη Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τη διερεύνηση των συνθηκών κράτησης. Ομως, εξαιτίας των πιέσεων των ΗΠΑ, κυρίως οι χώρες μέλη της ΕΕ προκάλεσαν ουσιαστικά το μπλοκάρισμά της!

Τώρα «ξαφνικά» ανακαλύπτουν τη φρίκη... μετά τις καταγγελίες ενός Αυστραλού κρατουμένου και κυρίως τις αποκαλύψεις των δύο Βρετανών πρώην κρατούμενων στην επιστολή τους στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, όπου καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησής τους για δύο περίπου χρόνια. Πρόκειται για τους Σαφίκ Ρασούλ και Ασίφ Ικμπάλ, οι οποίοι κατηγορούν τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη για τις τεχνικές ανάκρισης που εφαρμόζονται στο Γκουαντάναμο. «Από τη στιγμή της άφιξής μας στο Γκουαντάναμο, μας εξευτέλιζαν με τη χρήση μεθόδων, τις οποίες αρνούνται τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι» γράφουν οι δύο Βρετανοί σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπους και τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και προσθέτουν πως έμειναν επί ώρες αλυσοδεμένοι στο έδαφος πριν την ανάκρισή τους, στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν σκυλιά για να τους τρομοκρατήσουν.

Επίσης, οι ανακριτές χρησιμοποίησαν ως μέσον πίεσης ισχυρές δέσμες φωτός, μουσική σε υψηλές συχνότητες και ψυχρά ρεύματα αέρος.

Εννοείται, ότι ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ διαβεβαίωσε την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι οι οδηγίες που έχουν οι ανακριτές στο Γκουαντάναμο εγκρίνονται από τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου Αμυνας και είναι συμβατές με τη Συνθήκη της Γενεύης! Ωστόσο, οι καταγγελίες αυτές καθώς και άλλες, όπως ότι σε πολλούς κρατούμενους δεν επιτρέπεται να κοιμηθούν και τους υποχρεώνουν να μένουν σε τέτοιες στάσεις που προκαλούν έντονη πίεση, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, τον διαψεύδουν για άλλη μία φορά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ