ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
ΧΑΣΑΝ ΣΑΡΦΟ
Στηρίζουμε τον αγώνα σας

Ο Χασάν Σάρφο στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Χασάν Σάρφο στο βήμα της συγκέντρωσης
«Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς των 110.000 συντρόφων σας στην Τσέχικη Δημοκρατία, τους συντροφικούς χαιρετισμούς των 41 κομμουνιστών βουλευτών μας και τα προσωπικά χαιρετίσματα του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, συντρόφου Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ. Σας ευχόμαστε όλοι μας κάθε επιτυχία στις εκλογές!

Εχουμε τη βεβαιότητα πως οι ευρωβουλευτές σας θα αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην ανάπτυξη της πάλης για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου του λαού και για μια ανεξάρτητη δημοκρατική Ελλάδα, ενάντια στις προσπάθειες των Αμερικάνων να επιβάλουν την κυριαρχία τους και σε κάθε νέα ΝΑΤΟική επέμβαση.

Το Κόμμα μας εκτιμά πάρα πολύ τους αδελφικούς και συντροφικούς δεσμούς με το ΚΚΕ. Το αναφέρουμε αυτό διότι γνωρίζουμε πως είστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργατών, των αγροτών και των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών και των διανοουμένων και όσων άλλων υποφέρουν σήμερα από το άγριο καπιταλιστικό σύστημα. Γνωρίζουμε πως το Κόμμα σας πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στο λεγόμενο Ευρωστρατό, στους δεσμούς της ΕΕ με τις επιθετικές πολιτικές των ΗΠΑ, στο "Ευρωσύνταγμα" και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ. Στηρίζουμε τον αγώνα σας για κοινωνική δικαιοσύνη και για τη νίκη του σοσιαλισμού στη χώρα σας.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να σας πω ότι και το δικό μου Κόμμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον αντικομμουνισμό, και στην καμπάνια του προτάσσει ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η Τσέχικη Δημοκρατία δεκαπέντε χρόνια μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού, δεν είχαμε ούτε έναν άνεργο. Τώρα μετρούμε 570.000 ανέργους, το 11% του εργατικού δυναμικού. Η εργασία και η κατοικία ήταν δικαιώματα του λαού και υποχρέωση του κράτους. Σήμερα, το πραγματικό επίπεδο των συντάξεων, μετά από 15 χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αντιπροσωπεύει το 98% του επιπέδου του 1989.

Το Κόμμα μας αντιτάχθηκε αποφασιστικά στη συμμετοχή της Τσέχικης Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ και στους επιθετικούς του πολέμους ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο λεγόμενος "πόλεμος στην τρομοκρατία" αποτελεί απλώς ένα προπέτασμα στην επιδίωξη των ΗΠΑ για ηγεμονία. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τις ανεύθυνες επιθετικές απειλές των ΗΠΑ προς κυρίαρχα κράτη χαρακτηρίζοντας τα "άξονα του κακού". Είμαστε επίσης κατηγορηματικά αντίθετοι στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τα ισραηλινά εγκλήματα και τις σφαγές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και απαιτούμε την εφαρμογή των αποφάσεων 242, 338 και 194 του ΟΗΕ.

Το 6ο Συνέδριο του Κόμματός μας το Μάη του 2004, υιοθέτησε μια πολιτική για την κατάργηση του ΝΑΤΟ, για τη διάλυση αυτού του επιθετικού συμφώνου και των καταλοίπων του ψυχρού πολέμου, με πρώτο βήμα την αποχώρηση της Τσέχικης Δημοκρατίας από τις στρατιωτικές του δομές. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας ήταν το μόνο κόμμα στην πατρίδα μας που πρότεινε στους πολίτες να ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ.

Το Κόμμα μας δούλευε πάντα για τη συνεργασία και το συντονισμό των κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη, διότι αυτό αντιστοιχεί στις αντικειμενικές απαιτήσεις των καιρών. Ωστόσο, πιστεύουμε πως η θεσμοθέτηση οργανωτικών σχημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως αποτέλεσμα ενός προηγούμενου επιτυχημένου σταδίου κοινής δράσης. Η οικοδόμηση ενότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να γίνει σε μια υγιή βάση: να στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές, σε πραγματική πολιτική συμφωνία, στην αρχή της πολιτικής ανεξαρτησίας, να έχει πραγματικά πανευρωπαϊκή διάσταση. Μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της κομμουνιστικής ταυτότητας του κόμματός μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του Ιούνη του 2002, η εκπροσώπηση του Κόμματός μας στο Κοινοβούλιο αυξήθηκε από 12% στο 20,5%. Είναι φανερό πως οι σοσιαλιστικές ιδέες στη χώρα μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες και δεν μπορούν να καταστραφούν όπως ορισμένοι ισχυρίζονταν πως θα γίνει.

Επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ άλλη μια φορά κάθε επιτυχία στη ζωή σας και τον αγώνα του κόμματός σας για ειρήνη, δημοκρατία, σοσιαλισμό.

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο μόνος εκπρόσωπος των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Ζήτω ο Σοσιαλισμός! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!


ΦΟΣΚΟ ΤΖΙΑΝΙΝΙ
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε

Ο Φόσκο Τζιανίνι χαιρετά τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Αριστοτέλους
Ο Φόσκο Τζιανίνι χαιρετά τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Αριστοτέλους
Βρίσκομαι εδώ, μαζί σας, στην υπέροχη χώρα σας, μεταφέροντας όλη την ειλικρινή μας αλληλεγγύη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ένα κόμμα που βρίσκεται στην καρδιά και το νου των Ιταλών κομμουνιστών.

Στη μνήμη και την καρδιά των Ιταλών κομμουνιστών είναι ανεξίτηλα χαραγμένοι οι μεγάλοι αγώνες που έχει δώσει το ΚΚΕ σε όλη την ιστορία του για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ενάντια στη φασιστική αντίδραση, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και του ελληνικού λαού.

Η καρδιά του ΚΚΕ χτυπά σε βάθος χρόνων, έχει ρίζες βαθιές στον προλεταριακό διεθνισμό και την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Αλλά όποιος έχει μια ιστορική και επαναστατική καρδιά, αυτός έχει και μια σύγχρονη καρδιά και η καρδιά του ΚΚΕ χτυπά σήμερα στις νέες ταξικές συγκρούσεις και στους νέους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι κομμουνιστές της Ιταλίας πάντοτε εκτιμούσαν τους Ελληνες κομμουνιστές και πάντοτε στάθηκαν στο πλευρό τους, στους σκληρούς και δύσκολους αντιφασιστικούς και εργατικούς αγώνες. Σήμερα, με τον ίδιο τρόπο, οι Ιταλοί κομμουνιστές και εκτιμούν και βρίσκονται στο πλευρό των μεγάλων μαζικών αγώνων που διεξάγει το ΚΚΕ ενάντια στους πολέμους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ενάντια στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της Ευρώπης του Μάαστριχτ.

Συμφωνούμε με τους Ελληνες συντρόφους: η Ευρώπη του Μάαστριχτ δεν είναι η Ευρώπη των λαών. Για την ώρα, είναι μόνο η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου, του διεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν είναι η ενότητα των λαών και των Ευρωπαίων εργατών. Η μόνη ενότητα που έχει οικοδομηθεί είναι αυτή του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Μια υπερεθνική καπιταλιστική ενοποίηση, που έχει υποτάξει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στα καπιταλιστικά συμφέροντα και στο νόμο του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι θεσμικές εκφράσεις της πραγματικής εξουσίας: της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που ασκείται από τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές πάνω στους λαούς και πάνω στο εργατικό κίνημα.

Υπό την κυριαρχία του διεθνικού κεφαλαίου δεν μπορούσε να γεννηθεί παρά αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση που γνωρίζουμε σήμερα: μια Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς δημοκρατία, χωρίς λαϊκή συμμετοχή, μια Ευρωπαϊκή Ενωση με νεοϊμπεριαλιστικό και μιλιταριστικό πρόσωπο. Μια Ευρωπαϊκή Ενωση έτοιμη να πολεμήσει ενάντια στους άλλους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς πόλους για την κατάκτηση των αγορών και για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κατάκτηση των στρατηγικών περιοχών του πλανήτη.

Η ίδια η νεοϊμπεριαλιστική φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ωθεί τη νέα υπερεθνική εξουσία στην προώθηση πολιτικών που στοχεύουν στην κατάργηση του «κοινωνικού κράτους», στη μείωση των μισθών και στην ακύρωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ έχει αποδείξει στην πράξη, μέσα στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες που διεξήχθησαν αυτά τα χρόνια ενάντια στην Ευρώπη του Μάαστριχτ, ότι είναι μία από τις πρωτοπόρες αντικαπιταλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα.

Οι λαοί της Ευρώπης και το εργατικό κίνημα πρέπει να ανατρέψουν τους συσχετισμούς δύναμης που σήμερα ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και την ευρωπαϊκή κοινωνική και πολιτική δεξιά.

Χρειάζεται να οικοδομήσουμε μία νέα ευρεία ηθική και ταξική συνείδηση, μία συνείδηση που θα μπορέσει να αγκαλιάσει τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μεγάλους μαζικούς αγώνες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εμπεριέχονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενάντια σ' αυτή την Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι ακόμα υποταγμένη στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στα εκκολαπτόμενα μιλιταριστικά σχέδια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενάντια στις επιθετικές και νεοϊμπεριαλιστικές πολιτικές αυτής της Ευρώπης του κεφαλαίου.

Είναι αναγκαία μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών, μια Ευρώπη που θα γεννιέται στην Πορτογαλία και θα επεκτείνεται μέχρι τα Ουράλια, μια Ευρώπη των εργαζομένων, μια Ευρώπη που θα σέβεται τους μετανάστες και θα είναι αλληλέγγυα με αυτούς, μια Ευρώπη που θα μπορεί να στέκεται στο πλευρό του ηρωικού αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στο πλευρό της ηρωικής αντίστασης του ιρακινού λαού. Μια Ευρώπη αλληλέγγυα με όλους τους λαούς και τις χώρες του κόσμου.

Δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη που θέλουμε δεν είναι ετούτη η Ευρωπαϊκή Ενωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ!

Για να οικοδομήσουμε μια άλλη Ευρώπη, της ειρήνης, των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, θα χρειαστεί να μπουν στον αγώνα όλοι οι λαοί της Ευρώπης.

Θα χρειαστεί να οργανωθούν, να αναπτυχθούν και να ενοποιηθούν οι αγώνες των κομμουνιστικών, των αριστερών, των φιλειρηνικών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Θα χρειαστεί, σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά, να ενισχυθούν τα κομμουνιστικά και αντικαπιταλιστικά κόμματα.

Θα χρειαστεί, λοιπόν, αγαπητοί Ελληνες σύντροφοι και πολίτες, στη χώρα σας, στην όμορφη Ελλάδα, πάνω απ' όλα να ενισχυθεί το ένδοξο, το παλιό, μα συνάμα και σύγχρονο και με μέλλον Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ