Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανησυχούν για τις εκλογές» οι Αμερικανοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια «επιφυλάξεις» για τις επερχόμενες, το Σεπτέμβρη, εκλογές. Ο Μπιλ Τέιλορ, «ειδικός συντονιστής» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπό (μερική) κατοχή χώρα, είπε χτες ότι ελλοχεύει «κίνδυνος αποτυχίας» για δύο λόγους: (α) Ο μικρός αριθμός εγγεγραμμένων σε εκλογικούς καταλόγους (2,8 εκατ. σήμερα, κατά την εκτίμησή του - στην πραγματικότητα ίσως είναι μικρότερος). «Για να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβρη, χρειάζεται να εγγραφούν 7, 8 ή 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. (β) Η κατάσταση ανασφάλειας στη χώρα, ειδικά η έλλειψη «αστυνομικών». Υπέρ της άποψης αυτής τοποθετήθηκε και βουλευτής των Δημοκρατικών (πράγμα ενδιαφέρον ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη στις ΗΠΑ), ο Τομ Λάντος, ο οποίος ενώθηκε στη χορωδία υπέρ της ενίσχυσης της κατοχής: Πρέπει «να διπλασιάσουμε τον αριθμό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα και να αναπτύξουμε επιπλέον μονάδες στις επικίνδυνες ζώνες», δήλωσε.

Πληροφορίες από το Αφγανιστάν, που μετέδιδε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, με έδρα το Πακιστάν, χτες έκαναν λόγο για επτά τραυματισμούς αστυνομικών στην επαρχία Νανγκαρχάρ από πακέτο-βόμβα.

Επίσης χτες, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε όλο το Αφγανιστάν, μετά τη δολοφονία - τη διεκδίκησαν οι Ταλιμπάν - πέντε εργαζομένων της, της Βελγίδας Ελέν ντε Μπέιρ, του Ολλανδού Βίλεμ Κβιντ, του Νορβηγού Εγκιλ Τινάες και δύο Αφγανών, του Φαζίλ Αχμάντ και Μπεσμιλάχ. Τα αίτια του φονικού στην επαρχία Μπαντγκίς αποδίδονται στην άποψη των Ταλιμπάν ότι οι ΜΚΟ όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα εργάζονται για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού - πράγμα για το οποίο εκπρόσωποι ΜΚΟ έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «εμφανίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ