ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΠΑΤΡΑ
Ανυπόταχτα μπροστά με το ΚΚΕ!

Απειθαρχία τώρα, νίκη αύριο. Οι λαοί δε θα τρώνε για πάντα κουτόχορτο. Απαντήστε τώρα σ' όσους σπέρνουν την ηττοπάθεια και καλλιεργούν την υποταγή. Με το ΚΚΕ και στο κίνημα και στην κάλπη. Για να χτίσουμε τη λαϊκή συμμαχία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.

Το κάλεσμα απευθύνθηκε ευθέως, καταμεσής μιας ανυπόταχτης πόλης, μιας πόλης που η εργατική της τάξη χτυπήθηκε άγρια από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, μιας πόλης που το λαό της τον χάιδεψαν πολύ στα αυτιά διάφοροι «δημοκράτες», ώσπου να τον γονατίσουν τέλεια και έτσι καθημαγμένο να τον σέρνουν ακόμα χειροκροτητή στις φιέστες τους.

Χτες, όμως, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, το αγωνιζόμενο κομμάτι αυτού του λαού, τα πρωτοπόρα τμήματά του, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΚΚΕ και γέμισε την πλατεία «Τριών Συμμάχων». Αυτοί που έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά κι αυτοί που ενώ ψήφισαν άλλα κόμματα στις εθνικές εκλογές, δεν έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάβολο και ψάχνουν να βρουν τρόπο να δώσουν διέξοδο στην απογοήτευσή τους.

Σ' όλους αυτούς απευθύνθηκε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση. «Τους λέμε: Ο δρόμος της ανάτασης είναι ο αγώνας, καθημερινά στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, παντού, και στην κάλπη μαζί με το ΚΚΕ. Καμία πίστωση να μη δώσουν στη ΝΔ. Είναι το ένα από τα δύο κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, θα πέσει ακάθεκτη πάνω στα λαϊκά δικαιώματα. Καμιά συμπάθεια πια και για το ΠΑΣΟΚ. Είναι απόλυτα υπεύθυνο για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, έχει εγκαταλείψει ό,τι προοδευτικό. Εχει τελειώσει! Ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζοντας το νέο κόμμα του κλοτσάει ήδη όσους στη δεκαετία του '80 πάλεψαν μαζί μας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και από κοντά το «αριστερό αλληλούια» ο ΣΥΝ, υπερασπίζονται την ΕΕ του κεφαλαίου. Λένε ψέματα όταν μιλούν για αντίβαρο στις ΗΠΑ. Οταν ακούτε για την ΕΕ να σκέφτεστε: Ποιος ενάντια σε ποιον; Δεν υπάρχουν ενιαία συμφέροντα.

Το ΚΚΕ θα επιμένει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Γνωρίζουμε ότι στις 13 Ιούνη γίνεται μία μεγάλη αναμέτρηση. Κι έχει μεγάλη σημασία να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ. Καθένας πλέον έχει ευθύνη για το τι και ποιον ψηφίζει.

ΣΕΡΓΚΕΪ ΧΡΙΣΤΟΛΙΟΥΜΠΟΦ
Κανένας συμβιβασμός με τον ιμπεριαλισμό

Ο Σεργκέι Χριστολιούμποφ
Ο Σεργκέι Χριστολιούμποφ
Με το σύνθημα «Ούτε στις εξορίες, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίζουνε οι κομμουνιστές», υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Σεργκέι Χριστολιούμποφ, που ανέβηκε στο βήμα να χαιρετίσει εκ μέρους χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών, οι οποίοι στο σημερινό καπιταλιστικό «παράδεισο» της Λετονίας δεν έχουν καν πολιτικά δικαιώματα!

«Η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας έχει απαγορευτεί», ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους και συνέχισε: «Στη χώρα μας, που έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια, περίπου 500.000 είναι οι λεγόμενοι μη πολίτες, οι οποίοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα ψήφου και τα άλλα πολιτικά δικαιώματα.

Εχουν στερήσει το δικαίωμα στον ηγέτη του κόμματός μας, στον Αλφρεντ Ρούμπιξ, να είναι υποψήφιος σε εκλογές οποιουδήποτε επιπέδου.

Στη χώρα μας δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών στη μητρική τους γλώσσα. Την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες δικαίωσης του φασισμού.

Και από αυτό το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για όλη την ουσιαστική βοήθεια που έδωσε στο κόμμα μας στα ζητήματα του κοινού μας αγώνα, και τώρα και μέσα στα πλαίσια της ΕΕ. Οι σύντροφοι του ΚΚΕ με μεγάλη συνέπεια και σε όλα τα επίπεδα αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από τις φυλακές του ηγέτη μας Αλφρεντ Ρούμπιξ και μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να νιώθουμε την ισχυρή διεθνιστική αλληλεγγύη σας.

Σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία ο συντονισμός των ενεργειών και της συνολικής δράσης μας ενάντια στην τακτική και στρατηγική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού πάνω από τον κόσμο υψώνεται ο κίνδυνος ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε τη συμμετοχή της Λετονικής Δημοκρατίας στο πλευρό του εισβολέα, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ. Θεωρούμε πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Λετονίας στηρίζουν τις ΗΠΑ σε αυτή τη βρώμικη επιθετικότητα σαν μια μορφή πληρωμής για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, που όμως θα έχει αρνητικές συνέπειες για το λαό, τόσο άμεσες, όσο και μακροπρόθεσμες.

Η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λετονία απειλούνται από τα εσωτερικά της προβλήματα, όπως το χαμηλό βιοτικό επίπεδο ζωής, που χειροτερεύει, την αύξηση της εισοδηματικής πόλωσης στην κοινωνία, την υψηλή ανεργία, το άλυτο πρόβλημα του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, τις διακρίσεις των ανθρώπων με βάση τις πολιτικές και γλωσσικές προτιμήσεις τους. Αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά, αντίθετα, βαθαίνουν με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Οι πιο μαύρες εκτιμήσεις αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα. Καθημερινά μαθαίνουμε για νέες αυξήσεις των τιμών πρακτικά παντού. Στον επόμενο ενάμιση χρόνο αναμένεται να αυξηθούν τα έξοδα της μέσης οικογένειας μόνο για το σπίτι της κατά 20%. Σήμερα δεν μπαίνει ζήτημα ευημερίας για την πλειοψηφία, αλλά ζήτημα επιβίωσης της πλειοψηφίας του λαού μας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας είναι ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και στη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Είναι ενάντια στο Ευρωσύνταγμα και στον Ευρωστρατό, όπως και ενάντια στους περιορισμούς που εφαρμόζονται σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικάτων, των κινημάτων, των κομμουνιστικών και προοδευτικών κομμάτων.

Σήμερα επιδιώκουμε την άμεση επικύρωση από το Κοινοβούλιό μας της Συνθήκης για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, παλεύουμε για την άμεση παύση της μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση, ζητάμε άμεσα το δικαίωμα ψήφου για τους "μη πολίτες" στις τοπικές εκλογές και την οριστική επίλυση του δικαιώματος απόκτησης της υπηκοότητας.

Θεωρούμε ότι σήμερα πρέπει παραπέρα να συντονίσουμε τη δράση μας, ώστε αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική στο πανευρωπαϊκό επίπεδο, συγκροτώντας έναν πόλο συσπείρωσης των κομμουνιστικών, εργατικών, αριστερών, αντιιμπεριαλιστικών κομμάτων και κινημάτων, που δεν έχουν συμβιβαστεί με τον ευρωιμπεριαλισμό».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Ηχηρό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου

«Το όχι, η αντίσταση, η απειθαρχία και η ανυπακοή έχει μεγάλη παράδοση στη χώρα μας κι έρχεται από τα βάθη της ιστορίας», σημείωσε ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καζάκος, στο σύντομο χαιρετισμό του. Και συνέχισε: «Σήμερα, οι καιροί απαιτούν να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου. Η μόνη δύναμη που μπορεί να στηρίξει με συνέπεια το λαό σ' αυτήν την αγωνιστική επιλογή και να ανοίξει το δρόμο για φιλολαϊκές λύσεις, είναι το ΚΚΕ.

Εμπρός λοιπόν! Ας στρέψουμε το όπλο της ψήφου ενάντια στον ταξικό εχθρό και ας βάλουμε τα δυνατά μας να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, ρίχνοντας κατακόκκινη ψήφο στην κάλπη».

Κεντροαριστερά «made in NATO»;

«Ακούσαμε πριν από λίγο, είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Αλ. Παπαρήγα, ότι ένας πρώην υπουργός Αμυνας χώρας του ΝΑΤΟ - επαναλαμβάνω: χώρας του ΝΑΤΟ - ο κ. Τσοχατζόπουλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Κωνσταντόπουλο και μετά τη συνάντηση ανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς!

Από πότε, άραγε, η κεντροαριστερά είναι πρόοδος; Οπου κι όταν κυβέρνησαν, βοήθησαν περισσότερο από όποιον άλλον να περάσουν τα φιλοκαπιταλιστικά μέτρα. Για ποια πρόοδο και ανανέωση μιλάνε;

Εμείς θεωρούμε πρόοδο και ανανέωση το να έχεις σαφή αντίληψη για την ΕΕ. Να παλεύεις με όρους ανυπακοής και να βάζεις από τώρα πλώρη για τη λαϊκή εξουσία. Πρόοδος και ανανέωση είναι ό,τι χτυπάει τους ιμπεριαλιστές.

Αντίθετα, ό,τι ενισχύει τον ιμπεριαλισμό, ό,τι ενσωματώνει το λαό, αυτό είναι συντήρηση, είναι οπισθοδρόμηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ